נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הכריז על תוכניות להטלת מכסים משמעותיים על יבוא רכבים, שבבים ותרופות, מה שמסמל המשך למדיניות הסחר האגרסיבית של ממשלתו במטרה לעצב מחדש את הדינמיקה המסחרית העולמית לעודד תעשיות מקומיות
- נשיא ארה"ב דונאלד טראמפ מתכנן להטיל מכס של 25% על יבוא רכבים, מה שעלול להוביל לעלייה משמעותית בעלות הרכבים בארצות הברית, כאשר כמעט חצי מהרכבים והמשאיות הקלות שנמכרים בארה"ב מיובאים. משמעות הדבר היא כי הצרכנים עלולים להתמודד עם עליות מחירים בסכומי אלפי דולרים.
- טראמפ הכריז גם על מכס של 25% על יבוא מוליכים למחצה. למרות שחברות אמריקאיות כמו אנבידיה מובילות בעיצוב השבבים, הייצור מתבצע באסיה. לכן, מכס זה ישפיע על ענקי השבבים האסיאתיים TSMCg , SK Hynix וסמסונג (כולן דרום קוריאה).
- אותו מכס של 25% יוטל גם על יבוא תרופות. ארצות הברית היא המייבאת הגדולה בעולם בתחום התרופות, כאשר רוב היבוא מגיע ממדינות כגון אירלנד, גרמניה, שווייץ, הודו וסין. כתוצאה מכך, חברות אירופאיות והודיות, כמו גם חברות סיניות, עלולות להיפגע באופן משמעותי.
הכרזות המכסים של טרמפ מהוות חלק ממאמציו להשגת סחר "מאוזן" יותר ולהחזרת תעשיות אסטרטגיות לארצות הברית. המכסים נועדו לעודד חברות להעביר את פעילות הייצור שלהן לארצות הברית כדי להימנע ממכס. לדוגמה, TSMC כבר בונה מפעל באריזונה.
- חברות שתלויות ביבוא מוליכים למחצה ותרופות עלולות להתמודד עם עלויות גבוהות יותר, מה שעלול לגרום להפרעות בשרשרת האספקה ולהגדלת הוצאות הייצור.
- הצרכנים צפויים לראות עליות במחירים עקב המכסים המוגברים על רכבים ותרופות. לדוגמה, מחירי הרכבים עלולים לעלות משמעותית, מה שישפיע על כמעט חצי ממכירות הרכבים בארצות הברית.
השלכות גאופוליטיות:
- תעשיית המוליכים למחצה בארצות הברית תלויה מאוד בייצור באסיה. המכסים עלולים להכביד על היחסים עם בעלי ברית מרכזיים כגון טייוואן, דרום קוריאה ויפן, ועלולים להסלים מתחים מסחריים עם מספר מדינות, במיוחד אם יוטלו מכסים תגובתיים.