מה שקריטי לתעשיית האלקטרוניקה במשבר הזה הוא השילוב המשולש של מלחמת סחר בין ארה"ב וסין, הברקזיט באירופה ואי ודאות בשרשרת האספקה בגלל נגיף הקורונה שממשיך להפיל חללים בעיר בסין אך גם התחיל להתפשט מחוצה לה
חברות הטכנולוגיה הגלובליות שמות את העובדים שלהן בעדיפות העליונה כשנגיף הקורונה הקטלני מתפשט ברחבי סין היבשתית ומעבר לה. לאחר הכרזת ארגון הבריאות העולמי הכריז על הנגיף כמצב חירום גלובלי של בריאות הציבור, אפל הגבילה נסיעות של עובדים וסגרה כמה חנויות. אוונט ביקשה מהעובדים לעבוד מהבית. פז'ו וסיטרואן מחזירות עובדים לא סיניים לצרפת.
נכון ליום רביעי (5/2/20), סין אימתה יותר מ-20,000 מקרים של המחלה, שעברה את המספר הכולל של מגפת הסארס ב-2002-2003. הנגיף החדש הרג כ-500 אנשים בסין. מקרי ההדבקה המאומתים גדלים בכל יום, וממשיכים להזין את הפחד של הציבור.
"ברגע זה, האנשים שלנו שבעיר הזאת עובדים מהבית", אמר ביל אמליו, המנכ"ל של מפיצת האלקטרוניקה אוונט. עד ל-23 בינואר – היום שבו הייתה השיחה על הרווח של אוונט – אוונט לא ראתה השפעה. "אבל אם המצב יחמיר, והם יתחילו לסגור מטוסים וכדומה, אז תהיה לכך השפעה שונה על המשלוחים שיוצאים מסין". זה בדיוק מה שקורה. חברות תעופה ביטלו טיסות מסין ואליה. אמזון, גוגל ופייסבוק הגבילו נסיעות של עובדים. למרות שרוב המפעלים בווהאן סגורים בגלל ראש השנה הסיני, ממשלת סין האריכה את חופשת החג כך שקווי הייצור יישארו מושבתים זמן ארוך יותר.
השילוב המשולש
מה שקריטי לתעשיית האלקטרוניקה במשבר הזה הוא השילוב המשולש של מלחמת סחר בין ארה"ב וסין, הברקזיט באירופה ואי ודאות בשרשרת האספקה בגלל נגיף הקורונה. תעשיית האלקטרוניקה עומדת בפני שיבוש מתגלגל שעשוי לשנות את תחזיות הצמיחה בענף לשנה הזאת. ביל מקלין, נשיא חברת מחקרי השבבים IC Insights, אמר שהנגיף החמיר את חוסר הביטחון הכלכלי שעצר את השקעות ההון בשבבים.
"הברקזיט, בעיות סחר ועכשיו נגיף הקורונה גורמים לאי ודאות גלובלית", אמר בפורום בבוסטון. "אי ודאות גורמת לקיפאון [אצל עסקים וצרכנים]". בכל העולם, ההוצאה ההונית על שבבים חזויה לקטון בכ-6 אחוז השנה, מ-103.5 מיליארד דולר ב-2019 לפחות או יותר 97.6 מיליארד דולר.
ז'אנג מינג, כלכלן בצוות החשיבה הסיני הנתמך על ידי הממשלה "האקדמיה הסינית למדעי החברה", הזהיר שהנגיף יכול לדחוף את הצמיחה הכלכלית של סין אל מתחת לחמישה אחוז בשנה ברבעון הראשון, דיווח הפייננשל טיימז. הקונצנזוס הכלכלי כעת הוא שצמיחת התמ"ג של סין היא 5.7 אחוז. הממוצע הזה קטן בהתמדה מאז 2018, לדברי מקלין.
ארצות הברית: גוגל, פייסבוק, אפל, אוונט, ארו וג'נרל מוטורס הן בין החברות האמריקניות שסגרו משרדים ומפעלים, הגבילו נסיעות, עודדו עובדים לעבוד מהבית ואפילו סיפקו מסיכות פנים לעובדים בסין.
המציאות
אין ספק שהמשבר האחרון בסין ייצור גלים בתעשיית האלקטרוניקה. סין היא אחת הצרכניות הכי גדולות בעולם של מוצרי אלקטרוניקה, ואחת היצרניות הגדולות ביותר בעולם. "למרות שהחופשה הרשמית היא רק שבוע אחד, אנחנו מוצאים שרוב המפעלים יאבדו בסך הכל תפוקה של כשבועיים", אמר קית ל-EPSNews. עוד תפוקה תאבד כי החופשה הוארכה.
סביר גם שלרבים מהמפעלים האלה לא יהיו את כל העובדים כשיחזרו — עובדים יבחרו להישאר בבית כדי להתגבר על ההתפרצות. יהיה צורך לבדוק חומרים שנשלחו בזמן החופשה לפני שהמפעלים יוכלו להגביר את הייצור. למרות שמשרד המכס הסיני דבק בלוח הזמנים של החופשה, הצבר תמיד עצום, אמר קית.
לא רק שיש עיכובים גדולים אחרי החופש, חומר נכנס כנראה יאבד בתקופה הזאת, הוסיף. גם משלוחים של תוצרת מוגמרת יתעכבו: קית המליץ שיהיו בנמל 10 ימים לפני תחילת ראש השנה.
הנזק של מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין כבר ניכר בביטול ההוצאות ההוניות בתעשיית השבבים. רוב הכסף הזה זורם לאזור אסיה פסיפיק ובמיוחד לסין. מחלוקת הסחר בין ארה"ב וסין כבר השפיעה לרעה על שני השווקים, אמר מקלין, וחברות לא מוכנות להתחייב על כספים למפעלים חדשים.