כשתפגשו את אסף מרגלית, הינן החביב עם הקוקו בשיער ותשאלו אותו מה נשמע? הוא יענה לכם בנון שלאנטיות "הכל גן עדן". לכאורה נראה שהוא עושה הכל בנון שלאנטיות אבל זה רק לכאורה כי במציאות אסף הוא אדם מאד יסודי ורציני. כבר בילדותו נחשף לעולם היין כשסייע לאביו יאיר לייצר יין בחצר ביתם וכשבגר החליט שהנסיון המשפחתי אינו מספיק לו ולא נרגע עד שהשלים תואר בפקולטה לחקלאות ברחובות, נסע לעבוד ביקב הקליפורני Jekel Vineyard וסייר באופן יסודי ביותר ממאה יקבים בעמקי נאפה וסונומה כדי ללמד את הגישות השונות לעשיית יין בעולם החדש. רק אז הרגיש שהוא מוכן להצטרף ליקב שהקים אביו כבר בשנת 1989.
יקב מרגלית הוא אולי יקב הבוטיק הראשון בארץ. הוא הוקם כאשר בארץ פעל בעיקר היקב הוותיק ביותר כרמל מזרחי, יקבי רמת הגולן היו רק בני שש ויקבי ברקן הוקמו שנה אחת קודם (בשנת 1988) . אך למרות הוותק שלו ואיכות ינותיו, רבים אינם מכירים את היקב הקטן השוכן כיום בבנימינה ושומר על אופיו המיוחד . מדובר ביקב משפחתי בסגנון השאטו הצרפתי הקלאסי המייצר בסה"כ כ-30,000 בקבוקים אך כשמדובר באיכות היינות שלו אין מקום לפשרות.
את היקב הקים כאמור ד"ר יאיר מרגלית, חוקר בתחום הכימיה הפיזיקלית, שעשה מהפך בחייו ובחיי היין בארץ כאשר עזב את המדע והחליט להקים בארץ יקב משפחתי. יאיר אף כתב שני ספרים מקצועיים בתחום הכימיה של היין המשמשים כיום יננים רבים בכל העולם.
בעשור האחרון חל ביקב מעבר דורות מוצלח (אחד הראשונים בארץ) כאשר אסף מרגלית, "תפס את המושכות" והוא כיום הינן הראשי ומנהל היקב. אני שמח לספר לכם על היקב המיוחד הזה שמבחינתו איכות קודמת לכל ובשל כך מקפידים בעליו על איכות מירבית לכל אורך שלבי עשיית היין. זה מתחיל בשלושת הכרמים המשובחים הנמצאים בבעלות היקב. האחד ממוקם בקדיתא, על מורדות הרי הגליל (סמוך לצפת), השני ליד בנימינה וכרם נוסף באיזור זכרון יעקב. דבר נוסף המייחד את יקב מרגלית וחריג למדינה חמה כמו ישראל היא העובדה כי בדומה לשיטת הגידול הנהוגה בצרפת וכחלק מתפיסת העולם המקצועית של בעלי היקב, כרמי היקב אינם מושקים ומסתמכים על מי גשמים בלבד. ואכן סגנון הינות שמפיק היקב דומה לסגנון הינות מאיזור בורדו בצרפת והזנים המרכזים הגדלים בכרמיו הם קברנה סובניון, קברנה פרנק, פטיט וורדו ומרלו. השמירה על איכות לאורך כל שלבי הגידול והיצור מניבה תוצאות מרשימות וינות היקב ידועים באיכותם וביכולת ההתיישנות הנפלאה שלהם.
בשנים האחרונות החל היקב להרחיב את מגוון הינות שלו והחל לייצר גם ינות בסגנון עמק הרון (בלנד של גרנאש, סירה ומורוודרה) וינות לבנים מזני הריזלינג, שרדונה וזן יחודי הגדל בכרמי היקב ומכונה מרגלית לבן.
באחד מימי הסתיו האחרון נסעתי לבנימינה כדי לפגוש את אסף מרגלית ולטעום כמה מינות היקב.
אופטימה 2018
פתחנו ביין הלבן והחדש יחסית של היקב העשוי מבלנד של שרדונה ומרגלית לבן. צבעו זהבהב בהיר, באף עולים ניחוחות של וניל, פרחי סיגליות ומעט אשכולית ברקע. בפה קיבלתי טעמים של אשכולית אדומה, אגוזי מלך ותחושה של יין עשיר ושמנוני בעל גוף בינוני פלוס. היין מרגיש צעיר ורענן, טוב לשתיה עכשיו אך כיין מורכב הוא בעל פוטנציאל התיישנות טוב ונראה כי ישתבח עם הזמן.
פרדיגמה 2017
אף הוא אחד מהינות החדשים של היקב ומסמל גם את התרחבות היקב מעבר לזנים הבורדולזים. היין מורכב מ- 50% סירה, 30% מורוודרה, ו- 20% גרנאש. צבעו אדום בהיר יחסית. באף ניתן להריח מתיקות נעימה (בסגנון סוכריות ורטר אוריגינל) אותם תורמים ענבי הגרנאש, ריחות אלה מתערבבים עם ריחות תבלינים בעיקר פלפל שחור וביחד עם עלי אקליפטוס קיבלנו חגיגת ריחות אמיתית. בחיך תאימות רבה עם האף ובאופן כללי זהו יין עגול, מאוזן, בעל גוף קל עד בינוני עם עושר טעמים של דובדבנים בשלים בתוספת פלפל שחור. מוצלח מאד.
מורוודרה 2018
זהו יין שאינו מופק באופן רגיל ע"י היקב כיין בפני עצמו אלא משמש לצורך יצירת בלנד הפרדיגמה. לצורך הטעימה טיפס אסף בקלילות על כמה חביות ושלף מתוך החבית המתאימה קצת יין מורוודרה שהתיישן לו בחבית. לאסף קשה היה להסתיר את התפעלותו מהזן בעל הארומות המיוחדות ואכן באף קיבלנו פרחוניות נעימה עם ריחות גומי שרוף, עשן ומעט עשבוניות ובפה טעמים של בשר ציד, עור ושזיפים בשלים. יין בעל גוף קל יחסית, עם טאנים רכים אך מורגשים.
קברנה סובניון Special Reserve 2013
לקראת סיום מפגשינו שלף אסף את יין הדגל של היקב והפעם בגרסת ה-2013 שלו. יין בן 7 שנים, העשוי מהענבים המובחרים ביותר של היקב . היין מורכב מכ-88% ענבי קברנה סובניון והשאר ענבי פטיט סירה (הידועים גם בשם דוריף). כשמזג אסף את היין לכוסי ניתן היה להבחין מיד בצבעו האדום כהה נוטה לשחור של היין. באף קיבלתי ריחות של דובדבנים שחורים ובשלים ומעט ריחות עשבוניים. החיך דיבר מצוין עם האף, וגם פה קיבלתי יין עוצמתי, בעל גוף מלא, עשיר בטעמים של שזיפים שחורים, קפה, שוקולד ועם סיומת ארוכה. למרות גילו היה היין עוצמתי מאד ונראה כי אפילו לא היו מזיקות לו כמה שעות של חדרור כדי שיפתח לגמרי ויגיע לשיאו. אך גם כך, ניתן היה להבחין מיד כי מדובר ביין איכותי מאד שלא היה מבייש אף יקב מכובד בבורדו. איכות, כבר אמרנו?
לפרטים נוספים ולרכישת ינות היקב בקרו ב- https://margalit-winery.com/contact-us