היום אנו שמחים לארח במדור “חמש עם …” את נטהלי רפואה, שותפה בקרן Viola Growth המתמקדת בהשקעות בחברות הייטק בשלבי צמיחה. בראיון בלעדי ל- Chiportal אומרת נטהלי: " רמות אבטלה גבוהות וחוסר יציבות כלכלית עלולים להקטין את כח הקניה הכלכלי של ארגונים ושל אנשים פרטיים כאחד, דבר שיכול להשפיע מהותית על חברות ההייטק בישראל " לפניכם הראיון המלא והמרתק עם נטהלי רפואה:
1. כיצד מתמודדות חברות הפורטפוליו שלך עם משבר הקורונה? (האם פיטרו עובדים, צמצמו פעילות וכו')
על כל חברת פורטפוליו המשבר השפיע בצורה שונה. ניתן לחלק את חברות הפורטפוליו לשלוש: (1) חברות שמכירותיהן עלו כתוצאה מהמשבר (2) חברות שמכירותיהן נפגעו באופן ישיר כתוצאה מהמשבר (3) חברות שבשלב הזה המשבר כביכול לא משפיע עליהן באופן ישיר, אך ייתכן שכתוצאה מתקופת הסגר ו/או שינויים בחוקים ובהתנהלות העולם – הן עלולות להפגע או להאט את צמיחתן.
שתי קבוצות החברות האחרונות – אלה שנפגעו מהמשבר בצורה ישירה ואלה שלא רואות השפעה מיידית אך יתכן שיראו בעתיד הקרוב – נדרשו לפעול על פי תרחיש אפשרי ששנת 2020 תהיה נמוכה יותר בביצועים שלהן מהתוכנית המקורית, ולפיכך היו צריכות לבנות תקציב הכולל בתוכו הורדת הוצאות (במקרה הראשון) או לפחות אי-צמיחה בהוצאות (במקרה השני). חברות אלה גם צריכות להתמודד עם האתגר המרכזי של שימור לקוחות.
לגבי כל החברות, חברות שבקופת המזומנים שלהן אין עתודות לפחות לשנת פעילות – רצוי שיגייסו כבר כעת כסף נוסף.
2. איזה טיפ ניהולי להתמודדות עם המשבר את יכולה לתת למנהלים אחרים בהייטק?
מנהלים שהרשימו אותי בתקופה הזו הראו:
• הבנה מהירה של תמונת המצב אליה נקלענו ומהי ההשפעה על חברתם
• יצירתיות והתאמת פעילות וחזון החברה למציאות החדשה הזמנית / לא זמנית
3. מי לדעתך צריך לתמוך בחברות סטרטאפ שנקלעו לקשיים כלכלים בעקבות המשבר? המשקיעים שלהם? הממשלה? אף אחד?
לדעתי, כל המוזכרים לעיל צריכים לקחת חלק ולפעול במשולב, כל אחד על פי יכולתו: (א) החברה עצמה צריכה לנקוט צעדים משמעותיים כדי להימנע ממצב חירום של מצוקת מזומנים, ויפה שעה אחת קודם (ב) הממשלה והרשויות צריכים לקחת חלק בתמיכה, הואיל וזהו גם האינטרס שלהם שתעשיית ההיי-טק תמשיך להתקיים. כך עשו ברוב המדינות המתקדמות בעולם (ג) המשקיעים עצמם – בדרך כלל, רוב הקרנות הישראליות נרתמות לעזרת חברותיהן במקרי קיצון, כמובן בכפוף לעתודות הכספים העומדות לרשותן והניתוח הכלכלי של ההשקעה.
אני לא חושבת שאף אחד מהגורמים צריך להיות בעמדת "תצילו אותי" אם הוא לא עושה מאמצים מצידו.
4. האם את צופה שינויים בהייטק ו/או בעולם העסקי בעקבות המשבר או שהכל יחזור לקדמותו?
כמאמר האמרה הידועה "הנבואה ניתנה לשוטים…" אני מעדיפה להתייחס לשאלות כגון "מה יהיה משך הסגר" במדינות העולם, האם יהיו גל/ים נוסף/ים וכמה מהר ארה"ב תתאושש מהמשבר. בסופו של דבר רוב החברות הישראליות תלויות בשוק זה להמשך צמיחתן. לעת עתה, אנו רואים שמבחינת שוויים של חברות – השוק הציבורי מתחיל לתקן את עצמו והירידה אינה עצומה, יתכן כי הסיבה לכך היא שעדיין לא פורסמו דו"חות רבעון שני המשקפים את מלוא ההשלכות של הסגר. לגבי השוק הפרטי – עדיין מוקדם לומר.
אני מאמינה שלמשבר הקורונה יהיו השפעות מקרו נוספות – ראשית, ברמה הגיאו-פוליטית, המתח בין ארה"ב לסין (אפרופו ההאשמות ההדדיות) עלול להחריף עוד יותר את מלחמת הסחר . ברמה הכלכלית – רמות אבטלה גבוהות וחוסר יציבות כלכלית עלולים להקטין את כח הקניה הכלכלי של ארגונים ושל אנשים פרטיים כאחד, דבר שיכול להשפיע מהותית על חברות ההייטק בישראל .
מבחינת הרגלי העבודה שלנו כדאי לבחון האם יהיה שינוי דרמטי בהרגלי העבודה /נסיעות/טיסות אשר ישפיעו גם על תפקוד חברות ועל תמהיל כח האדם שלהם? האם יצליחו ליצורPipline ולקדם עסקאות גם מבלי לשלוח אנשי מכירות לחו"ל? עוד מוקדם לדעת מה יקרה אך אלו סוגיות שמעניין יהיה לעקוב אחריהן.
5. מסקנות כלליות ותובנות שלך ממשבר הקורונה (מה היית צריכה לעשות אחרת, מה צריכה לעשות ממשלת ישראל למען התעשיה, מה הציפיות שלך מספקים, לקוחות, עובדים?)
מסקנה חשובה, ומעט פילוסופית: ממש כפי שהאדם עצמו צריך להכיר בכך שהמציאות יכולה לעלות על כל דמיון, ואין ודאות בשום דבר (גם בדברים שנראים לנו ודאיים לגמרי!), כך גם בעולם העסקי, יש מצבים שלא ניתן לצפות, וחברות צריכות להיות מספיק גמישות וערוכות לבצע שינויים במצבים כאלה, שיאפשרו להן לשרוד במקרה של שינויים פוגעניים, להיות יצירתיות, לא לקפוא במקום ולא להפסיק לרגע את הפעילות העסקית שלהן.