הביקושים בתחום עלו בהדרגה כבר מתחילת שנת 2010, וברבעון השני הואצה ההתאוששות, שבלטה במיוחד בחברות הסמיקונדקטור והתקשורת וקירבה את התחום למצבו בימים הטובים של טרם המיתון. הגידול הבולט ביותר נרשם בביקוש למהנדסי ASIC, שעלה ב-25% .
אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה |
סקר השכר של אתוסיה לרבעון השני של שנת 2010 מתאר את רמות השכר והביקושים בתחומים ובתפקידים שונים בעולמות ההייטק ביוטק ותחום הבכירים. מקורם של נתוני הסקר במשרות שפורסמו באמצעות חברת אתוסיה וכן בראיונות עם מדגם רחב של מנהלי משאבי אנוש ומועמדים.
תמונת המצב המשתקפת היא של אופטימיות זהירה: בתחומים ובתפקידים רבים נרשמו עליות מסוימות בביקוש. ראוי לציין כי בתחומים רבים עלה הביקוש למנהלים, בדרגי הביניים ובדרגים הבכירים כאחד – עובדה שיש בה כדי להצביע על הערכה לצמיחה עתידית מצד החברות המגייסות.
רמות השכר מראות יציבות עם נטייה קלה לעליות בתחומים מסוימים . סקטור התקשורת והתוכנה מראים איתנות עם רמות ביקושים ערות למגוון רחב של תפקידים. ניתן להגדיר את תחום הקלינטק והביוטק כסקטורים מתעוררים שהצליחו לשמור על רמות ביקושים של מעל 10% בממוצע, כבר רבעון שני ברציפות.
אנחנו מזהים מגמה מעניינת בחברות סמיקונדקטור שמפנות את המיקוד בפיתוח שלהם בתוכנה ובכך מייצרים רמות ביקושים ערות למהנדסים מנוסים בסביבות משובצות מחשב.
בחינת הביקושים בסקטורים מלמדת כי סקטור התוכנה הראה זינוק בכמות המשרות הפתוחות. ברבעון השני השנה נרשמו עליות של למעלה מ 20% ברמות הביקושים למהנדסי תוכנה בהשוואה לרמות הביקושים שנרשמו ברבעון הראשון השנה. ברמות השכר של מהנדסי התוכנה אנחנו מגלים יציבות עם שינויים קלים של אחוזים בודדים כלפי מעלה.
מגמת הצמיחה, הביקושים ואף העליות – הקלות אמנם – בשכר, הנמשכת מסוף 2009, נשמרת אפוא, ומעידה, כך נראה, על שוק איתן ההולך ומתחזק.
חומרה
תחום החומרה, שבאופן מסורתי הוא האחרון להתאושש ממשבר, כבר מראה ניצנים של שגשוג. הביקושים בתחום עלו בהדרגה כבר מתחילת שנת 2010, וברבעון השני הואצה ההתאוששות, שבלטה במיוחד בחברות הסמיקונדקטור והתקשורת וקירבה את התחום למצבו בימים הטובים של טרם המיתון. הגידול הבולט ביותר נרשם בביקוש למהנדסי ASIC, שעלה ב-25%.
בתוך תחום זה התרחשה עלייה חדה, של 150%, בדרישה למהנדסי וריפיקציה עם ניסיון בכלים רנדומליים. גם הדרישה למהנדסים המתמחים בתחום הפיתוח האנלוגי עלתה בלמעלה מ-50%. ברבעון הנוכחי נפתחו באתוסיה כעשר משרות נוספות בתחום.
במקביל לחברות הסמיקונדקטורס, גם חברות התקשורת (ובפרט הגדולות שבהן) מגייסות במרץ מהנדסי חומרה מנוסים המתמחים בתחום התקשורת. נראה כי בחברות אלה מדובר בעיקר בגיוס הדרגתי, הנובע מהרחבת הפיתוח.
גם הביקושים למנהלים בדרג הביניים ובדרג הניהול הבכיר יותר עלו בשיעור של כ-30%. הביקוש למנהלים בתחומים אלה היה כמעט זניח לאורך השנה שחלפה, וכל משרה חדשה שנפתחה היא לפיכך משמעותית.
עובדה מעניינת היא, שהעלייה הדרסטית בביקושים לא הביאה לעלייה של ממש ברמות השכר אף באחד מתחומי החומרה. העלייה הגדולה ביותר היא בשכרם של מהנדסי וריפיקציה מנוסים בעלי ניסיון ב-Specman, אשר הדביקו את שכרם של מהנדסי הדיזיין ולעתים אף מרוויחים שכר גבוה יותר. ככלל, אפשר בהחלט לומר שרמות השכר מדביקות בהדרגה את שכרם של מהנדסי חומרה לסוגיהם בטרם המיתון. ואולם, התפתחות זו היא איטית למדי, ובעיקר – זהירה.
בכירים
גם בתחום הבכירים חלה התאוששות בהשוואה לרבעון הראשון השנה. אנו מזהים עלייה של למעלה מ-30% במספר המשרות הפנויות בשוק, והשכר הממוצע בתחום עלה בכ-8% בממוצע. מספר התפקידים הפנויים בתחום הבכירים התייצב על כארבעים, ובכלל זה משרות סמנכ"לים ומנכ"לים בשוק הטכנולוגי. השינוי הניכר ביותר הוא במשרות סמנכ"לי פיתוח ומשרות סמנכ"לי מכירות, שהביקוש להן עלה בלמעלה מ-50%, הן בחברות חדשות והן בחברות המעונייות לטייב את שכבת ההנהלה בחברה.
בד בבד, ניתן עדיין לזהות סימנים של חוסר ודאות, הבאים לידי ביטוי בתהליכי גיוס מורכבים וארוכים. משך הגיוס הממוצע למשרת סמנכ"ל הוא כיום כעשרה שבועות, ולמשרת מנכ"ל – למעלה מארבעה חודשים.
{loadposition content-related} |