כמה מהרכישות הגדולות בתעשיית השבבים היו קשורות בחברות ישראליות כולל רכישת מובילאיי ע"י אינטל בלמעלה מ- 15 מילארד דולר, רכישת מלאנוקס ע"י אנבידה בכ-7 מילארד דולר, רכישת אורבוטק ע"י KLA-Tencor ב-3.4 מילארד דולר
עשור מזהיר לתעשיית השבבים – מילות סיכום לעשור מרתק
המשבר הפיננסי של 2008 הותיר חברות ותעשיות שלמות במצב רע. כך נראתה באותה עת גם תעשיית השבבים. אך העשור החולף הוכיח כי תעשיית השבבים מהווה את הגב החזק של החברות הטכנולוגיות והשפעתה ניכרת גם על הכלכלה העולמית. במבט על העשור שבין 2009-2019 יצרניות השבבים הגדולות הובילו את תעשית השבבים לביצועים טובים יותר מכל מגזר כלכלי אחר. אין ספק שהתגברות השימוש בטכנולוגיות בכלל ובאינטרנט בפרט הגדילו את הביקוש והשימוש בשבבים המשמשים אותנו בכל מכשיר דיגיטלי החל מרשתות תקשורת מתקדמות, מחשבים אישים, טלפונים חכמים ומוצרי הדור הבא המבוססים על בינה מלאכותית. השבבים משמשים לעיבוד נתונים, כיחידות זכרון, לאחסון נתונים וכחיישנים והם חיונים להנעת כל מוצר טכנולוגי שסביבנו.
כדי להמחיש את ההצלחה הגדולה של המגזר ניתן לציין כי בעשור החולף המריאו מניות סקטור השבבים ב-377% ! יותר מפי שניים ממדד המניות של 500 החברות הגדולות (S&P 500′s ) שעלה "רק" ב 182%. ואילו קרן השבבים הגדולה The VanEck Vectors Semiconductor ETF העוקבת אחר 25 יצרניות השבבים הגדולות בארה"ב עלתה ב-400% באותה תקופה.
אם ניזכר במאורעות העשור ניווכח כי מעבר לעליה הגדולה בביקוש לשבבים ולטכנולוגיות יצור מתקדמות יותר (שהן גם יקרות הרבה יותר), יצרניות השבבים היו צריכות להתמודד עם ביקוש לשבבים במחירים אטרקאטיבים יותר. חברות כמו אפל, אמזון ודומיהן הפכו להיות שחקניות מרכזיות בצריכת שבבים ולחצו על היצרנים להוריד מחירים.
ואכן יצרניות השבבים ידעו להתמודד עם האתגר הגדול ע"י מיזוגים ורכישות רבות שבוצעו בענף. כמה מהרכישות והמיזוגים הבולטים כוללים את רכישת פריסקייל ע"י NXP, רכישת ברודקום ע"י אווגו, ורכישת נשיונל סמיקונדקטור ע"י טקסס אינסטרומנטס. גם בתחום יצרני הציוד למפעלי יצור שבבים היו מספר רכישות משמעותיות כאשר אפלייד מטיראלס כמעט התאחדה עם ענקית הציוד היפנית Tokyo Electron אבל בסופו של יום הסתפקה ברכישת חברת Variant Semiconductor ו- Lam Research שכמעט התאחדה עם KLA-Tencor רכשה את חברת Novellus Systems.
כמה מהרכישות הגדולות בתעשיית השבבים היו קשורות בחברות ישראליות כולל רכישת מובילאיי ע"י אינטל בלמעלה מ- 15 מילארד דולר, רכישת מלאנוקס ע"י אנבידה בכ-7 מילארד דולר, רכישת אורבוטק ע"י KLA-Tencor ב-3.4 מילארד דולר והרכישה האחרונה של חברת הבאנה ע"י אינטל בכ-2 מילארד דולר.
בשנתיים האחרונות ניצבה תעשיית השבבים בפני אתגר חדש בעקבות מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. במלחמה הזו מצאו עצמן חברות השבבים האמריקאיות כחשופות ביותר לירידה בהכנסות שכן השוק הסיני מייצג 35% משוק השבבים העולמי. אך גם עם אתגר זה הצליחו חברות השבבים להתמודד לפחות עד לנקודת הזמן הנוכחית.
ומה צופן העתיד? נראה כי למרות ירידה קטנה במכירות השבבים ב-2019 , בשנה הקרובה צפויה עליה מתונה במכירות הודות למנועי צמיחה חדשים כמו המעבר לטכנולגיות הדור החמישי (5G) בסלולר והרחבת תשתיות מחשוב ענן בארגונים רבים. תעשיית השבבים הישראלית ממשיכה להנפיק חברות צעירות וחדשניות וסביר להניח כי גם בשנה הקרובה נחווה רכישות או הנפקות של כמה מהחברות הללו במיוחד בתחומים החדשים כמו שבבים לישומי בינה מלאכותית, אוטומוטיב והאינטרנט של הדברים.
*חלק מהנתונים והגרפים המופיעים בכתבה זו הופיעו במאמר של אתר CNBC