מכירת שבבים לטכנולוגיות מתקדמות על ידי טייוואן לשוק הסיני מהווה איום ישיר על קיומה של טייוואן עצמה. למרות זאת, טייוואן ממשיכה לייצא שבבים לסין, מה שמציב אותה במצב פרדוקסלי – מספקת את הטכנולוגיות שמאפשרות לסין להתחזק צבאית ואף לשפר את כושר ההגנה שלה. אז למה טייוואן ממשיכה?
במהלך מערכת הבחירות הנוכחית בארצות הברית, נושא הסחר בטכנולוגיות צבאיות הבליט את טייוואן באור הזרקורים. במהלך עימות בין קמלה האריס ודונלד טראמפ, הואשמה ארצות הברית בהקלת מכירות שבבים לסין. טראמפ בתגובה הסביר כי סין רוכשת את השבבים מהיצרניות בטייוואן. שני הצדדים הדגישו את הצורך בהגבלות על מכירת טכנולוגיות רגישות לסין, והעלו את השאלה – מדוע טייוואן עצמה ממשיכה לסחור עם סין בתחום זה?
האינטרס הכלכלי והאיום הביטחוני
במאמר באתר THE DIPLOMAT נכתב כי טייוואן מובילה את שוק המוליכים למחצה העולמי, אך גם מהווה יעד מרכזי ללחצים פוליטיים מצד סין. מצד אחד, ההכנסות מייצוא השבבים תורמות רבות לכלכלה המקומית, אך מצד שני, ייצוא זה מחזק את יכולותיה הצבאיות של סין – מצב שמחייב את טייוואן לבצע הערכת סיכונים ולהשקול מחדש את האסטרטגיה שלה מול סין.
מדינות כמו יפן והולנד יישרו קו עם מדיניות ארצות הברית להגבלות על טכנולוגיות ייצור שבבים. טייוואן, למרות שהיא קריטית בהגבלות טכנולוגיות אלו, מגלה גישה מהוססת לנושא. חשש מרכזי בטייוואן הוא שהגבלות ייצוא עלולות לפגוע ביצרניות מקומיות ולהפוך את סין ל"עצמאית מטייוואן" בטכנולוגיות אלו. מצב זה עלול להוביל את החברות להעתיק פעילות למדינות אחרות ולהקטין את התלות בספקים מטייוואן.
הנקודה האסטרטגית
למרות הידרדרות ביחסים עם סין, המדינה עדיין מהווה את שוק הייצוא המרכזי של טייוואן. בשנת 2023, כ-35% מהיצוא הכולל של טייוואן הופנה לסין, כאשר תחום המוליכים למחצה לבדו תרם כ-38.5% מהיצוא של טייוואן, מתוכם למעלה ממחצית הופנה לסין. עם זאת, תלותה של טייוואן בביטחון האמריקאי הפכה לנושא רגיש יותר.
הגישה האמריקאית כלפי טייוואן מתבססת על "עמימות אסטרטגית" – מדיניות שנועדה למנוע ממנה להגיע להתנגשות צבאית עם סין. אולם, בחירתו של הנשיא ביידן להצהיר באופן ישיר כי ארצות הברית תגן על טייוואן במקרה של תקיפה סינית מהווה חריגה מהעמימות הזו. בעידן שבו האיום מצד סין גובר, המדיניות הזו ניצבת בפני אתגרים חדשים.
מדיניות הייצוא של טייוואן חושפת אותה לדילמות אסטרטגיות מורכבות, בין הצורך להגן על הביטחון הלאומי לבין השאיפה לשמור על קשרים כלכליים עם סין. האם תבחר טייוואן להגביר את שיתוף הפעולה עם ארצות הברית? השאלה הזו תמשיך לעמוד במרכז הדיון על רקע המתיחות הגוברת באזור.