ד"ר איה סופר, מנהלת מעבדת המחקר של IBM בישראל: "לצד היתרונות הרבים ישנם גם כמובן אתגרים לא קלים כמו הטיה מובנית במודלים או בדאטה, או יצירת פייק ניוז ומינופו להטיית דעת הקהל. כדי להילחם באלה חייבים לאמץ אמות מידע אתיות לשימוש בבינה מלאכותית – ולחנך את הצרכנים לשימוש ביקורתי"
"לבינה המלאכותית יש פוטנציאל לשפר את חיינו במגוון דרכים – החל משיפור יעילות של תהליכים עסקיים, פיתוח מוצרים ושירותים, טיפולים רפואיים חדשניים ותרופות, שיפור מערכות תחבורה מורכבות וגם מאבק בשינוי האקלים", אמרה ד"ר איה סופר, סגנית נשיא יבמ לטכנולוגיות בינה מלאכותית ומנהלת מעבדת המחקר של יבמ בישראל, שהשתתפה במפגש הסיליקון קלאב שהתקיים במרכז ההכשרה להייטק לצעירי העדה הדרוזית D-TECH , בעוספיה.
ד"ר סופר היא בעלת תואר דוקטור במדעי המחשב מאוניברסיטת מרילנד שבארצות הברית וחוקרת בינה מלאכותית כבר למעלה מ-20 שנה. היא פרסמה מאמרים רבים בכתבי עת מדעיים מובילים, וקיבלה פרסים רבים על עבודתה בתחום הבינה המלאכותית.
היא הצטרפה ליבמ בשנת 1999, וכיהנה במגוון תפקידים במעבדות המחקר של החברה. בשנת 2021 היא מונתה למנהלת מעבדת המחקר של בישראל, שיש לה אתרי פעילות בחיפה ובתל אביב, וכן מרכז מצוינות למחקרי סייבר בבאר שבע.
"מעבדות יבמ הן מהמובילות בעולם בתחום הבינה המלאכותית. אנחנו עובדים על מגוון רחב של פרויקטים, לרבות פיתוח מודלים חדשים של למידת מכונה ומודלים של שפה טבעית.
"בינה מלאכותית היא תחום ידע נרחב המשתנה ללא הרף, והוא מגוון מאוד – ממודלים לעיבוד שפה טבעית, דרך למידת מכונה וראייה ממוחשבת עבור עולמות הרובוטיקה – ובכולם היא יכולה לשמש ככלי עזר לקבלת החלטות אנושיות טובות ומושכלות יותר.
"לצד היתרונות הרבים של בינה מלאכותית, ישנם גם כמובן אתגרים לא קלים. אחד האתגרים המורכבים המדוברים מאוד כיום הוא בהטיה מובנית שקיימת במודלים השונים, או הטיה שמקורה במידע שמשמש לאימון המודלים. כאשר המודל מיועד, למשל, לסייע בייעול תהליכי גיוס עובדים, ההטיה הזו עלולה ליצור אפליה נגד מועמדים מסוימים.
"ישנן מספר דרכים להתמודד עם האתגרים הללו של בינה מלאכותית, לרבות פיתוח אמות מידה אתיות לפיתוח המודלים, שימוש בדאטה אמין ומגוון, וגם פיתוח 'אמצעי בטיחות' למניעת שימוש לרעה בכלי בינה מלאכותית. ישנה גם חשיבות רבה מאוד לחינוך קהל המשתמשים בבינה מלאכותית, כדי להדגיש את העובדה שהתובנות של המודלים הן רק כלי עזר לקבלת החלטות וכן שבעידן הנוכחי, בו כלי בינה מלאכותית יכולים ליצור טקסטים ודימויים משכנעים מאוד, יש להפעיל ביקורת עצמאית ולחפש תימוכין לכל מידע שמסייע לנו לגבש החלטות – לבטח כאלה בעלות משקל משמעותי.
"ישנם כיום גם לא מעט נביאי זעם שמדברים על מערכות בינה מלאכותית שיוצאות משליטה. אני סבורה שהסכנה – אם ניתן להשתמש במונח כה טעון – היא בעיקר של שימוש לרעה או ניהול גרוע או זדוני של כלי בינה מלאכותית, כמו למשל להטיית דעת הקהל באמצעות פייק ניוז. אבל אם נשכיל לפתח וליישם אמצעי בטיחות ואמות מידה אתיות לשימוש בבינה מלאכותית, היא יכולה להיות כלי רב עוצמה לטובת האנושות", סיכמה סופר.