ד"ר דורון מאירסדורף, מנהל שיווק בכיר לפתרונות איחסון למחשוב (CSS) בסנדיסק אומר בראיון ל-Chiportal כי ימי הדיסק הקשיח ספורים, ומחשב מק אייר הוא הסנונית הראשונה של העידן החדש
לפני כ-15 שנה, בהיותי כתב מחשבים (אז עוד לא קראו לזה הייטק) במדור הכלכלי של עיתון 'הארץ' נסיתי לערוך תחקיר מדוע איננו מסוגלים לפתוח מחשב כמו טלוויזיה, באורח מיידי. המגבלות הטכנולוגיות החד משמעיות – מהירות הדיסקים – מנעו בעצם את הפתרון וכך נגנז התחקיר. היום יש לנו דוגמה הרבה יותר טובה מהטלוויזיה – הטלפון החכם שהוא בין היתר גם מכשיר טלוויזיה, טלפון, מחשב ועוד עשרות דברים כיד הדמיון של כותבי האפליקציות.
"אנחנו בכיוון הזה אם אתה מסתכל כמה זמן לוקח לאתחל מחשב ומשווה מה שהיה לפני 5,3 שנים והיום, ירדנו לסביב ה-15 שניות והולכים לכיוון העשר שניות ובחלונות 8 זה יהיה אפילו פחות. הבעיה היא שהיום מחשב צריך להעלות הרבה יותר דברים מאשר מעלה הטלוויזיה מבחינת מערכת ההפעלה." אומר דורון מאירסדורף, מנהל שיווק בכיר לפתרונות איחסון למיחשוב, בראיון ל- Chiportal. הפתרון החד משמעי לדבריו הוא החלפת הדיסקים הקשיחים ב-SSD.
"השינוי התפיסתי מבחינת יצרני המחשבים כבר נעשה, ואחת הסיבות שמכניסים יותר ויותר SSD היא כדי לייצר חוויית משתמש הדומה לחוויית טלפון – תמיד פתוח, תמיד מחובר (ALWAYS ON ALWAYS CONNECTED). ביטוי זה נשמע היום יותר ויותר, וברור שלא ניתן להגיע לחווייה דומה לחוויית אייפון עם דיסקים קשיחים. זאת מכיוון שיש בו חלקים נעים – מדיה מסתובבת, לחלק המכאני יש זמן תגובה, ראשית צריך להאיץ את הצלחת ואחר כך צריך להניע את המחט למקום הנכון. כל המהלכים הללו יש להם זמן תגובה שלא מאפשר להגיב מיד בעוד שב-SSD הכל זמין במהירות האור."
אם כל כך טוב למה הכניסה שלו לא מהירה?
"הסיבה לכך היא פשוטה – עלות. עדיין המחיר לגיגהבייט עדיין לא מתחרה בדיסק הקשיח. הטענה שלנו היא שאין צורך בכל הקיבולת שהדיסק הקשיח יכול להציע, בזכות מיחשוב הענן המאפשר לשמור את כל המידע האישי מחוץ למיכשור המקומי, או לפחות חלק ממנו ואתה צריך בעיקר יחידה שמתחברת לענן ומדברת איתו ולכן היום מסתפקים ב-128 גיגהבייט – הקיבולת של דיסק שמספיקה להריץ מערכת הפעלה כמו שצריך, גם להתחבר לענן וגם לשמור מקומית חלק מהדברים הנדרשים לעבודה שוטפת. "
קיבולת כזו נמצאת כבר בטווח של מחיר שהוא בר השגה מבחינת רוב המשתמשים – בסביבות 100 דולר. כשלב ביניים פיתחו חברות רבות פתרונות של SIDE BY SIDE שבהם יש SSD למערכת ההפעלה ודיסק קשיח לשאר הנתונים וחברות רבות מוציאות קונפיגורציות כאלה. החיסרון של הפתרונות הללו הוא שצריך שני דיסקים וחלק מהיתרונות של SSD בנושא של ניידות, משקל, העדרות מדיה רוטטת, אמינות, סוללה, וגם הממדים – (FORM FACTOR) שמאפשר ה-SSD: ממדים קטנים שלדיסקים קשיחים אין אפשרות להגיע אליהם."
"SSD זה לא רק זמן תגובה זה גם חיי סוללה ממושכים יותר, אפשרויות לניידות – למשל לעשות אותו קטן מאוד ובמשקל סיכה כמו פתרון ה-iSSD שפיתחנו שהינו דיסק embedded בנפח של 128 גיגהבייט בממשק SATA3 ובגודל ציפורן. פתרונות אלה מתאימים לטבלטים ולנטבוקים או לסמארטבוקים – מחשבים שהם קטנים ממחשב לפטופ גדול המאפשרים לי להתנייד עם בצורה נוחה. רוב השוק שאנחנו מייעדים ל-SSD הוא שוק הלפטופים שם הניידות חשובה."
"יש היום תעשיה שלמה של טבלטים כדוגמת אייפד שגם הם צורכים פלאש בלבד והמגמתיות שם היא חזקה עד כדי שחלקם מחליפים את הלפטופים וחלקם מוסיפים עוד שימושים ועוד חוויית משתמש שלא נראתה בעבר. בתחום זה אין כלל משחק לדיסקים קשיחים."
כיצד השפיע המעבר הזה על יצרניות הדיסקים הקשיחים?
"אם תסתכל על מה שקורה בחברות הדיסקים הקשיחים תיווכח שעובר שם תהליך של קונסולידציה, נשארו בעצם רק שני שחקנים גדולים – ווסטרן דיגיטל וסיגייט וכל אחת מחברות אלו עושה פעילויות רבות של כניסה לעולם ה-SSD, כיוון שהן מבינות שהעתיד הוא בהחלט בתחום זה. במקביל, אנחנו רואים פחות ופחות דיסקים קשיחים. כרגע אלו לא מספרים גבוהים – מדובר על שיעור חדירה של כ- 5% ל-SSD שזה יחסית מעט אבל המגמה מאוד חזקה. אנחנו מעריכים שבשנה הבאה שיעור החדירה יעלה לכיוון ה-10% ויגיע ל-20% תוך שנתיים. החזון הוא שהמדיה המגנטית תלך ותעלם. חשוב לציין שהיא לא תעלם לגמרי כי תמיד יהיה מי שצריך את הקיבולת הגדולה – טרהבייטים של איחסון לשימושים ייעודיים, אבל לגבי מחשוב יום יומי של אנשים בבית, הם יסתפקו בקיבולת של SSD.
מה התחזית לשנים הקרובות?
מאירסדורף: "התחזית היא שהמחיר ימשיך לרדת ונראה פחות ופחות דיסקים קשיחים. נקודת מפנה חשובה היתה ההצהרה של סטיב ג'ובס על מחשבי מקבוק אייר. אפל יצרה פלטפורמה שלא מאפשרת הכנסת דיסקים קשיחים כלל והיום כולם מנסים לחקות את הפלטפורמה הזו. כך לדוגמה הציגה אינטל תפיסה שנקראת אולטרה בוק (UltraBook) שמכוונת בדיוק לנושא הניידות, מהירות התגובה וזמן חיי הסוללה – מה שתואם את התפיסה הזו של מיחשוב נייד וזמין."
איך תשפיע המגמה הזו על סנדיסק?
"סנדיסק רואה ב-SSD מוצר אסטרטגי ומשקיעה בפיתוח שלו. הוצאנו השנה לשוק מוצר שנקרא U100 שמיועד לשוק הלפטופים ברמת ה-ENTRY LEVEL. הוצאנו גם מוצר שנקרא iSSD שהוא מוצר EMBEDDED לעולם הטבלטים והסמארטבוקים שתואם לתפישה של האולטרה בוק ואנחנו ממשיכים לפתח מוצרים נוספים שיתנו מענה לכל צרכי ה-SSD בעולם המיחשוב. בנוסף, הוצאנו מוצר שנקרא SSD ULTRA שמיועד למחשבים ניידים ולמחשבים שולחניים. כאמור, סנדיסק רואה ב-SSD תחום אסטרטגי וחשוב והיא משקיעה מאמצים להשיג מקום מוביל בשוק."