לצד העיסוק באינטרנט של הדברים, בינה מלאכותית וטכנולוגיות חכמות שיבטיחו זמינות רשת ומשאבי עיבוד – חשוב גם להתייחס לרכיב נוסף הנכנס "מתחת למכסה המנוע" של מכונות הנתונים שלנו: אחסון מידע
מאת: יוסי רפאל
עשור חדש עומד בפתח, וזה הזמן לבחון את המגמות הטכנולוגיות המסתמנות, והשלכותיהן על עולם האחסון. לצד העיסוק באינטרנט של הדברים, בינה מלאכותית וטכנולוגיות חכמות שיבטיחו זמינות רשת ומשאבי עיבוד – חשוב גם להתייחס לרכיב נוסף הנכנס "מתחת למכסה המנוע" של מכונות הנתונים שלנו: אחסון מידע. תשתיות יעילות ואפקטיביות הן מפתח להצלחת הארגון – ואפשרויות הרחבה וצמיחה חיוניות למינוף הנתונים האלה.
הגידול בצפיפות האחסון מציג אותנו עם דיסקים בקיבולות של 16TB – בעוד דוגמאות של דיסקים מגנטיים בנפח 18TB בטכנולוגיה קונבנציונאלית (CMR) ו- 20TB בטכנולוגיית אבקה מגנטית (SMR) כבר מסופקות ליצרנים, וצפויות להיות זמינות בכמויות בהמשך השנה. בחמש השנים הקרובות, יגדל היקף האימוץ של טכנולוגיית SMR. גידול צפיפות האחסון מהווה מפתח לאספקת קיבולת גדולה יותר תוך שמירה על עלות בעלות כוללת (TCO) אטרקטיבית. בינתיים, הולך ועולה הערך המוצע על ידי אחסון פלאש ביישומים דוגמת ניתוח אנליטי ובינה מלאכותית. התקדמות בתחום טכנולוגיית 3D NAND איפשרה צפיפות גבוהה יותר במארזים קומפקטיים יותר, בזכות השילוב בין צפיפות ליחידת שטח, תוספת שכבות, ועליה במספר הסיביות.
מנוע מרכזי בקידום עוצמת זיכרון הפלאש, הוא המעבר מ- SATA ל- NVMe™ (Non-Volatile Memory Express) הפרוטוקול הזה משמש שרתים, מערכות אחסון ורשתות אחסון – תוך צמצום דרמטי של רמת ההשהיה, והאצת הטיפול בעומסי עבודה של יישומים.
עולם האחסון מתעצב עתה מחדש, בזכות שילוב בין שורת גורמים:
מספר מרכזי האחסון המקומיים יגדל, לצד הצגת ארכיטקטורות חדשות. תורמות לכך דרישות רגולטוריות הנוגעות למיקום האחסון, יחד עם הנטיה הגוברת של ארגונים לאחסן את הנתונים שלהם בעצמם על מנת להבטיח רמת שליטה טובה יותר. ארכיטקטורות חדשות דוגמת אחסון מופרד לאזורים, Zoned Storage, תסייענה בייעול האחסון בדיסקים ובפלאש.
סטנרטיזציה בתחום הבינה המלאכותית תפשט את משימות האחסון בקצה הרשת. הנטיה לאחסן יותר עומסי עבודה בקצות הרשת, יוצרת צורך במערכות אחסון מתאימות המסוגלות להריץ משימות אנליטיות על כמויות גדולות של נתונים. המערכות האלה ידרשו סטנרטיזציה ואפשרות עבודה משולבת – על בסיס ארכיטקטורה פתוחה.
ההפרדה בין רמות האחסון תימשך ותתרחב: פתרונות האחסון יידרשו להיות מוקצים ונגישים באמצעות מארג הרשת, על בסיס הסכמי רמת שירות (SLA) המוגדרים על פי הצרכים המיוחדים לכל יישום. השימוש ב- SSD יתרחב על מנת לטפל בנתונים הדורשים גישה מהירה, תוך שהביקושים לנפחים בתחומי האקסא-בייט במחירים אפקטיביים ובטווח הרחבה גמיש מאיצים במקביל את הגידול בקיבולת הדיסקים הקשיחים הנדרשים לאחסון Big Data.
מארג הרשת יאפשר האחדה של תהליכי שיתוך אחסון. רשתות איתרנט הופכות ל"עמוד השדרה האוניברסאלי" של מרכזי עיבוד נתונים, ומאפשרות האחדה של שיתוף האחסון. תשתיות ניתנות להרכבה (Composable infrastructure) משתמשות ב- NVMe על גבי מארג הרשת (NVMe-over-Fabric) על מנת לשפר משמעותית את ניצולת האחסון, הביצועים והעמידות ברמת מרכז עיבוד הנתונים. הן מאפשרות לנתק את האחסון מהעיבוד, ולשתף מאגר אחד של קיבול אחסון ונתונים בין יישומים שונים. במהלך 2020 נראה גידול בשימוש בתשתיות כאלה.
דיסקים קשיחים ימשיכו לשגשג בסביבת מרכזי עיבוד נתונים. אין תחליף לקיבולת שלהם ולעלות הבעלות האטרקטיבית שלהם. קצב הגידול השנתי הממוצע בתחום הזה צפוי לעמוד על 36% (דו"ח TRENDFOCUS), בעוד IDC חוזה כי ב- 2023 ייוצרו 103 ZB של נתונים, ו- 12 ZB יאוחסנו – רובם בקצות הרשת.
דיסקים קשיחים וטכנולוגיות פלאש הם בין היסודות החשובים ביותר לבניית פעילות עסקית מוצלחת ומאובטחת. השקעה בתשתיות אחסון מקיפות תציב את העסק בעמדה טובה יותר, שתאפשר לו להתמודד עם הגידול בכמויות הנתונים.
*הכותב הינו מנהל המכירות של חברת Western Digital ישראל וטורקיה