מומחים מזהירים כי אם לא ינקטו צעדים משמעותיים, ייצור השבבים עלול להמשיך להוות מכשול מהותי במעבר לאנרגיה מתחדשת ולהשפיע על הסביבה העולמית בעשורים הבאים
המחצית הראשונה של 2024 הייתה נקודת שיא עבור אנבידיה, החברה האמריקנית המובילה בתעשיית השבבים, כאשר שילשה את משלוחי השבבים הגלובליים שלה. עם זאת, מומחים מזהירים כי הדרישה הגוברת לייצור שבבים מעלה את השימוש בחשמל לרמות בלתי-ניתנות להתעלמות, דבר העלול לפגוע במעבר לאנרגיה ירוקה. התהליך המסובך של ייצור שבבים מתקדמים, המשתמש במכונות ליתוגרפיה באולטרה-סגול קיצוני (EUV), דורש צריכה גבוהה של חשמל.
לפי דו"חות של בלומברג, מכונות אלו צורכות בסביבות מגה-וואט חשמל, כמות אנרגיה המקבילה לצריכת האנרגיה של בית ספרדי ממוצע במשך ארבעה חודשים. כבר בשנת 2013 הזהירה חברת הייעוץ האמריקנית מקינזי כי מפעלי ייצור שבבים טיפוסיים צורכים כמויות חשמל השוות לצריכת כ-50,000 משקי בית בשנה.
במיוחד בטאיוואן, המהווה בית לחברת TSMC, המובילה העולמית בייצור שבבים, צריכת האנרגיה של התעשייה חורגת משמעותית מהמקובל במדינות אחרות. בשנת 2020, TSMC היוותה כ-6% מצריכת האנרגיה של טאיוואן, וצפויה להגיע לכ-12.5% עד 2025. הבעיה נעוצה בכך שיותר מ-80% מהאנרגיה בטאיוואן מגיעה משריפת דלקים מאובנים, כמו פחם וגז. על אף שהממשלה קבעה יעד של 20% אנרגיה ממקורות מתחדשים עד 2025, הערכות אחרונות מצביעות על כך שהיעד יונמך ל-15%.
גם מדינות נוספות, כגון דרום קוריאה וסין, מתמודדות עם בעיות דומות. בדרום קוריאה, ענקית הטכנולוגיה סמסונג מפעילה שישה מפעלי שבבים שמהווים כ-3% מחשבון החשמל של המדינה. על אף מאמציה של סמסונג להרחיב את פעילותה ולנסות להתחרות ב-TSMC, היא נתקלת באתגרים הנוגעים לצריכת האנרגיה, במיוחד על רקע השימוש הנרחב בפחם וגז במדינה.
בתוך כך, ישנם מומחים המאמינים כי קיימות דרכים לשיפור המצב. מחקר ופיתוח של שיטות ייצור חסכוניות יותר באנרגיה, כגון שימוש באור לעיבוד מידע או חקר מצבים קוונטיים, עשויים להוות פתרון לטווח הארוך. חברת Canon הודיעה על כוונתה להיכנס לשוק מכונות הליתוגרפיה באמצעות טכנולוגיות דפוס ננו, העלולות להפחית את עלות הייצור ואת צריכת האנרגיה.
עם זאת, חברות כמו אינטל, המקדמות את השימוש באנרגיה ירוקה, עדיין מתמודדות עם עלייה כללית בצריכת החשמל עקב טכניקות ייצור מתקדמות. על אף שאינטל משתמשת ב-80% אנרגיה ממקורות מתחדשים במתקניה באריזונה, ניו מקסיקו ואורגון, אתגרי האנרגיה בעולם השבבים נמשכים.
מומחים מזהירים כי אם לא ינקטו צעדים משמעותיים, ייצור השבבים עלול להמשיך להוות מכשול מהותי למעבר לאנרגיה מתחדשת ולהשפיע על הסביבה העולמית בעשורים הבאים.