היתה זו תגובה לידיעות לפיהן ממשל ביידן עשוי להחמיר את ההגבלות על יצוא ציוד למוליכים למחצה לסין. הערותיו של נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ, שטען כי טייוואן, היצרנית הגדולה ביותר של שבבים, צריכה לשלם על הגנתה העצמית, הוסיפו לחששות
מניות הטכנולוגיה ברחבי העולם צנחו אתמול (ה') עקב חששות לגבי תעשיית השבבים הגלובלית.
היתה זו תגובה לידיעות לפיהן ממשל ביידן עשוי להחמיר את ההגבלות על יצוא ציוד למוליכים למחצה לסין. הערותיו של נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ, שטען כי טייוואן, היצרנית הגדולה ביותר של שבבים, צריכה לשלם על הגנתה העצמית, הוסיפו לחששות.
בארצות הברית, מדד נאסד"ק הטכנולוגי הכבד סיים את יום רביעי בירידה של 2.7%, בעוד שמניות השבבים ירדו גם באירופה ובאסיה.
"בלא תלות בתוצאות הבחירות… אני חושב שנראה את ארצות הברית מגדילה חלק מהמגבלות," אמר בוב אודונל, אנליסט ראשי ב-TECHnalysis Research. "השאלה הגדולה היא עד כמה הם יקחו את זה."
TSMC איבדה 2.4% ביום חמישי, בעוד יצרנית ציוד למוליכים למחצה Tokyo Electron ירדה בכ-8.8%. מניות חברת AMD צנחו בלמעלה מ-10% ומניות ASML ב-11%.
לפי הידיעות, הממשל האמריקאי שוקל להשתמש ב"חוק המוצר הזר הישיר" (FDPR). תחת חוק זה, אם מוצר משתמש בכל טכנולוגיה אמריקאית, ארצות הברית יכולה ליישם בקרות. הממשל האמריקאי הודיע גם לחברות כמו Tokyo Electron ו-ASML שאם ימשיכו לספק טכנולוגיות שבבים מתקדמות לסין, ארצות הברית תשקול להטיל את אמצעי בקרת הסחר החמורים ביותר.
בשל החרפת מלחמת הטכנולוגיה בין ארצות הברית לסין, ארצות הברית שוקלת להרחיב את מגבלות הייצוא, כשהמוקד הוא על תהליכים בוגרים שסין מתחילה לעבור אליהם. ישנם דיווחים רציפים על כך שסין מרחיבה את תהליכי הייצור הבוגרים שלה, מה שמעורר חששות עולמיים לגבי עודף כושר ייצור בתהליכים הבוגרים. ייתכן שהממשל האמריקאי בעתיד ישתמש במחסומי מכס כדי למנוע ממוצרים המכילים שבבים שיוצרו בתהליכים בוגרים בסין להימכר בחו"ל במחירים נמוכים.
לפי דיווחים, ארצות הברית שוקלת להרחיב את הסנקציות, כשהמוקד הבא הוא על תהליכים בוגרים של תעשיית השבבים בסין. בנוסף להטלת מכסים, תהיה אכיפה קפדנית לקביעת מקור השבבים. הסטנדרט, שבעבר התייחס לנקודת האריזה הסופית, יעקוב כעת אחר ייצור הקצה הקדמי ומקור השבבים.
ההערכות הן שארצות הברית צפויה להחריף את מלחמת הסחר לאחר הבחירות לנשיאות, ולחזק את מגבלות הייצוא על סין. נכון לעכשיו, מוטלים מכסים חדשים של מעל 10% על מוצרים ממדינות אחרות מלבד ארצות הברית, ויש תוכניות להטיל מכסים של 60% או יותר על סחורות סיניות.
ראוי לציין כי הממשל האמריקאי הודיע בעבר על הטלת או הגדלת מכסים על רכבים חשמליים, שבבים, סוללות ליתיום ומוצרים אחרים מסין, עם שיעור המכס על השבבים שאמור לעלות מ-25% ל-50% עד שנת 2025.
לדברי מקורות בתעשיה, מכסים אכן מפחיתים יבוא ומעודדים את ייצור התעשיות כגון שבבים, ציוד מחשבים ופלדה במפעלים בארצות הברית. עם זאת, העלות היא גבוהה מאוד, מה שעשוי לקזז כל יתרון כולל. מחקרים מראים כי מכסים מובילים למחירים גבוהים יותר לצרכנים ולמפעלים בארצות הברית התלויים בחומרי גלם זרים, ומפחיתים יצוא של סחורות אמריקאיות מסוימות שעומדות בפני צעדי תגמול.
בינתיים, לכיוון העתידי של ארצות הברית, ניתן להניח כי שבבים המיוצרים בטייוואן ודרום קוריאה עשויים גם הם לעמוד בפני מכסים.