היום אנו שמחים לארח במדור “חמש עם…” את ג'ון מדבד, מייסד ומנכ"ל OurCrowd, פלטפורמת ההשקעות הגלובאלית הפעילה ביותר בישראל בהון סיכון. בראיון בלעדי ל-Chiportal אומר ג'ון: "על המשקיעים לפעול במשנה זהירות שכן השתתפות בסבבי הצלה…התבררה לא פעם ככסף טוב שהושקע אחרי כסף רע שאבד. כל מקרה הוא ייחודי ונדרשות יכולות ברמה גבוהה כדי לאבחן אילו סטארט-אפים ניתן באמת להציל ואילו מהם אבודים". לפניכם הראיון המלא עם ג'ון מדבד:
1. כיצד מתמודדות חברות הפורטפוליו שלך עם משבר הקורונה? (האם פיטרו עובדים, צמצמו פעילות וכו')
חברות הפורטפוליו שלנו שמרו לאורך משבר הקורונה וממשיכות לשמור על הכללים שנקבעו על ידי משרד הבריאות כולל: עבודה מהבית, ריחוק חברתי וכל שאר האמצעים שנועדו לשמור על בריאותם ועל בריאות לקוחותיהם. מספר חברות פורטפוליו שפעילותן הצטמצמה הוציאו עובדים לחל"ת. ההמלצות שלנו לחברות הן לצמצמם את קצב ההוצאות ולשמור על ההון שגייסו עד שהמשבר יחלוף. למעשה, מספר גדול של חברות פורטפוליו הרחיבו את פעילותן כדי לפתח פתרונות טכנולוגיים להתמודדות עם המשבר, חלקן בתחומים רפואיים כמו: דיאגנוסטיקה, חיסונים נגד מחלות וטיפולים רפואיים וחלקן בתחומים אחרים המתמודדים עם אתגרי התקופה כמו: אבטחת סייבר, לימוד מרחוק, אימונים ביתיים ועוד. חברות הפורטפוליו המתמחות בניטור וברפואה דיגיטלית מפתחות פתרונות שיאפשרו דיאגנוזה מהירה ויעילה יותר של נתוני החולים שיסייעו לצוותי הרפואה הכורעים תחת לחץ המשבר.
2. איזה טיפ ניהולי להתמודדות עם המשבר אתה יכול לתת למנהלים אחרים בהייטק?
האחריות העליונה שלנו היא לבריאות העובדים והלקוחות. תעשיית ההיי-טק רגילה מזה שנים לעבודה חלקית מרחוק, אך מנהלים חייבים להיות קשובים ללחצים שבהם נתונים העובדים עקב הצורך לטפל בילדיהם בבית או דאגתם לקרובי משפחה בסיכון גבוה וכו'. בעת המשבר עלינו להתמקד בסוגיות שחורגות מהניהול העסקי השוטף ולהיות מודעים לכך שלהחלטותינו בענייני העובדים עשויות להיות השפעות ארוכות טווח. בנוסף, כמשקיעים שיכולים להפיח חיים בפתרונות חדשניים, יש לנו יכולת ייחודית לרתום את כוחה של החדשנות כדי לנוע קדימה במהירות ולתקן את הטעון תיקון בתחומים כמו: פיתוח חיסונים, שיפור הדיאגנוסטיקה של נתונים, שיפור השירותים הרפואיים ועוד.
3. מי לדעתך צריך לתמוך בחברות סטרטאפ שנקלעו לקשיים כלכלים בעקבות המשבר? המשקיעים שלהם? הממשלה? אף אחד?
הממשלה מספקת מענקים למשק כולו לרבות עסקים קטנים כמו סטארט-אפים – וזו היא הגישה הנכונה. עם זאת, תמיכת הממשלה לבדה אינה מספיקה ולמשקיעים צריך להיות "רגע של אמת" שבו עליהם להחליט האם הם באמת מאמינים בפוטנציאל של הסטארט-אפ שבו השקיעו. אם הם מאוד מאמינים בפוטנציאל החיובי העתידי של הסטארט-אפ, ולדעתם המודל העסקי טוב ותחזית ההוצאות סבירה – הרי שעליהם להתייצב מאחוריו ולספק לו מימון נוסף שיתמוך בשיקומו. עם זאת, על המשקיעים לפעול במשנה זהירות שכן השתתפות בסבבי הצלה מסוג זה התבררה לא פעם ככסף טוב שהושקע אחרי כסף רע שאבד. כל מקרה הוא ייחודי ונדרשות יכולות ברמה גבוהה כדי לאבחן אילו סטארט-אפים ניתן באמת להציל ואילו מהם אבודים.
4. האם אתה צופה שינויים בהייטק ו/או בעולם העסקי בעקבות המשבר או שהכל יחזור לקדמותו?
אנו צופים רעידת אדמה מתמשכת בדפוסי הפעילות העסקית והופעתה של כלכלת פוסט קורונה חדשה. עדות ראשונית לכך היא הכרזתה של טוויטר כי עובדיה יוכלו לעבוד מהבית "מעתה ועד עולם". זה הוא קוו פרשת מים תרבותי, חברתי ואנושי, המהווה נקודת מפנה גלובלית. מגמות שכבר קנו לעצמן אחיזה בשוק קיבלו תאוצה מסחררת והפכו לנורמלי החדש בתנאי הבידוד והריחוק שנוצרו. הטרנספורמציה הדיגיטלית הוטענה בעוצמה חדשה לרבות תחומים כמו: פגישות ווידיאו, בידור מקוון, קניות באינטרנט, לימוד מרחוק ורפואה דיגיטלית. הטכנולוגיות המאפשרות אותם כמו בינה מלאכותית, רובוטיקה, תשלומים ללא מגע ואבטחת סייבר – יצמחו בקצב מעריכי. תחומים אחרים כמו מלונאות, נסיעות ותיירות ותחום הפנאי נפגעו וייקח זמן רב עד שהנזק יתוקן.
5. מסקנות כלליות ותובנות שלך ממשבר הקורונה (מה היית צריך לעשות אחרת, מה צריכה לעשות ממשלת ישראל למען התעשיה, מה הציפיות שלך מספקים, לקוחות, עובדים?)
לדעתי ישראל התמודדה טוב למדי עם המשבר בהשוואה למדינות מפותחות אחרות. הממשלה פעלה במהירות ובאופן מכוון תוך הפגנת כישורים גבוהים כדי לסייע לישראל לצלוח את המשבר עם שיעור תמותה נמוך ומספר קטן של קורבנות יחסית למדינות אחרות בגודל שלנו. אך האתגר האמיתי מתחיל עתה עם הצורך להניע את הכלכלה מחדש – וללא ספק הממשלה החדשה תעמוד למבחן בעניין זה. יידרשו כישורי על ואף הברקות של גאונות, אני מעז לומר, כדי להוביל את המדינה בחזרה למצב הכלכלי העוצמתי שהיינו בו אך לפני 90 יום. אם הממשלה תפגין מנהיגות נכונה, הרי שיחד עם המנהיגים העסקיים ומובילי החדשנות המנוע של אומת הסטארט-אפ יוכל לסחוב את המדינה מעבר למשבר הכלכלי. כל אחד מהמנהיגים העסקיים צריך לעשות את שלו בזמנים קשים אלה ולעבוד קשה כדי לספק את הניצוצות ואת התשוקה הנדרשים להתנעת תהליך השיקום החיוני.