כוחה ההולך וגובר של ה-AI תלוי בהנגשה רחבה של משאבי מחשוב ביצועים גבוהים, כדי לצמצם פערים ולעודד חדשנות גלובלית. כך כותב גלן ברן, מוביל תחום השבבים בחברת PwC
כוחה ההולך וגובר של ה-AI תלוי בהנגשה רחבה של משאבי מחשוב ביצועים גבוהים, כדי לצמצם פערים ולעודד חדשנות גלובלית. כך כותב גלן ברן, מוביל תחום השבבים בחברת PwC.
השבוע פרסם גלן ברם מאמר שבו הדגיש כי הפוטנציאל המהפכני של בינה מלאכותית הופך למציאות שמשנה תעשיות שלמות, החל ממכשור רפואי מותאם אישית ועד לאוטומציה תעשייתית מתקדמת וליצירת אמנות חדשה. עם זאת, ללא גישה שוויונית למשאבי המחשוב העוצמתיים שמפעילים את המודלים הללו, הסיכון הוא להרחיב את הפער הדיגיטלי הקיים וליצור אי-שוויון נוסף. להערכת ברם, רק מהפיכה באופן הפצה, פריסה ושימוש במוליכים למחצה תאפשר פתיחת דלתות לכמה שיותר גופים, קטנים כגדולים, ברחבי הכלכלה העולמית.
להמחשת הצורך, הוא מתאר עתיד שבו סטארט-אפ חקלאי קטן במדינה מתפתחת יכול למנף כלים חכמים לגידול מוצלח יותר של יבולים, או מרכז בריאות מקומי מנצל בינה מלאכותית לאבחון מהיר ומדויק של מחלות. כדי לאפשר זאת, יש לפרוץ את המחסום הכלכלי שנובע מעלויות גבוהות, טכנולוגיות קנייניות וזמינות מוגבלת, ולהחליף אותו בדגמים של גישה מדורגת, סכמתית ובעלת עלות משתנה בהתאם לצריכה.
"המאיץ DeepSeek, שהשיקה ב-2024, הוריד משמעותית עלויות פיתוח והפצת מודלים באמצעות ניצול יעיל יותר של מעבדי גרפיקה (GPUs), אך יחד עם זאת צפוי לדרוש עוד משאבי מחשוב ככל שהדרישה למודלים גנרטיביים גדלה. על פי דוח מצב תעשיית המוליכים למחצה של PwC מ-2024, תחומי ה-AI accelerators וזיכרון ברוחב פס גבוה (HBM) עוברים ממעמד של נישה למרכיבים חיוניים של תשתית AI, וצפויים להוות עד שנת 2028/29 יותר מ-80% מערך המעבדים במרכזי הנתונים בעולם — שוק פוטנציאלי בהיקף של כ-150 מיליארד דולר."
"מעבר למודלים אחידים, הדמוקרטיזציה של מחשוב ה-AI מחייבת פתרונות גמישים ומותאמים: פיתוח מאיצי AI ייעודיים ומעגלים משולבים (IC) בסגנון “made to measure” למגוון הגופים המשתמשים בהם. סטארט-אפים כבר מנצלים כיום יחידות עיבוד עצבית (NPUs) זולות וצרות-הספק בשטח, שמאפשרות ביצוע אימון והסקת תובנותית בסמוך למקור הנתונים. במקביל, מוסדות מחקר נדרשים לגישה לענני מחשוב ענקיים למשימות מורכבות יותר."
"לפריצת דרך טכנולוגית כזו דרושה גם הכשרת כוח אדם מגוון ומיומן בתחומי תכנון חומרה, פיתוח תוכנה ואתיקה של בינה מלאכותית. הדוח של PwC מציין כי התעשייה האירופאית זקוקה עד 2030 לכ-350,000 מהנדסים ואנליטיקאים נוספים כדי להשיג נתח שוק עולמי של 20%. יוזמות חינוכיות, התמחויות, הפרויקט של שותפויות ציבור-פרטי והכשרות מחודשות (reskilling) הן חלק מהפתרון לגשר על הפער."
"בתחזית הכלכלית, שוק המוליכים למחצה עתיד להגיע לקצב צמיחה של טריליון דולר עד סוף העשור ולספק אלפי משרות חדשות, לשפר פריון ולהגביר תחרותיות. מגזר הרכב, שעובר מהפכה חשמלית ואוטונומית, צפוי לצמוח בקצב שנתי ממוצע של 10% בין 2024 ל-2030, ומשכך תיתרם גדילה משמעותית בביקוש למעבדים מתקדמים. יתרה מזו, בינה מלאכותית עצמה מסייעת בתכנון שבבים ובייעול תהליכי ייצור, מקצרת זמני פיתוח ומפחיתה שיעורי ליקויים."
"לשם השגת דמוקרטיזציה אמיתית של משאבי המחשוב, על ממשלות, גופי מחקר, חברות ותאגידים אזרחיים לשתף פעולה. רישיונות מחקר גדולים, תמריצים להשקעה ב-R&D, חקיקה התומכת בהנגשה פתוחה, ותמיכה בחינוך STEM יהוו חלק בלתי נפרד מהמאזן. בסינרגיה בין גורמים אלה ובדגש על אחריות ואתיקה, ניתן יהיה להנגיש את הבינה המלאכותית לכל, וליצור עתיד שוויוני ומשגשג יותר."