חשבתם שישראל מובילה בחדשנות העולמית? טעיתם בגדול
רב המכר "מדינת הסטארטאפ" הציב את ישראל במרכז מפת החדשנות העולמית וטען כי בישראל הוקמו יותר חברות סטאראפ מאשר בקנדה, בריטניה, יפן ,קוריאה והודו. הוא אף הסביר כיצד זה שמספר החברות הישראליות הנסחרות בנסדא"ק גדול יותר מאירופה כולה, קוריאה, יפן, סינגפור, סין והודו.
חשבתם שישראל מובילה בחדשנות העולמית? טעיתם בגדול
רב המכר "מדינת הסטארטאפ" הציב את ישראל במרכז מפת החדשנות העולמית וטען כי בישראל הוקמו יותר חברות סטאראפ מאשר בקנדה, בריטניה, יפן ,קוריאה והודו. הוא אף הסביר כיצד זה שמספר החברות הישראליות הנסחרות בנסדא"ק גדול יותר מאירופה כולה, קוריאה, יפן, סינגפור, סין והודו.
סקר חדש המתפרסם השבוע מנפץ את סיפור החדשנות הישראלית. הסקר שנערך ע"י פירמת רואי החשבון הענקית KPMG טוען כי שתי המדינות המובילות את החדשנות העולמית הן סין וארה"ב. כ-30 מהמשתתפים בסקר סברו כי בעתיד הקרוב סין תהיה מקור מרכזי לחדשנות ואילו 29% סברו כי ארה"ב תוביל את החדשנות העולמית אחריהן זכתה הודו ב-13% מהקולות, יפן ב-8% וקוריאה ב-5%. בריטניה דורגה רק במקום ה-11 כאשר רק 1% מהמשתתפים סברו כי היא חדשנית. הסקר נערך בהשתתפות 668 מנהלי עסקים בין מרץ למאי 2012 והקיף מנהלים מכל רחבי העולם. הסקר גם הראה כי 43% מהמשתתפים סבורים שמרכז החדשנות הטכנולוגית צפוי לעבור מעמק הסיליקון קליפורניה למדינה אחרת בתוך ארבע השנים הקרובות. 45% מהמשתתפים בסקר סברו כי מרכז הכובד של החדשנות יעבור לסין, 21% סברו כי תהיה זו הודו ואילו יפן וקוריאה זכו כל אחת ב-9% מקולות המצביעים.
אם שאלתם את עצמכם היכן ממוקמת ישראל בכל הסקר התשובה היא כי היא אינה מוזכרת בו כלל וזה גם הנתון שעורר את חשדינו כי מדובר בסקר קצת מוזר. כשהתעמקנו בתשובות המשתתפים גילינו כי 42% ממשתתפי הסקר היו מיבשת אסיה, 34% הגיעו ממנהלים הממוקמים בארה"ב , ורק 23% מהמשיבים היו מאירופה, המזרח התיכון ואפריקה. כעת ניתן לראות כי יש קורלציה חזקה בין מקום מושבם של המשיבים לתשובותיהם ויתכן כי זהו אינו סקר אוביקטיבי במיוחד. כדי לבדוק זאת החלטנו להשוותו לסקרים אחרים שנערכו לאחרונה. סקר שנעשה ע"י חברת GE בינואר 2011 והקיף 1,000 מנהלים מ-12 מדינות שאל אותם את אותה שאלה וקיבל תשובות קצת שונות. עפ"י GE Global Barometer בין 10 המדינות המובילות בעולם בנושא חדשנות ארה"ב נמצאת במקום הראשון (67% ), גרמניה במקום השני (44%) , יפן שלישית (43%) סין רק במקום הרביעי (35%) ואילו ישראל ממוקמת במקום התשיעי (6% ) אחרי קוריאה, הודו, שבדיה ובריטניה.
מחקר אקדמי שנערך ע"י שלושה חוקרים אמריקאים ריצארד פלורידה, שרלוטה מלנדר וקוין סטולריק מ- Martin Prosperity Institute ופורסם בסוף 2011 מציג תוצאות שונות למדי.
לפי מחקר זה, במדד החדשנות הגלובלית ניצבת פינלנד במקום הראשון (מדינה באירופה), יפן במקום השני, ארה"ב שלישית וישראל במקום הרביעי. הסיבה למיקומה הגבוה של ישראל במפת חדשנות העולמית היא ההשקעה הגבוה של המדינה במחקר ופיתוח. במדד ההשקעה במחקר ופיתוח ניצבה ישראל במקום הראשון
לפני שבדיה, פינלנד, יפן שוויץ וארה"ב ( בהתאמה). אך קיצוץ מאסיבי של תקציבי המדען הראשי בשנים האחרונות מעמיד בסכנה את השיגיה של ישראל ואת יכולתה להמשיך ולהיות שחקן מוביל במפת החדשנות העולמית.
כפי שפרסמנו במקום אחר ב- Chiportal שר התמ"ת, שלום שמחון הביע לאחרונה את דאגתו ההולכת וגוברת מהשלכות הקיצוץ המתמשך בתקציבי המדען הראשי, והזהיר שיתרונה של ישראל בתעשיית המו"פ הבינלאומית הולך ומצטמצם: "כל העולם מחקה את ישראל בתחום ההשקעות במו"פ ואנחנו רואים איך מחודש לחודש העולם סוגר את הפער שפתחנו מולו עם הזמן", אמר שמחון. "אני לא יכול להגיד שאני לא מודאג. ישראל השקיעה במו"פ בעבר סכומים גבוהים ביחס לאוכלוסייה, ומדינות אחרות בעולם לא התביישו להגיד שהן רוצות ללמוד מאיתנו איך עושים את זה, וגם יישמו.
ואכן אם ברצוננו לשמור על יתרונה של מדינת ישראל בתחום התעשיות עתירות הידע אל לנו לכרות את תקציבי המחקר והפיתוח שבלעדיהם נאבד את יתרוננו היחסי ואת יכולתינו להמשיך ולפתח חידושים טכנולוגים ומוצרים בקדמת החדשנות העולמית.