כותרת ביניים * כותרת ביניים
פרופ' אלכס פיש בכנס הטכנולוגיה המשותף לאוניברסיטת בר-אילן וחברת TSMC. צילום: אבי בליזובסקי |
אתמול (ד' 6/11/19) התקיים כנס יוצא דופן – פורום חדשנות טכנולוגית של TSMC ומרכז הננו הנדסה באוניברסיטת בר אילן.
פרופ' אלכסנדר (אלכס) פיש שהקים את מרכז המחקר הסביר בראיון ל-CHIPORTAL מהו המרכז ומה מטרותיו.
"אנחנו מרכז מחקר המכונה "אניקס" EnICS Labs – (ראשי תיבות של Emerging nanoscaled Integrated Circuits & Systems).
"זה מרכז מחקר בפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר אילן, שהוקם בסביבות 2014 על ידי (פרופ' פיש) במטרה להוביל את המחקר האקדמי, החדשנות והחינוך בתחום השבבים (תכנון שבבים, סמיקונדקטורס, integrated circuits)
"המרכז הוקם עם ההבנה שעל מנת לקיים מחקר פורץ דרך בתחום הזה, מאד קשה – עד בלתי אפשרי – לעשות את זה כחוקר בודד עם קבוצת סטודנטים קטנה, ולכן פרופ' פיש הגה רעיון שיוקם מרכז של שיתוף פעולה אמיתי בין מספר חוקרים עם קבוצת סטודנטים ומהנדסים גדולה שיוכלו לשתף ידע, תהליכים, מקצוענות, וכד'. עם הרעיון הזה, גויסו שני חוקרים נוספים למרכז בסוף 2015, פרופ' יוסי שור ודר' אדם תימן, והצטרפה חוקרת מהנדסת מחשבים, דר' אסנת קרן וביחד, רביעייה זו הובילה את מרכז אניקס להיות מרכז המחקר המוביל בישראל – ובשורה הראשונה העולמית – בתחום השבבים. ממש לפני חודש, הצטרף חוקר חמישי, דר' איתמר לוי, לסגל המרכז."
מעבדת SOC
פרופ' פיש: "ה"נשק הסודי" של המרכז הוא צוות שמונה כיום כעשרה מהנדסים המכונה "מעבדת SOC". צוות זה מורכב ממהנדים עם שנות ניסיון תעשייתי רבות, אשר הצטרפו לאניקס על מנת להקים פלטפורמת תכנון שבבים ולפתח יכולות תכנון מתקדמות, פורצות דרך ואשר יהוו תשתית למחקר וחדשנות באקדמיה ובתעשייה. מעבדה לאומית זו הוקמה בתמיכה של הרשות החדשנות במסגרת מאגד "הייפר" שמסתיים בימים אלו, אשר כללה חברות שבבים ישראליות כגון מלנוקס וסיווה. במסגרת המאגד, צוות מעבדת SOC תכננו שני שבבים שהיו פרוייקטי דגל – SOC1 – שבב ב-28 נ"מ אשר היוותה הוכחת יכולת ראשונית שניתן לתכנן system-on-chip מורכב בתוך האקדמיה, ו- SOC2, צ'יפ מאד מתקדם ב-16 נ"מ, הכולל שילוב של בלוקים מחברות המאגד התעשייתיים ושילוב מורכב של מעגלים ובלוקים שפותחו באקדמיה. שבב זה תוכנן מהתחלה ועד לטייפ-אאוט כולו בתוך כתלי האוניברסיטה ואנחנו מצפים בכליון עיניים להגעת השבבים הארוזים בשבועות הקרובים ולבדיקתם ופרסום תוצאות המחקר שלהם."
איך נוצר הקשר עם TSMC?
פרופ' פיש: "כל קבוצת מחקר שבבים צריכה לייצר סיליקון על מנת לפרסם בכנסים הגדולים (כגון ISSCC) ובז'ורנלים המובילים (כגון JSSC). בדרך כלל, קבוצות אלו עובדות מול מתווך ביניים שמאפשר את הגישה לייצור – באירופה, המתווך המוביל היא Europractice. כאשר הוקם מאגד "הייפר" ובמסגרתו מעבדת ה-SOC, דרישת המאגד היתה לייצר צ'יפ ב-28 נ"מ, שהיתה טכנולוגיה מאד מתקדמת דאז ולא היתה מוצעת לאקדמיה דרך Europractice או כל "מתווך" אחר."
לפיכך מעבדת SOC וחברות המאגד פנו ל-TSMC, הציגו את הפעילות ואת המטרות ובהבנת החשיבות והפוטנציאל, TSMC החליטה שבמקרה הזה, היא תעבוד מול אוניברסיטת בר-אילן כמו חברה מסחרית ותספק טכנולוגיות מתקדמות ותמיכה. הסכם זה הושג לאחר פגישות ודיונים רבים, בהם נוצר קשר אישי מול נציגי TSMC, וכן ביקורים רבים אצלנו במרכז וכן במשרדי החברה באמסטרדם. על כן, קיים קשר ישיר עם החברה כבר זמן לא מבוטל."
"לפני כשנה וחצי, קיבלנו טלפון מ-TSMC שבעקבות הקשר והמיקום של המעבדה במרכז החדשנות הישראלית בתחום השבבים, הם הציעו לעשות אירוע Open Innovation Platform אצלנו בבר-אילן. זה היה ניסוי – לפי הבנתי, לא התקיים אירוע כזה לפניכן. בסופו של יום, האירוע היה כזה מוצלח, שנשיאת TSMC אירופה, הגב' מריה מרסד, הודיעה על הבמה בפקולטה הקטנה שלנו, שהיא רוצה לקיים אירוע כזה כל שנה. וכך, אנחנו היום מקיימים את האירוע השני בסדרה."
איך אתם מכשירים סטודנטים לטכנולוגיות מתקדמות?
"כפי שאתה יכול להבין מלמעלה, בנינו כאן בפקולטה להנדסה בבר אילן מסה קריטית של חוקרים ומהנדסים שמומחים בכל הקשור לתכנון שבבים, החל מהרמה הנמוכה ביותר של תכנון טרנזיסטורים וחומרים חדשניים ועד לרמה של בניית מערכת מורכבת ואינטגרציה של SOC. במסגרת זו, הקמנו מסלול שנקרא "ננו-אלקטרוניקה", שהפך לאחד המסלולים הפופולריים בפקולטה עם כ-60 סטודנטים לתואר ראשון מדי שנה."
"במסלול הננו-אלקטורניקה, מוצעים קורסי יסוד במעגלים ותכנון שבבים ועבור סטודנטים שממשיכים לתארים מתקדמים, אנחנו מציעים סדרה ארוכה של קורסים לתואר שני/שלישי. כיום, אנחנו מציעים כ-15 קורסים בתחום הזה, שמכסים את כל מגוון הדציפלינות בתכנון שבבים ומתייחסים לטכנולוגיות הכי חדשניות בעולם הזה ומשתמשים בכלים ובתהליכים הכי חדשניים, בין היתר בזכות היחסים הקרובים שלנו עם TSMC ועם חברת Cadence."
{loadposition content-related} |