חוקרים בקליפורניה הצליחו לבנות סינפסה מננו צינוריות פחמן
איור של המעגל החשמלי החדשני המבוסס על ננו-צינוריות פחמן |
איור של המעגל החשמלי החדשני המבוסס על ננו-צינוריות פחמן
חוקרי הנדסה מאוניברסיטת קליפורניה הדרומית השיגו פריצת-דרך חשובה בשימוש של ננוטכנולוגיות עבור הבנייה של מוח סינתטי. החוקרים הצליחו לבנות סינפסה מננו-צינוריות פחמן אשר התנהגותה בניסוים דמתה לתפקודו של נוירון – אבן הבניין של המוח.
צוות המחקר, בראשותם של פרופסור Alice Parker ופרופסור Chongwu Zhou מביה"ס להנדסה באוניברסיטת קליפורניה הדרומית, השתמש בגישה בינתחומית המשלבת תכנון מעגלים חשמליים יחד עם ננוטכנולוגיה בכדי להתמודד עם הסוגיה המורכבת של חיקוי פעילות המוח. החוקרים הצליחו לעשות זאת באמצעות השימוש בננו-צינוריות פחמן.
ננו-צינוריות פחמן הינן מבנים מולקולאריים של פחמן בעלי מידות זעירות במיוחד ובקוטר הקטן פי מיליון מקוטר החוד של עיפרון רגיל. ננו-צינוריות אלו ניתנות לשימוש במעגלים חשמליים ומתפקדות הן כמוליכים מתכתיים והן כמוליכים-למחצה.
"זהו שלב ראשון הכרחי בתהליך הכולל," אמרה החוקרת, אשר החלה לחקור את האפשרות לפתח מוח סינתטי כבר בשנת 2006. "רצינו לענות על השאלה: האם ניתן לבנות מעגל חשמלי שיתפקד כנוירון? השלב הבא מורכב אף יותר – כיצד ניתן ליצור מבנים מורכבים ממעגלים אלו כך שיוכלו לחקות את התפקוד של המוח המורכב ממאה מיליארד נוירונים, כאשר כל נוירון מחובר לעשרת אלפי סינפסות?"
החוקרים מדגישים כי הפיתוח המעשי של מוח מלאכותי, או אפילו אזור תפקודי המצוי במוח, רחוק עשורים מהישג יד, וכי המשוכה הבאה במחקר הינה ההתמקדות בשחזור גמישות המוח באמצעות המעגלים. המוח האנושי, באופן רציף, מייצר נוירונים חדשים, בונה קשרים חדשים ומסתגל לכל אורך החיים, וחיקוי תהליך זה באמצעות מעגלים חלופיים תהיה משימה אדירה, לדברי החוקרת הראשית.
החוקרים מאמינים כי למחקר המתמשך בנוגע להבנת התהליך של האינטליגנציה האנושית יוכלו להיות יישומים ארוכי-טווח החל מהפיתוח של ננוטכנולוגיה מלאכותית אשר תוכל לרפא פגיעות חבלה בראש וכלה במכוניות בטוחות שתוכלנה להגן על הנהגים שבהן בדרכים חדשות לחלוטין.