היום אנו שמחים לארח במדור “חמש עם…” את אור דנון, מייסד משותף ומנכ"ל חברת ההזנק Hailo המפתחת שבבים לתחום הבינה המלאכותית. בראיון בלעדי ל-Chiportal אומר אור:"המשבר נותן פרופורציה על חוסר השליטה שיש לנו באירועים ומצד שני מדגים את יכולת ההסתגלות המדהימה של אנשים לסיטואציות משתנות… אני עדיין לא מצליח להסביר לעצמי איך ממש עד פרוץ המשבר, רובנו (כולל אותי) לא הבנו את ההשלכות הבלתי נמנעות שלו". לפניכם הראיון המלא עם אור דנון:
1. כיצד מתמודדת חברתך עם משבר הקורונה? (האם פיטרתם עובדים, צמצמתם פעילות וכו')
לשמחתנו ולמזלנו היילו סגרה סבב גיוס משמעותי בתזמון מושלם, ממש ערב פרוץ המשבר, כך שיש לרשותנו את כל המשאבים כדי להוציא לפועל את החזון של החברה. לא רק שלא פיטרנו עובדים, אלא שבפועל המשכנו בהרחבת הפעילות כפי שתכננו מראש. אנחנו מקפידים להמשיך לנסות ולתקף ככל שניתן את הנחות העבודה שלנו ולהתאים אותן לאי הודאות שנוצרה.
2. איזה טיפ ניהולי להתמודדות עם המשבר אתה יכול לתת למנהלים אחרים בהייטק?
משיחות רבות שהשתתפתי בהן עם מנכ"לים ויזמים בחברות סטארט-אפ בארץ ובעולם, ראיתי הרבה מהן מתמקדות בניסיון לתת מענה לצורך מיידי שעלה בנסיבות הנוכחיות. לפעמים זה יכול להתברר כמהלך מבריק, אבל בהרבה מקרים נראה שההזדמנות היא קצרת טווח וככל הנראה לא תהיה בת-קיימא בעוד מספר חודשים או אפילו שבועות, ובינתיים הרבה משאבים ואנרגיות יקרות יירדו לטמיון. קל לומר וקשה ליישם, אבל ככל שניתן, החברה צריכה להבין האם ואילו תנאים בשוק שבו היא פועלת באמת השתנו בצורה מהותית בטווח הזמן הנראה לעין, ולהתאים את האסטרטגיה לפיהם.
3. האם אתם מפעילים עבודה מרחוק/מהבית – מה מסקנותיך משימוש בשיחות וידאו ועבודה מבוזרת?
עבדנו מרחוק בצורה מלאה במשך כמעט חודשיים, והתפוקות היו בסה"כ טובות מאוד. בהרבה שיחות עולה השאלה: "איך אתה בתור מנהל יודע שכולם עובדים אם אתה לא רואה אותם במשרד, יושבים מול המחשב?". התשובה היא פשוטה – עובד (או עובדת) שנותן תפוקה טובה, ייתן אותה בין אם תסתכל עליו עובד ובין אם לא, ותוצאות עבודתו מדברות בעד עצמן. ואם אתה לא רואה תוצאות, גם להסתכל עליו לא יגרום להן להגיע. עם זאת, הסיטואציה שנוצרה בעקבות צעדי הסגר לא דומה לשגרה, ולכן גם המסקנות לגבי עבודה מרחוק צריכות לעבור התאמה לסיטואציה "נורמלית".
4. האם אתה צופה שינויים בהייטק ו/או בעולם העסקי בעקבות המשבר או שהכל יחזור לקדמותו?
נראה שהמשבר ישמש להאצה של מגמות שהתרחשו ממילא. חלק מהתופעות האלה תיוחסנה למשבר, אבל רובן היו מתרחשות ממילא. כך למשל, הסיכוי שנראה רכב אוטונומי בחמש השנים הקרובות היה נראה קלוש כבר בסוף 2019, אבל עכשיו הסיכויים נראים פחותים עוד יותר. מהעבר השני, מגמות ההתקדמות של העולם התעשייתי לאוטומציה ושימוש ב-AI ילכו ויתגברו.
5. מסקנות כלליות ותובנות שלך ממשבר הקורונה (מה היית צריך לעשות אחרת, מה צריכה לעשות ממשלת ישראל למען התעשיה, מה הציפיות שלך מספקים, לקוחות, עובדים?)
המשבר נותן פרופורציה על חוסר השליטה שיש לנו באירועים מצד אחד, ומצד שני מדגים את יכולת ההסתגלות המדהימה של אנשים לסיטואציות משתנות. זו אולי חכמה בדיעבד, אבל אני עדיין לא מצליח להסביר לעצמי איך ממש עד פרוץ המשבר בארץ, רובנו (כולל אותי) לא הבנו את ההשלכות הבלתי נמנעות שלו. כנראה שעובדה זו מלמדת משהו על טבע האדם שמתכחש לשינויים עד שהם מגיעים למפתן דלתו.