קרוב ל-70% ממחשבי העל המהירים בעולם משתמשים בטכנולוגיית NVIDIA, והם משתמשים יותר ויותר בבינה מלאכותית כדי לסייע לחוקרים לגלות תגליות מהר יותר
מחשבי העל המהירים בעולם כבר לא מראים שיפור במהירות, אך הם הם חכמים יותר ותומכים במגוון גדול יותר של עומסי עבודה. כמעט לא נרשם במחצית השנה האחרונה שיפור בביצועי מחשבי העל, למעט בודדים שעברו הרחבה.
כמעט 70 אחוזים מהמחשבים שברשימה, כולל שמונה מתוך עשרת המובילים, ברשימת TOP500 העדכנית ביותר של מחשבי העל המהירים בעולם, שפורסמו בכנס SC20, מופעלים על ידי טכנולוגיית NVIDIA.
בנוסף, ארבע מהמחשבים שמפתחיהם מועמדים לפרס גורדון בל, הפרס היוקרתי ביותר של מחשבי העל השתמשו בבינה מלאכותית כדי להניע את התגליות שנעשות בעזרתם.
המכנה המשותף – פלטפורמת מחשוב העל HGX AI מקצה לקצה של אנבידיה, המאיצה את המחשוב המדעי, ניתוח נתונים ועומסי עבודה של בינה מלאכותית.
המעבר לשילוב בינה מלאכותית ב-HPC, ופלטפורמה המשתרעת מעבר למרכזי מחשוב-על מסורתיים, מייצג שינוי משמעותי בתחום. מאז הושק CDC 6600 של קריי ב-1964, עולם מחשבי העל התמקד ברתימת מכונות גדולות וחזקות יותר לסימולציה ומידול עתירי מחשוב.
רשימת TOP500 כבר בוחנת הרבה יותר דברים. הנתון הותיק של מהירות המיחשוב – באמצעות בחינת הביצועים המסורתית של ביצועי מחשוב-על – המהירות שנדרשת לביצוע פעולות בתבנית נקודה צפה FP64 . טכנולוגיות NVIDIA מאיצות את האשכולות המהירים ביותר בעולם, ומפעילות שמונה מתוך עשרת המחשבים המהירים. בין היתר את מערכת מס' 5 — מחשב העל סלין של NVIDIA, המערכת המסחרית החזקה בעולם — ותוספות חדשות כמו JUWELS (Forschungszentrum Jülich) במס' 7 ודמאם-7 (ארמקו הסעודית) הנמצא במקום העשירי.
עיבוד חכם: כאן משתמשים במדד המכונה HPL-AI, מערכת הבינה המלאכותית של אנבידיה מופעלת במחשבים שתפסו את המקומות המובילים ברשימה ובהם המעבדות הלאומיות Oak Ridge, עם 0.55 אקספלופס, ו -NVIDIA Selene המגיע ל-0.25 exaflops.
שיאים ירוקים: מערכת ה-NVIDIA DGX SuperPOD תפסה את המקום הראשון ברשימת מחשבי העל היעילים ביותר ב-Green500, והשיגה שיא עולם חדש ביעילות הספק של 26.2 ג'יגה-פלופס לוואט. בסך הכל, מכונות המופעלות על-ידי NVIDIA כבשו 25 מתוך 30 המקומות הראשונים ברשימה.
תרומת רכישת מלאנוקס
הבינה המלאכותית המודרנית רותמת את כוח העיבוד המקבילי של מעבדי ה-NVIDIA, ספריות NVIDIA CUDA-X ו-NVIDIA Mellanox InfiniBand – פלטפורמת המחשוב החכמה והמואצת היחידה בעולם ברשת – כדי לשפוך כמויות עצומות של נתונים לרשתות עצביות מתקדמות, וליצור מודלים מתוחכמים של העולם סביבנו. הדבר מאפשר למדענים להתמודד עם פרויקטים שאפתניים הרבה יותר מאשר היה אפשר עד כה.
לדוגמה, צוות מחטיבת המחקר החישובי של המעבדה הלאומית לורנס ברקלי, אחד המועמדים לפרס גורדון בל השנה הצליח הודות לבינה המלאכותית להגדיל את היקף סימולציית הדינמיקה המולקולרית שלהם פי 100 לפחות בהשוואה למערכת הגדולה ביותר שבה עבדו עד כה."
מחשבי על למאבק בקורונה
מחשבי העל נזרקו למערכה כנגד נגיף הקורונה והם עושים שימוש רב בבינה מלאכותית. שלושה מתוך ארבעת המועמדים לפרס גורדון בל מיוחד התמקדו בהתמודדות עם מגפת COVID-19 בהסתמך על NVIDIA AI.
ב-Sierracomputer של המעבדה הלאומית לורנס ליברמור — מס' 3 ברשימת TOP500 — צוות אימן בינה מלאכותית שהצליחה לזהות מועמדים חדשים לתרופות מתוך 1.6 מיליארד תרכובות ב-23 דקות בלבד.
במחשב העל Summit של אוק רידג ו-IBM — מס' 2 ברשימת TOP500 — צוות אחר רתם 27,612 מעבדים גרפיים כלליים של NVIDIA כדי לבדוק 19,028 תרכובות תרופות פוטנציאליות בשני מבני חלבון מרכזיים של נגיך SARS-CoV-2 בכל שנייה.
צוות אחר השתמש ב-Summit כדי ליצור זרימת עבודה מונחית בינה מלאכותית ולהראות כיצד חלבון הספייק (הכתר של הקורונה), שהוא גורם הזיהום הנגיפי העיקרי, תוקף את קולטן ACE2 האנושי.