תחקיר מיוחד של CHIPORTAL על המעבר החטוף לעבודה מהבית בשל מגיפת הקורונה חושף את התמודדות החברות בתעשיה עם המשבר הגלובלי. חלק ראשון. מנכ"ל סלנו גלעד רוזן * "הבעיה העיקרית היא כיצד להמשיך להיות פרודוקטיביים, להמשיך ולעבוד באופן שמייצר תפוקות בצורה יעילה ואפקטיבית גם כשהמהנדסים ואנשי הפיתוח לא יושבים זה ליד זה.
נגיף הקורונה עשוי להכריח אותנו באופן קיבוצי להשתפר בעבודה מרחוק, שתוכל אז להתפתח כחלופה בת קיימא לעבודה במשרדים במרכז העיר. לשם כך יש צורך בתשתיות חזקות, מעבר לעבודה בענן הארגוני, VPN ופיירוולים שיאפשרו לוודא שמי שנכנס לענן ומבצע בו פעילויות קריטיות הוא אכן העובד ולא האקר.
מעבר לסוגיה של המעבדות, יש הסחות דעת וחסרה אינטראקציה כשהעובד נמצא בבית. אומר דודי באום, מנכ"ל חברת סקיפיו. הדבר שהכי נפגע הוא הסינכרון של כל עובד עם שאר הארגון. אולי זה עובד לחברות מסוימות, אבל לחברות כמו שלנו אני לא רואה איך זה עובד לאורך זמן. דברים מתפרקים, המסגרת הדוקה, קשה לסנכרון את כולם, קשה ישיבות זום לסגור דברים. זה יכול להוות תחליף לחלק מהעבודה בזמן מסוים. יחד עם זאת, בתהליכי פיתוח שבבים, אין צורך שכל העובדים יבצעו פעולות במשרד , אבל יש כאלה שכן, בין היתר לתהליכים כמו Setup". מסכם באום.
גם מנכ"ל סלנו, גלעד רוזן, סבור כך. בהקשר הטכנולוגי, הדבר כנראה פתיר, IT, רוחבי פס, מערכות VPN , שרתים ועוד.
"הבעיה העיקרית היא כיצד להמשיך להיות פרודוקטיביים, להמשיך ולעבוד באופן שמייצר תפוקות בצורה יעילה ואפקטיבית גם כשהמהנדסים ואנשי הפיתוח לא יושבים זה ליד זה. כאמור מבחינה טכנית ניתן לאפשר עבודה מהבית אבל יש שתי סיבות לכך שזה לא יקרה. הסיבה הראשונה מקורה בגורם אובייקטיבי. בתהליכי הפיתוח פרה סיליקון פוסט סיליקון ותמיכה יש צורך בעבודה עם סט-אפים וציודי מעבדה. גם במוד העבודה הנוכחי בעיצומה של תקופת הקורונה למרות שתשעים אחוז מעובדי החברה עובדים מהבית, ביקשנו מעשרה אחוז מהעובדים להגיע למשרדים. מדובר בעובדים העוסקים בתפעול של סט-אפם ומערכי בדיקות ואינטגרציה, ותפעול המערכות וכן בעזרה למהנדסים שעובדים מהבית וזקוקים לשינויי קונפיגורציה של סט-אפים במשרד. מוד עבודה שהוא לחלוטין מהבית יהיה מאוד קשה.
"התקופה של הקורונה מלמדת אותנו שניתן להמשיך להיות פרודוקטיבי גם במודל של עבודה מהבית אבל יחד עם זאת, אני לא חושב שנישאר במודל כזה, אולי נתייצב על אחוז גבוה יותר של עבודה מהבית. אולי יום בשבוע או לחלק מהאנשים אבל אני חושב שחלק גדול מהעובדים יעשו את העבודה מהמשרדים – גם אינטרס של החברות וגם של העובדים עצמם.
גם באום התייחס לסוגיה זו: "אני מאוד לא מאמין בעבודה מהבית. אני חושב שזה לא יעיל. בהרבה מקרים האינטראקציה עם האנשים ביום יום היא זו שיוצרת הפריה ואנשים חייבים להיות אחד עם השני. האינטראקציה המזדמנת כשאתה עובר ופוגש אדם ושואל והוא זמין לך לא צריך ליצור ועידת וידאו זה משהו שאין לו תחליף."
"כשאין ברירה עובדים מהבית אבל היא הרבה פחות יעילה בעיקר במקצועות הדורשים חומרה, התעסקות עם מעבדות ודיבאגינג זה בלתי אפשרי. להקים אתרים, תוכנות בענן ניחא , אבל ב ניית שבבים וחומרה בכלל קשה מאוד, בטח בשלבים מתקדמים לנהל חברה כשאנשים עובדים מהבית.
על אף הדיווחים על קריסת תשתית האינטרנט בישראל בשל הצפייה המוגברת בסדרות ושימושים ביתיים בכלל, עד כדי כך שנטפליקס נאלצה לקצץ באיכות הסטרימינג של התוכניות שלה (אגב לא רק בישראל אלא אפילו באירופה ובארה"ב), השניים מאמינים שסוגיית הטכנולוגיה פתירה, אבל לא מספיקה לפחות בכל הקשור לתכנון שבבים.