כך אומר פרופ' קרסטה אדאנוביק, יו"ר RISC-V foundation. פרופ' אדאנוביק ירצה היום בכנס ChipEx2020 Digital על ההשפעה שיש ל-RISC-V על עולם ה-IP
אמנם העבודה על תקן RISC-V – קוד פתוח לשבבים (או יותר נכון מפרט פתוח Open Specification) החלה לפני כעשור, ופרויקטים גדולים החלו בחברות רבות כבר לפני כחמש שנים, בשנים האחרונות אנו רואים הבשלה של הפרויקטים וחדירה של RISC-V כחלק מהנתח הכולל של התוכנות בשבבים, לרבות בחברות גדולות כמו קוואלקום, IBM, גוגל, TSMC ורבות אחרות. RISC-V מוצע בחינם ומאפשר הגדרת ארכיטקטורה. אדבר בכנס על ההשפעה שיש ל- RISC-V על עולם ה-IP.
כך אומר בראיון ל-Chiportal פרופ' קרסטה אדאנוביק, יו"ר RISC-V foundation. פרופ' אדאנוביק ירצה בכנס ChipEx2020 Digital שיתקיים היום. להרשמה מהירה לחצו כאן.
RISC-V הוא תקן פתוח עבור ערכות הוראות לשבבים. זאת בניגוד למצב הנוכחי לפיהם קיימים בשוק רק ערכות הוראות קניינית. לפיכך לקוח שמתכנן שבב לא יכול היה לערוך שינוי או להוסיף שכבות בלי אישור מהיצרן. -ב RISC-V אין בכך צורך כי אף אחד לא הבעלים שלו, והוא מנוהל על ידי ארגון בינלאומי – קרן RISC-V, תאגיד ללא כוונת רווח הנשלט על ידי חבריו בכדי לקדם את האימוץ והיישום של ארכיטקטורת מערך ההוראות (RISC-V) החינמית והפתוחה (ISA).
אגף המחקר של ארגון התעשייה Semico Research פרסם לפני כשנה דו"ח שכותרתו "ניתוח שוק RISC-V: הילד החדש בשכונה." סמיקו מעריכה כי השוק ייצרוך 62.4 מיליארד ליבות מעבד RISC-V עד שנת 2025, כאשר תחזית המגזר התעשייתי צפויה להיות המגזר הגדול ביותר עם 16.7 מיליארד ליבות.
לדבריו מתחילה להיווצר מערכת אקולוגית שלמה סביב התקן. חברות משתמשות בו לניהול חלק מהפעילויות של השבב ולהאיץ ריצות של אלגוריתמים. חברות גדולות רבות מנסות להבין את אסטרטגית ליבות ה-IP שלהן, ומחפשות יציבות באסטרטגיה שלהן בשעה שהן רוצות להתמקד במטרה של השבב ולא בכל הניהול שלו. ברות קטנות מסתכלות גם על עלויות הרישוי, אבל הכי חשוב זה החופש כל חברה יכולה לבנות ליבה משלה ולהוסיף הרחבות בלי לבקש רשות מהבעלים של סט ההוראות.
ניתן להשוות את RISC-V למהפכת הלינוקס. לפני שפותח הלינוקס, לכל חברה היתה גרסת יוניקס משלה, ונוצרה תלות ביצרן לכל שינוי בתחילה לינוקס היתה מערכת פשוטה אבל עם הזמן היא רכשה את כל התכונות של מערכות ההפעלה האחרות, הפכה לסטנדרט ופשוט מחקה את כל מערכות ההפעלה הקנייניות האחרות. אני סבור שאנשים מתרגשים מהמודל הבסיסי של RISC-V. הקהילה אוהבת סטנדרטים פתוחים, כי הם יכולים ליצור יותר חדשנות בסטנדרטים פתוחים תוך שיתוף פעולה עם הקהילה. לאורך זמן הסטנדרטים מתפתחים.
איפה מוצאים היום שימושים ב- RISC-V?
פרופ' אדאנוביק: יש חברות שמפתחות שבבי FPGS היברידיים והם נותנים ל- RISC-V לנהל עבורם את האיחסון. יש חברה בסין שמשתמשת בו במעבד המרכזי של שעון חכם שהיא מייצרת. סמסונג משתמשת ב- RISC-V כדי לנהל חלק מה-IP בתוך הטלפון החכם ולאחרונה הודיעה קוואלקום שהם משתמשים ב- RISC-V בבקרי וידאו כאשר השבב הגדול מכיל מיקרו בקרים רבים המופעלים על ידי RISC-V. יש חברות שפיתחו ליבות RISC-V משלהן והפכו אותן לקוד פתוח. משתמש מעניין נוסף היא ווסטרן דיגיטל משום שהיישום הבקרי אחסון הוא אחד היתרונות הגדולים של RISC-V.
וכמובן שנמצא את RISC-V גם במערכות קצה, לרבות מערכות IOT.
אנחנו ב- RISC-V מעודדים חברות להשתמש ב- RISC-V לכל מטרה אפשרית. אנחנו אמנם פעלנו עד לאחרונה מעמק הסיליקון, אך לאחרונה פתחנו סניף גם בשווייץ, שזה הרבה יותר קרוב לישראל.
ChipEx2020 יתקיים השנה בגרסה וירטואלית. בכנס ישתתפו למעלה מ-30 מרצים ומנחים כולל מיטב המומחים מאמזון, אריקסון, גוגל, TSMC, NVIDIA, סמסונג, מנטור ואינטל. ב-ChipEx2020 תוכלו להתעדכן בכל מה שחם וחדש בתעשיה בתחומי ה- Quantum Computing , RISC V, 5G, Artificial Intelligence, Chip Security ועוד.
להרשמה מהירה לחצו כאן