בלחץ ארה"ב מתכננת הולנד להחמיר את הפיקוח על ASML כדי שזו לא תספק מכונות ייצור בטכנולוגיות מתקדמות לסין
הולנד מתכננת בקרות חדשות על יצוא ציוד לייצור שבבים לסין ועסקה עשויה להיות מוכרזת בחודש הבא, כך דיווחה בלומברג ניוז ביום חמישי, וציטטה אנשים המכירים את הנושא.
ממשלת הולנד נכנעה ללחצים של וושינגטון, למרות התבטאויותיה הקודמות של שרת סחר החוץ ההולנדית, לסיה שריינמאכר, לפיהן הולנד לא "תעתיק את הצעדים האמריקאים אחד לאחד". לפני ימים אחדים חשפה סוכנות הידיעות בלומברג כי ממשלת הולנד עשויה להטיל בקרות יצוא חדשות על ASML – החברה ההולנדית, שהיא הספקית המרכזית של ציוד לייצור שבבים בעולם.
בשנה שעברה מכרה ASML ללקוחות בסין בשווי של יותר מ-2 מיליארד אירו. עם זאת, מאז 2018 ממשלת הולנד לא העניקה רישיונות ASML לייצוא המכונות המתקדמות ביותר שלה לסין מכיוון שהן נחשבות "דו-שימושיות" כלומר שניתן יהיה להשתמש בהם גם ליישומים צבאיים.
הציוד המדובר מתייחס ככל הנראה למכונות הליתוגרפיה באולטרה סגול עמוק (DUV) של ASML. תחת לחצים אמריקאיים, ASML הפסיקה מאז 2018 לשלוח את מכונות הליתוגרפיה EUV שלה, המסוגלות לייצר צמתים ב-7 ננומטר ומטה, לסין. עם זאת, בעקבות בקרות יצוא חדשות שהציגה ארה"ב נגד תעשיית המוליכים למחצה הסינית באוקטובר, שהתמקדו בחלקן בשבבי לוגיקה ב-16/14 ננומטר ומטה, הושמו הזרקורים על מכונות DUV שיצורם נשלט על ידי שתי מדינות – יפן והולנד.
אף על פי שפרטי הפיקוח על היצוא עדיין אינם ברורים, חלקם העלו חששות לגבי השלכותיה על ההכנסות והוצאות המו"פ של ASML, והצביעו על תחרות פוטנציאלית מצד יצרניות ה-DUV היפניות ניקון וקנון.
השוק הסיני היווה בשנת 2021 16% ממכירות ASML זאת בהשוואה ך-44% לטאיוואן (בעיקר TSMC) ו-35% לקוריאה (סמסונג).
בהתחשב בכך שיצרנית ציוד הליתוגרפיה הסינית, Shanghai Micro Electronics Equipment (SMEE) כבר מייצרת ציוד המסוגל לייצר שבבים ב-90 ננומטר, לא יהיה זה הגיוני שארה"ב תדורש בקורת יצוא על גרסאות של מכונות הייצור בטכנולוגיות אלה.
עם זאת יצרני הציוד הסיניים SMEE, עם זאת, עדיין מפגרים שנים מאחורי עמיתיהם הבינלאומיים מהבחינה הטכנולוגית ולפי דוחות SMIC' ברבעון הרביעי של 2021, מכירות שבבים טכנולוגית 28 ננומטר ומטה היוו רק 18.6% מההכנסות.