בכנס ChipEx2025 שהתקיים בתל אביב, הציג ד"ר זיאד חנא, סגן נשיא בכיר ב-Cadence ומי שמוביל את תחום הבינה המלאכותית בחברה, את חזונה של קיידנס למהפכת העיצוב הבאה: מעבר מהנדסה קלאסית להנדסה מונחית AI באמצעות סוכנים סיליקוניים
בכנס ChipEx2025 שהתקיים בתל אביב, הציג ד"ר זיאד חנא, סגן נשיא בכיר ב-Cadence ומי שמוביל את תחום הבינה המלאכותית בחברה, את חזונה של קיידנס למהפכת העיצוב הבאה: מעבר מהנדסה קלאסית להנדסה מונחית AI באמצעות סוכנים סיליקוניים.
מול גל עצום של פרויקטים – המחסור בכוח אדם הופך לצוואר בקבוק
"חווינו בעבר גלים טכנולוגיים", פתח ד"ר חנא, "כעת מדובר בצונאמי." גידול חד בפרויקטים של עיצוב שבבים צפוי בשנים הקרובות, בעיקר עקב מעבר לארכיטקטורות ייעודיות לכל עומס עבודה. לדבריו, העלייה החדה בנפח ובמורכבות העיצובים יוצרת אתגר עצום – במיוחד לאור המחסור המתמשך במהנדסים מיומנים. גם האוניברסיטאות, לדבריו, אינן מצליחות להדביק את קצב הביקוש.
ממיליארדים לטריליונים – והצורך בקפיצה פרודוקטיבית חדשה
תחום השבבים צועד לעבר שוק של טריליון דולר, וביחד עם מערכות שלמות מדובר בשוק של 3 עד 5 טריליון דולר. כדי לעמוד בקצב, עברה התעשייה בעשורים האחרונים מהפכות של אוטומציה, הפשטה, מקביליות ומחזור – כל אחת מהן הביאה קפיצת פריון של פי עשרה. כעת, הבינה המלאכותית צפויה להביא את הקפיצה הבאה.
AI כבר כאן – וכבר בשימוש ברוב הפרויקטים
יותר מ-50% מפרויקטי השבבים המתקדמים בעולם כבר עושים שימוש בבינה מלאכותית. קיידנס עוקבת מקרוב אחרי התפתחות המודלים, ממודלים טקסטואליים ועד מודלים מרובי-מודל (Multimodal) המסוגלים לנתח תמונות, סרטונים ואודיו. לדברי חנא, הפלטפורמה שקיידנס פיתחה – JEDI (ראשי תיבות של Joint Enterprise Data & AI) – מאפשרת אינטגרציה של מודלים, כלי מחשוב עתירי ביצועים (GPU, TPU) ושרשראות מידע ארגוניות, עם דגש על פתיחות ואינטראופרטיביות עם פלטפורמות קיימות של לקוחות.
חמישה שלבים לאבולוציה של AI בעיצוב שבבים
- AI אופטימיזציוני – שימוש במודלים של למידת מכונה (ML) לשיפור מנועי סימולציה, פריסה, אימות ועוד. נמצא בשימוש כבר חמש-שש שנים.
- AI שיחתי – אינטראקציה עם הכלים בשפה טבעית במקום כתיבת סקריפטים. מייעל תהליכים מורכבים דרך ממשק שיחתי.
- הסקה מורכבת – שימוש ב-AI לביצוע ניתוחים מורכבים כמו חישוב הספק של תא או בחירת מסלולי זמן קריטיים.
- סוכנים אוטונומיים (Agentic AI) – כלים בעלי יכולת קבלת החלטות עצמאית בהתאם להקשר, הפועלים כשרשרת של סוכנים חכמים.
- סוכן סיליקוני (Silicon Agent) – אבולוציה שלמה של מערכות שבהן סוכנים יודעים לתכנן, לבצע, ולהעריך בעצמם תוך שילוב AI, כלי עיצוב וממשק משתמש שיתופי.
הסוכן הסיליקוני – גוגל דסקטופ למהנדס שבבים
ד"ר חנא הדגים כיצד ניתן לעצב רכיב IP מלא בעזרת אינטראקציה שיחית בלבד. מהגדרת ממשק, דרך גנרציית קוד RTL, יצירת floorplan, ועד לסכמות ולסימולציות – הסוכן הסיליקוני מפעיל סוכני משנה בהתאם לשאילתות המשתמש. כל זאת בסביבת עבודה המשלבת קונטקסט הנדסי, מתודולוגיה, קוד וסקריפטים.
לדבריו, הוא עצמו עיצב רכיב IP שכלל כמיליון שערים תוך שש שעות עבודה ליליות בלבד – הישג שבעבר דרש שבועות.
קיידנס ישראל – במוקד הפיתוח של AI עולמי
ד"ר חנא חתם את הרצאתו בקריאה ברורה: "אנחנו כבר בתוך המהפכה הזו. לא מדובר בעתיד רחוק. הבינה המלאכותית תשלוט באופן שבו נבצע תכנון ואימות שבבים מעתה והלאה – ורבים מהפתרונות המובילים בעולם מפותחים ממש כאן, בישראל."
בסיום ההרצאה אמר ד"ר חנא: "כל מי שעדיין ספקן – לא מאוחר להצטרף. "המסע הזה רק החל, וההזדמנויות עצומות."