בראיון מיוחד לChiportal אומר היום דן גלוטר מנכ"ל אופטימל פלוס: "מי שמספק שירותים לענף השבבים רואה כי הקורונה גרמה לירידה בהשקעות ובפיתוח שבבים לתחום הרכב, ולתחומים הקשורים לדטה סנטר, AI ו-IIOT"
אתמול דיווחנו כי חברת נשיונל אינסטרומנטס, ספקית מערכות מדידה אוטומטיות לתהליכי ייצור שבבים, רכיבים אלקטרוניים לרכב, ומוצרי אלקטרוניקה אחרים רכשה את אופטימל פלוס הישראלית תמורת 365 מיליון דולר.
אופטימל פלוס מעסיקה כ-240 עובדים , רובם בישראל, ובין המשקיעים בה ניתן למנות את הקרנות ויולה ופיטנגו, וכן בכירי הייטק לרבות דדי פרלמוטר לשעבר סגן נשיא בכיר באינטל.
בעקבות הרכישה אומר גלוטר " המוצר העיקרי של החברה הוא מערכת המתחברת לקווי ייצור של שבבים ומבצעת אנליזה לאיתור שבבים תקולים. לחברה כמו קוואלקום לדוגמא יש 50 אתרי ייצור בעולם במיקור חוץ. לנו יש רכיב תוכנה שיושב בכל מכונה ולוכד את המידע ברמת אלפית השנייה. את המידע אנחנו יודעים לנתח ולדחוף חזרה לרצפות הייצור. זה נותן ללקוחות תמונה הוליסטית על כל מערך הייצור בכל שרשרת האספקה".
מלבד שבבים, אופטימל פלוס פועלת גם בתחום הרכב ומאפשרת להגדיל ב-25% את התפוקה של התקנים כגון מצלמות לסיוע בנהיגה (ADAS) שיש בהם שבב אך גם עדשות ורכיבים נוספים. "הכניסה שלנו לתחום הרכב היתה ציון דרך משמעותי. בעולם הייצור היינו רק בתחום הסמיקונדקטור ועכשיו אנחנו שחקן משמעותי גם בעולם הרכב. מבחינת טביעת האצבע הצלחנו בגדול, המשקיעים תמכו בנו לאורך כל הדרך."
בתשובה לשאלתנו כיצד הצליחה אופטימל פלוס לגייס כספים ממשקיעים, כאשר חברות שבבים טוענות שקרנות הון הסיכון לא רוצות להשקיע בתחום , ענה גלוטר: "הטענה הזו היתה נכונה עד לשנים 2015/6 . מאז אין בעיה לגייס הון, בעיקר עבור שבבי בינה מלאכותית לסוגיה – AI/ML/DL . חוץ מזה אנחנו לא חברת שבבים אלא חברת big data analytics / Industry 4.0ולחברות כאלו היה תמיד קל לגייס כסף .
בהתייחסו לידיעות שהופיעו בעקבות המכירה כאילו עמדה על הפרק מכירה במחיר גבוה בהרבה – כחצי מיליארד דולר, הסביר גלוטר: "לא קיבלנו ביד הצעה טובה יותר. התכוונתי שאם היינו ממשיכים במו"מ עם הקונגלומרטים הגדולים יכול להיות שהיינו מקבלים הצעה כזו. במהלך 2019 התעניינו בנו כ-15 חברות, כולן קונגלומרטים ענקיים. בתחילת 2020 נשארו בתהליך שש חברות. הן הגיעו עם משלחות של 15-10 איש וישבו אתנו ימים. בעקבות הקורונה הרשימה הצטמצמה כי החברות נכנסו למצב הגנתי, ל'מוד' שבו עוצרים הכול ועושים שוב חושבים."
"בניגוד לחברות הללו NI פעלה בזריזות. החברה חיכתה זמן רב כדי להיכנס לשוק הישראלי וניצלה את ההזדמנות כדי להפוך לשחקן פעיל באקוסיסטם הישראלי בתחום הרכב ואנחנו הבאנו אותה למרכז העשייה. מדובר בחברה שמייצרת ציוד בדיקה ואלקטרוניקה לתעשיות שונות, יש לה כ-30 אלף לקוחות וכאלף מוצרים וכמו כן היא פעילה בכמה תעשיות שאנחנו לא פעילים בהן, כמו תעופה וחלל, כריה וקידוחים והיא גם מובילה במוצרי אלקטרוניקה לגופי מחקר, אנחנו מביאים אותה למרכז העשייה."
בנוסף, צוות ההנהלה ביקש ספציפית את NI, כי הם הרגישו חיבור לתרבות, לאנשים ולאיך שהם מעריכים את המשאב האנושי. העובדים ביקשו לא להיות בורג בתאגיד גדול. היתה חשובה לנו הרצינות של NI שהיא מתכוונת להשאיר את כל העובדים ללא יוצא מן הכלל, להיכנס לישראל כשחקנית משמעותית, וליהנות מכל האקוסיסטם שקיים כאן בתעשיית האוטומוטיב ובכלל. אומנם לא קיבלנו את סכום האקזיט שהיינו בטוחים שנקבל יום לפני הקורונה, אבל העדפנו ציפור ביד מאשר שתיים על העץ במיוחד כשמדובר בחברה שכולם רוצים לעבוד בה".
גלוטר מעריך כי "בשל העובדה שאין מדובר בעסקה של מיליארדים, האישורים הרגולטוריים לא צפויים להתקבל לאחר זמן רב, ככל הנראה חודש-חודשיים. לאחר קבלת האישורים יחל תהליך הסגירה. תהליך האינטגרציה של החברות יחל כבר בימים אלה".
גלוטר הוסיף כי אופטימל פלוס לא פיטרה אף עובד בשל הקורונה ולא הוציאה אף עובד לחל"ת, אפילו לא את המנקה וצוות הקבלה. "הצעד היחיד שננקט היה הפחתת שכר וולונטרית בשיעור של 10%, שיחזרו כבר בספטמבר".
פני ענף השבבים העולמי לאן?
ביקשנו לנצל את ההזדמנות ולברר עם גלוטר, כמי שמספק שירות לחברות בתחום השבבים, כיצד השפיעה הקורונה על סדרי העדיפויות של מפתחי השבבים.
"כבר עתה מורגש קיצוץ בתחום השבבים לרכב וגידול בתחומים הקשורים לדטה סנטרים, שיחות וידאו, וכן בינה מלאכותית לסוגיה. ההצטמצמות בתחום הרכב נובעת מכך שליצרניות הרכב ייקח זמן רב להתאושש מכיוון שהם מתקשים למכור מכוניות בשל הירידה בביקוש ובנוסף, רוב מפעלי ההרכבה שלהם סגורים פרט לסין שמתחילה להראות סימני התאוששות. התוצאה היא שבשרשרת האספקה יש פחות ביקוש למוצרים של Tier 1 כדוגמת בוש או קונטיננטל וכתוצאה מכך יש פחות ביקוש לשבבים ולחדשנות בשבבים. לעומת זאת, בתחום הבינה המלאכותית, למידה עמוקה ולימוד מכונה צפוי ביקוש רב לפיתוחים חדשניים. הולכת להיות מלחמת עולם בין ענקי הטכנולוגיה כאינטל, גוגל, אפל, אמזון ופייסבוק. עוד תחום שיהיה לו ביקוש הוא ה-IOT בעיקר ה-IOT התעשייתי (IIOT) בפרט מערכות IOT עם צריכת חשמל נמוכה במיוחד וכן שבבים לתחום הסייבר, כולל מערכות משובצות, וכמובן רואים או צופים צמיחה בכל תחום מרכזי הנתוני כמו אמזון ואז'ור. בתחום זה פעילות המון חברות ישראליות שנרכשו, בעיקר על ידי אמזון כדוגמת אנפורנה."