תיאוריית קונספירציה הטוענת כי קרינת הדור החמישי (G5) יכולה לגרום להתפשטותו של נגיף הקורונה סוחפת ושוטפת את המדיה החברתית. לפעמים גם את המובן מאליו צריך לאמר
מאת סטנלי שנאפינדה, אוניברסיטת La Trobe, אוסטרליה. תרגום מאת ד"ר נחמני משה
תיאוריית קונספירציה הטוענת כי קרינת הדור החמישי (G5) יכולה לגרום להתפשטותו של נגיף הקורונה סוחפת ושוטפת את המדיה החברתית. המיתוס, ככל הנראה, צבר תאוצה כאשר רופא בלגי קישר בין "הסכנות" של טכנולוגיית הדור החמישי לבין הופעת והתפשטות הנגיף במסגרת ראיון שנערך אתו בחודש ינואר השנה. גם המדיה החברתית, למשל קבוצת הפייסבוק Stop5G Australia שלה קרוב לשלושים ושניים אלפי חברים, מפרסמת רשומות אחדות הקושרות בין התפשטות הנגיף לבין הטכנולוגיה.
פרסום מידע שגוי כזה אינו רק טעות, אלא שהוא אפילו הרסני. העיתון הבריטי 'הגארדיאן' דיווח כי מאז יום חמישי האחרון לפחות עשרים אנטנות לתקשורת ניידת בבריטניה הוצתו או נפגעו קשות בצורה אחרת. נציג של אחת מרשתות התקשורת הניידת בבריטניה 'MobileUK' פרסם את ההודעה כדלהלן: "חווינו מקרים של הרס מכוון תוך כדי הצתת אנטנות תקשורת, פגיעה בתשתיות חיוניות והפצת מידע שקרי הטוען לקשר בין טכנולוגיית הדור החמישי לבין מגפת הקורונה".
ידוענים – הישארו בתחום המקצוע שלכם
גופים ואנשים פרטיים רבים מיהרו להפריך את המיתוס הזה, לרבות שרי תקשורת, תאגידים לאבטחת סייבר ואמנים ידועים, בהכריזם כי נגיף הקורונה מתפשט על ידי מגע בין אנשים, ולא דרך גלי רדיו. אולם, רבבות קבוצות ואישי ציבור ממשיכים לתמוך ולהפיץ את המיתוס הזה; למשל, השחקן וודי הארלסון והזמרת קרי הילסון שיתפו שניהם עם מעריציהם תוכן הטוען לקשר בין טכנולוגיית הדור החמישי לבין הקורונה.
חברי קבוצת הפייסבוק שהוזכרה מעלה טענו כי שש מאות המקרים של חולים ואחד עשר מקרי המוות שהתרחשו בספינת התענוגות 'Ruby Princess' מקורם בעובדה כי ספינות כאלו "רוויות בקרינה". טענה זו שגויה. בעוד שנוסעי ספינות שכאלו אכן יכולים להשתמש בשירותי תקשורת אלחוטית ניידת על גבי הספינה עצמה, שירותים אלו אינם מבוססים על טכנולוגיית הדור החמישי. ספינות שייט עדיין לא מיישמות את הטכנולוגיה הזו.
אחת מהעתירות דורשת מממשלת אוסטרליה להפסיק את פריסת הטכנולוגיה הזו מאחר והיא עלולה, כביכול, "להשפיע שלילית על מערכת החיסון שלנו" (טענה שמספר הראיות עבורה הוא בדיוק אפס). עתירה זו כוללת יותר מעשרים ושבעה אלפי חותמים.
כיצד פועלת הקרינה של אותות רדיו מהדור החמישי?
ההבדל בין טכנולוגית הדור החמישי לבין דורות קודמים של שירותי נייד (דור שלישי/רביעי) טמון בכך שהדור החדש עושה שימוש בתדירויות רדיו נמוכות יותר (מתחת לתחום של 6 גיגה-הרץ), אך משתמש גם בתדירויות שבתחום של 300-30 גיגה-הרץ.
בתדירויות שבתחום של 300-30 גיגה-הרץ אין מספיק אנרגיה על מנת לפרק קשרים כימיים או להרחיק אלקטרונים כאשר הקרינה במגע עם רקמת אדם. לפיכך, תחום זה מוגדר בתור קרינה אלקטרומגנטית 'לא מייננת'. הסוכנות האוסטרלית להגנה מפני קרינה ובטיחות גרעינית השייכת לממשלה הפדרלית אישרה את הקרינה הזו ככזו שאינה גורמת להשלכות בריאותיות שליליות כמו של קרינות עוצמתיות יותר. קרינה יכולה לבוא במגע עם העור, למשל, כאשר אנו מניחים על גבי האוזן שלנו מכשיר נייד בטכנולוגיית הדור החמישי לשם ביצוע שיחת טלפון. ברגע זה אנו חשופים ביותר לקרינה לא מייננת. אולם, מידת החשיפה הזו היא הרבה מתחת לסף הבטיחות המומלץ. קרינת הדור החמישי אינה מסוגלת לחדור דרך העור, או לאפשר לנגיף לחדור לגוף שלנו דרך העור. אין כל הוכחה כי תדירויות רדיו הפועלות בדור החמישי גורמות או מחמירות את ההתפשטות של נגיף הקורונה.
בנוסף, המעטפת החלבונית של הנגיף אינה יכולה להיפגע מאותות הרדיו של הדור החמישי. הסיבה לכך היא שקרינה ונגיפים מתקיימים בצורות שונות שאינן מגיבות זו עם זו. אחת היא תופעה ביולוגית והאחרת מתקיימת במסגרת הספקטרום האלקטרומגנטי.
גלי הרדיו של הדור החמישי נקראים בשם 'גלים בתחום המילימטר' מאחר ואורכי הגל שלהם נמדדים במילימטרים. מאחר וגלים אלו קצרים, אנטנות השידור בדור החמישי צריכות להיות קרובות יחסית זו לזו – במרחק של כמאתיים וחמישים מטרים. האנטנות הללו פרוסות כאוסף מוגדר בתוך תאי שטח קטנים (תא שטח הוא תחום שאותו מכסים אותות הרדיו). על מנת שטכנולוגיית הדור החמישי תוכל לכסות שטח גיאוגרפי גדול יותר, יש צורך באנטנות שידור רבות יותר בהשוואה למספר הנדרש עבור דור רביעי. הגדלת מספר זה של אנטנות השידור, וקרבתן היחסית לאנשים, הן אחת מהסיבות העיקריות העלולות לעורר פחדים בלתי מבוססים בנוגע להשפעות הבריאותיות האפשריות של טכנולוגית הדור החמישי.
הטלפון הנייד שלך עלול להיות מסוכן, אולם הקרינה שלו אינה מסוכנת
נגיף הקורונה מתפשט באמצעות טיפות זעירות הנפלטות מהאף או מהפה של אדם חולה בזמן שהוא משתעל, יורק, מתעטש, מדבר או נושף אוויר החוצה. הדבקה מתרחשת כאשר הטיפות באות במגע עם האף, העיניים או הפה של אדם בריא. כך, שאם אדם חולה מדבר דרך הטלפון הנמצא קרוב לפה שלו, הרי שמספיק טיפות נגועות עלולות לנחות על פני השטח שלו ולהפוך אותו לחפץ העלול להדביק אחרים. משום כך לא מומלץ לחלוק טלפונים ניידים אחד עם השני במהלך המגפה. בנוסף, יש לחטא את מכשיר הנייד באופן קבוע.
מדוע אנו מנהלים בכלל את הדיון הזה?
לרבים מאיתנו ברור מאליו כי נגיף אינו יכול להתפשט דרך גלי רדיו, וקנוניה מסוג זה עשויה להיות קשורה לחוסר אמון נרחב בממשלות, באופן כללי יותר. ההתייחסות למיתוס זה היא חיונית כעת לאור העובדה כי נכסים נפגעים ואנשים פרטיים מותקפים. ניתן להוסיף איומים פיזיים ומילוליים כלפי מהנדסי פס רחב לרשימה מתארכת של התקפות כנגד עובדי מערכת הבריאות. בזמן שמיליוני אנשים מסתמכים על רשת אינטרנט מהירה בשביל לעבוד וללמוד מהבית, תשתית תקשורת חיונית זו נמצאת בסכנה. תיאוריות קנוניה הובילו לגל הצתות מכוונות כנגד אנטנות שידור בטכנולוגיית הדור החמישי בבלפסט, בליברפול ובברמינגהם. ראשי יוטיוב הודיעו כי הם יקדישו משאבים על מנת להסיר תוכן הטוען לקשר בין טכנולוגית הדור החמישי לבין נגיף הקורונה. הכרזה זו הגיעה לאחר שהופנו אצבעות לעבר סרטון וידאו מסוים שפורסם בשמונה עשר למרץ (ושבו צפו יותר משש מאות ושבעים אלפי פעמים), במסגרתו רופא אמריקאי טען, באופן שגוי, כי יבשת אפריקה מושפעת פחות מנגיף הקורונה מאחר ואין בה הטמעה של טכנולוגיית הדור החמישי. סרטון הוידאו נותר זמין ברשת גם בזמן פרסום מאמר זה.