ארה"ב נגד אירופה מתחרות מי יסבסד יותר מפעלי שבבים. סין וקוריאה עוקפות אותן בסיבוב עם השקעה גבוהה בהרבה
לפי סקר של SEMI חברות אירופיות קיבלו רק 6% מתקציבי רכש השבבים, רובן חברות המוכרות ציוד לתעשיית השבבים. במונחי נתח שוק, לאירופה יש 10% מהשוק העולמי.
ארה"ב כבר פרסמה לא מכבר את חוק השבבים שלה, שבמסגרתו תשקיע 52 מיליארד דולר במפעלי שבבים. סין תשקיע בעשור הקרוב כ-150 מיליארד דולר כדי לסגור את הפער הטכנולוגי בינה ובין שאר העולם . יפן תשקיע כ-8 מיליארד דולר . דרום קוריאה תחזק את תעשיית המוליכים למחצה שלה על ידי תמיכה, באמצעות תמריצי מס, בהשקעות הפרטיות של חברותיה המקומיות במו"פ ובייצור, הנאמדות ב-450 מיליארד דולר עד 2030 וכאמור האיחוד האירופי יוסיף על כך עוד כ-50 מיליארד דולר.הביקוש למוליכים למחצה גדל בשל דיגיטציה מוגברת של המשק, ביקוש גובר למוצרים "חכמים", עבודה מרחוק מוגברת, חינוך וקניות וגורמים נוספים. כדי לענות על הביקוש הגובר הזה ולהתמודד עם הזעזוע בשרשרת האספקה שנגרם על ידי המגפה, תעשיית המוליכים למחצה הרחיבה בטווח הקצר באופן משמעותי את המשלוחים על ידי הגדלת ניצול כושר הייצור הקיים.
כפי שציינו בשבוע שעבר, אישרה הנציבות האירופית את חוק השבבים שנועד לחזק את תעשיית השבבים שלה. בהסבר לחוק החדש נכתב: "לנוכח המתחים הגיאופוליטיים הגוברים, הצמיחה המהירה בביקוש והאפשרות לשיבושים נוספים בשרשרת האספקה, על אירופה להשתמש בחוזקותיה ולהציב מנגנונים יעילים יותר כדי לבסס עמדות מנהיגות גדולות יותר ולהבטיח ביטחון היצע בתוך שרשרת תעשייתית גלובלית. זוהי הדרך היחידה עבור אירופה יש את האמצעים כדי להשיג את המינוף הנדרש בעתות משבר ולשמור על שרשראות האספקה העולמיות פועלות"
לוח המחוונים של SIA
כדי לקדם שקיפות והבנה טובה יותר של שרשרת האספקה של המוליכים למחצה,השיק SIA לוח המחוונים חודשי של מכירות יחידות מוליכים למחצה. בהתחשב בתשומת הלב באספקת המוליכים למחצה ושיבושי שרשרת האספקה הניצבים בפני מגזרים רחבים במשק, הנתונים שלהלן נועדו לספק מידע לתעשייה, לבעלי העניין הממשלתיים ולציבור הרחב על מכירות יחידות של מוליכים למחצה.
לוח המחוונים מבוסס על נתוני סטטיסטיקת הסחר במוליכים למחצה (WSTS) העולמית ומכיל ממוצע נע של 3 חודשים (3MMA) של מכירות יחידות של מוליכים למחצה מינואר 2019 (טרום מגיפה) לנתונים הזמינים ביותר כיום. בנוסף, הנתונים מחולקים לפי קטגוריית מוצר, כולל לוגיקה, אנלוגי, זיכרון, דיסקרטיות, חיישנים ומפעילים, MOS Micro ו- Optoelectronics. הנתונים מייצגים את סך מכירות היחידות (נפח) עבור כל קטגוריית מוצר.
ממצאים מרכזיים
- נתוני WSTS האחרונים מראים כי מינואר 2019 עד נובמבר 2021 (נתונים זמינים כעת), מכירות יחידות 3MMA של קטגוריות שונות של מוליכים למחצה השתנו באופן הבא:
- לוגיקה ומיקרו MOS, התקנים המבצעים פונקציות מורכבות, גדלו ב -55 אחוזים ו -31 אחוזים, בהתאמה. התקנים אלה משמשים בטלפונים ניידים, מערכות בינה מלאכותית, מחשבים אישיים וטכנולוגיות מידע ותקשורת אחרות (ICT).
- תחום השבבים האנלוגיים – מכשירים המווסתים את תנאי "העולם האמיתי", גדל ב -33 אחוזים. כלי רכב חשמליים, מטוסים וטכנולוגיית אנרגיה מתחדשת מסתמכים על מכשירים אלה.
- מכירות יחידות הזיכרון, התקנים המאחסנים נתונים ומשמשים בדרך כלל בטלפונים ניידים, במחשבים אישיים ובמרכזי נתונים גדלו ב- 33 אחוזים.
- מכירות יחידות השבבים הדיסקרטיים והחיישנים גדלו ב-27 אחוזים וב-25 אחוזים, בהתאמה. התקנים אלה מבצעים פונקציות פשוטות ומשמשים בכבדות בכל התעשיות.
ב-SIA מברכים על חוק השבבים האמריקני. מנהיגים בוושינגטון יכולים להוביל לתחייה היסטורית של ייצור שבבים באמריקה, לחזק את התעשיות הקריטיות ביותר של ארצנו, להגביר את המחקר והתכנון של שבבים מקומיים, ולעזור להבטיח את הובלתה של ארה"ב תוביל בטכנולוגיות החיוניות, התומכות בשבבים שיקבעו את כוחה של אמריקה במשך עשרות שנים.
ואילו באיחוד האירופי אומרי כי בטווח הקצר עד הבינוני, החוק יחזק את פעילות הייצור באיחוד ויתמוך בהרחבה ובחדשנות בכל שרשרת הערך המתייחסת לאבטחת האספקה ואקוסיסטם גמיש יותר. ובטווח הבינוני והארוך, היא תחזק את ההובלה הטכנולוגית של אירופה תוך הכנת היכולות הטכנולוגיות הנדרשות שיתמכו בהעברת הידע מהמעבדה ל-fab ולמצב את אירופה כמובילה טכנולוגית בשווקים חדשניים במורד הזרם.
אינטל: שמחים על ההחלטה האירופית ומקיים שהיא תהיה בשיתוף פעולה עם ארה"ב
בהמשך להכרזות בעבר של פט גלסינגר על השקעות בארה"ב ובעיקר במגה מפעל באוהיו, אינטל מבטיחה לא לקפח גם את אירופה. "אינטל מברכת על הצעת האיחוד האירופי לחוק שבבים ואת השאיפה לפתח שרשרת אספקה מגוונת יותר מבחינה גיאוגרפית, בת קיימא וגמישה יותר למוליכים למחצה. ההצעה מהווה זרז להשקעות עתידיות של מו"פ וייצור של אינטל ואחרות בתעשיית המוליכים למחצה. "
"אינטל מייצרת שבבים באיחוד האירופי כבר יותר מ-30 שנה. מאז 1989 השקענו 18 מיליארד אירו בייצור אירופי ואנו מעסיקים מעל 10,000 עובדים ב-20 מדינות באירופה. אנו שוקלים כעת הגדלה משמעותית של טביעת הרגל האירופית שלנו, ואנו מצפים שחוק השבבים של האיחוד האירופי יקל על תוכניות אלה."
"עם זאת באינטל מדגישים כי חובה על האיחוד האירופי וארה"ב לאחד כוחות כדי להשקיע במערכת האקולוגית של המוליכים למחצה למען היציבות הכלכלית הקולקטיבית שלנו וביטחון שרשרת האספקה. מועצת הסחר והטכנולוגיה של האיחוד האירופי-ארה"ב מספקת את הפורום האידיאלי כדי להבטיח יישור רגולטורי על מוליכים למחצה ולמזער את הסיכון של חסמי סחר חדשים עבור המגזר שלנו."