בחודשים האחרונים מיעטו חברות רבות לגייס עובדים גם בגלל מצב השוק וגם בעקבות המסקנה המוטעית כי בתקופת החגים או בסוף שנה עובדים אינם מחפשים עבודה. הנחה זו היא טעות אסטרטגית יקרה. זו טעות רלוונטית בכל שנה אבל במיוחד השנה כאשר יותר ויותר עובדים מוכשרים זמינים להצעות ומצד שני התחרות בגיוס נמוכה במיוחד. גם כעת בתחילת שנת 2023 מצב השוק מספק מועמדים איכותיים ושיא בתחרות נמוכה. לכן, גיוס "בזמן הנכון" הוא יתרון אסטרטגי חשוב לחברות מגייסות.
מדוע תחרות הגיוס כעת נמוכה במיוחד?
כאשר פיטורים, בעיות ביטחון תעסוקתי ואינפלציה שולטות בחדשות, זה רק טבעי שמספר גדול מהרגיל של מועסקים, מובטלים לטווח ארוך ומועמדים שפוטרו לאחרונה, שוקלים הזדמנויות עבודה חדשות. אבל רוב מנהלי הגיוס לא מודעים לכך שתחרות הגיוס על כישרונות נמצאת כיום בשפל הסטורי. מצד שני יש כיום סיבות רבות וטובות לנצל את המצב לגיוס עובדים איכותים. הנה כמה מהן:
הקפאת גיוס מפחיתה את תחרות הגיוס – חברות ידועות בצמיחה מהירה כמו Meta, אמזון וגוגל משתמשות כעת במונח שכמעט ולא נעשה בו שימוש בעשור האחרון. וזה "העסקת יתר". כתוצאה מהגיוס העודף שביצעו בשנים האחרונות, חברות רבות מבצעות כעת תהליך של הקפאת גיוס. גם הקפאות חלקיות משמעותן שהחברות הללו כמעט ולא מבצעות גיוס של עובדים בחודשים הקרובים.
פיטורים של מגייסים – לאחר שחוו פרץ ארוך של גיוס יתר, חברות רבות מפטרות גם רבים מהמגייסים מאחר והן צופות מיתון עסקי מתמשך. כתוצאה מכך, תחזיות גיוס העובדים שלהם לינואר ואילך קוצצו באופן משמעותי. ועם השילוב של הקפאת עובדים ומספר עובדים עתידי נמוך יותר, יש צורך בהרבה פחות מגייסים. לדוגמה, ענקית ההייטק אמזון שצמחה עד כה ללא הרף הנהיגה לאחרונה הקפאת גיוס והקטינה את מספר המגייסים שלה.
קיצוץ תקציבים לקראת שנת 2023 – חברות רבות מתכננות את תקציב ההוצאות השנתי שלהן ברבעון האחרון של השנה ובמיוחד בחודש דצמבר. לאור מצב השווקים, חברות רבות קיצצו בתקציבי כח האדם שלהן וכעת בתחילת 2023 הן תהליכי גיוס עובדים חדשים הצטמצמו למינימום הכרחי.
פיטורים בהיקפים גבוהים הגדילו את מאגר מחפשי העבודה – גל הפיטורים שהתרחש במחצית השניה של 2022 פינה עובדים רבים המחפשים את מקום העבודה הבא שלהם. רבים אחרים חוששים שהם עשויים להיות המפוטרים הבאים. כך קרה שהרבה עובדים שמעולם לא היו זמינים בחברות מובילות מחפשים כיום עבודה באופן פעיל.
האינפלציה דוחפת אפילו את המועסקים לחפש עבודה בחברה שתגדיל משכורתם – מגמת האינפלציה האחרונה אילצה עובדים רבים לחפש הזדמנויות חדשות בחברות שישלמו להם יותר. זה נכון במיוחד לגבי מועמדים המבקשים לרכוש בית חדש וצריכים להתחשב בהעלאות המחירים האחרונות שיקרו מאד את תשלומי המשכנתא הצמודים למדד המחירים והריבית במשק.
האינפלציה תחזיר כמה פנסיונרים – אותה אינפלציה גבוהה תגרום לרבים שבחרו לפרוש במהלך הקורונה לשקול מחדש את רצונם לשוב למעגל העבודה. אותם גמלאים כבר מתחילים לבדוק את שוק העבודה ואפילו כאלה שחששו לחזור למשרדים בגלל החשש להידבק בקורונה מתחילים לחפש עבודה
באופן אקטיבי.
תחלופת שיא מוסיפה לנפח הגבוה של כישרונות איכותיים זמינים – תחלופת העובדים נמצאת כעת בשיא ומועמדים איכותיים רבים שוקלים להחליף את מקום עבודתם (סקר שנערך לאחרונה בארה"ב הצביע על 44% מהאמריקאים שצפויים לחפש עבודה חדשה במהלך החודשים הקרובים).
החברות הקטנות מול ענקיות ההייטק – בעוד ענקיות ההייטק עובדות בדרך כלל על תוכניות עבודה ארוכות טווח הכוללות כעת פיטורים או הקפאת גיוסים כדי להיערך למיתון מתמשך, חברות הסטרטאפ הזריזות והגמישות יכולות לנצל זאת כדי לגייס עובדים איכותים.
לסיכום, ניתן לומר כי דווקא בתקופת האטה זו כאשר היצע הכישרונות גבוה והתחרות נמוכה, הכח חוזר לחברות המגייסות. לכן כדאי לחברות רבות לשקול גיוס עובדים איכותים תוך ניצול מירבי של תנאי השוק.