העילה: חשש שטכנולוגית שבבי ה-OLED תיפול לידי סין. מומחי כלכלה בינלאומית: מדובר בתקדים של הרשות האמריקנית לסחר בינלאומי להרחיב את סמכותה גם על חברות שעיקר פעילותן מחוץ לארה"ב
פאנל בין-משרדי בארה"ב החליט לחסום את רכישת יצרנית השבבים הדרום קוריאנית Magnachip. על ידי משקיע סיני תמורת 1.4 מיליארד דולר. ואותת על הרחבה משמעותית של סמכות השיפוט של ארה"ב בצמצום הגישה הסינית לטכנולוגיות מוליכים למחצה אסטרטגיות.
הוועדה להשקעות זרות בארצות הברית (CFIUS) הוציאה צו ביניים ב-15 ביוני החוסם את קרן ההשקעות הפרטית הסינית Wise Road Capital מלרכוש את חברת המוליכים למחצה Magnachip מסיאול, דרום קוריאה עליה הוכרז במרץ 2021. הצעד הרגולטורי מעכב את העסקה, אך משקיפים אמרו כי לא סביר שהרגולטורים בארה"ב ובקוריאה יאפשרו לה להמשיך במתכונתה הנוכחית, בנימוק של שיקולי ביטחון לאומי.
על פי בקשה שהוגשה ב-17 ביוני לרשות ניירות הערך של ארה"ב, CFIUS אסרה גם על Magnachip להיסחר בבורסת ניו יורק. יום לאחר מכן, הרגולטורים הקוריאנים שקלו, על פי דיווחים, את מערכות ה-OLED של Magnachip כ"טכנולוגיית ליבה לאומית".
Magnachip מתכננת ומייצרת מוליכים למחצה אנלוגיים ומעורבים עבור כלי רכב, תקשורת, מוצרי צריכה, האינטרנט של הדברים ויישומים תעשייתיים. היא היתה אחת מיצרניות השבבים הראשונות שייצרה שבבי OLED הנמצאים בשימוש נרחב בתצוגות הטלפון החכם. וייז רואד מהעיר הואקין, היא יצרנית סמארטפונים סינית מובילה המגובה גם על ידי קוואלקום.
בחודש מרץ הודיעה Magnachip על מכירת קבוצת שירותי הייצור שלה והגדול מבין הפאבים שלה בטכנולוגית 8 אינץ' לשתי חברות השקעה קוריאניות בעסקה בשווי של כ-435 מיליון דולר.
לאחר ההודעה קיבלה מגנהציפ' על כך שלא שקלו הצעה טובה יותר מחברת Cornucopia לרכוש את מניות השותפים. על פי הדיווחים, המשקיעים יזמו בדיקה של הדירקטוריון של Magnachip .
אנליסטים מציינים כי התערבות של CFIUS בעסקה המוצעת היא משמעותית ואולי חסרת תקדים שכן למגאנצ'יפ יש נוכחות מועטה אם בכלל בשוק האמריקאי מעבר להתאגדות בדלאוור ומניות הנסחרות בבורסה אמריקאית (NYSE: MX).
המאמץ המשותף של ארה"ב ודרום קוריאה לחסום את רכישת Magnachip על ידי Wise Road מייצג "הרחבה משמעותית" של סמכות השיפוט של CFIUS על רכישות טכנולוגיה זרה, לדברי כריס מילר, פרופסור בבית הספר פלטשר למשפט ודיפלומטיה באוניברסיטת טאפט.
"הטכנולוגיה של מגנאצ'יפ מתקדמת, אבל היא לא ייחודית. אם היית מכין רשימה מועדפת של חברות שלא רצית שעםחט לידי סין, Magnachip לא היתה בראש הרשימה", טען מילר במאמר שפורסם השבוע באתר foreignpolicy.com.
ממשל ביידן נסוג מהשאיפה ל"ניתוק" כלכלי מסין, ובמקום זאת תמך בתחרות תוך בניית שרשראות אספקה אמריקאיות עמידות לטכנולוגיות מפתח כמו מוליכים למחצה.
עם זאת, המהלך לחסימת רכישת Magnachip מהווה חזית חדשה במאמצי ארה"ב להגביל את הגישה הסינית לטכנולוגיות שבבים מתקדמות.
"גורל העסקה ישלח מסר חשוב על האופן שבו וושינגטון חושבת על היחסים הכלכליים של ארצות הברית עם סין", כתב מילר.