אמש הכריזה פייסבוק על מטבע דיגיטלי חדש העונה לשם ליברה. לכאורה עוד מטבע המצטרף לביטקוין, אתריום, לייטקוין ודומיהם אך בפועל מדובר בהכרזה מענינית מאד שכן מאחורי ליברה עומדות שורה של חברות גלובליות מובילות שאולי יהפכו לראשונה את המסחר במטבעות הדיגיטלים מתופעה שלא ברור לאן פניה לעובדה קיימת ומשמעותית בכלכלה העולמית.
הרעיון מאחורי שורת החברות המרשימה שהתאגדה תחת Libra Association היא ליצור אפשרות להעביר לא רק נתונים מכל מקום לכל מקום אלא גם לשלם במטבע אחד שיתאים לעידן הדיגיטלי ויאפשר לכל תושב כדור הארץ לשלם עבור מוצרים ושירותים כמו גם לקבל תמורה למוצרים ושרותים שיספק… באותו המטבע.
ליברה יהיה מוגן בעזרת מערכת בלוקצ'יין שתימנע זיופים ומצד שני תהפוך את המטבע לזמין לכל אדם ללא קשר מי הוא או היכן הוא נמצא. בניגוד למטבעות אחרים כמו ביטקוין, מאחורי ליברה ניצבים הגופים המשפיעים ביותר בתחומי הפיננסים (מסטרקארד, ויזה, פייפאל), הטכנולוגיה (פייסבוק, אובר, איביי, ליפט, ספוטיפיי), הטלקום (וודאפון), הבלוקצ'יין (Coinbase) וההון סיכון (אנדרסן-הורוביץ, יוניון סקוור קפיטל ואחרים). בניגוד לביטקוין, שלא נשלט על ידי שום גורם, ארגון ליברה יהיה זה שינפיק מטבעות או יוציא אותם מהמחזור ויווסת את מחיר המטבע כשהוא פועל למעשה כבנק מרכזי.
ביחד עם המטבע שיושק בתחילת 2020 תהיה זמינה פלטפורמת ארנק דיגיטלי הנקראת קליברה (שחלק מעובדיה נמצאים בת"א). הארנק יאפשר למשתמשים להמיר מטבעות לליברה, לאחסן את המטבע, לשלם באמצעותו או לקבל תשלומים ממשתמשים אחרים, הן בצורה מרוחקת והן בבתי עסק. הארנק יהיה זמין כישום עצמאי בפייסבוק מסנג'ר, ובווטסאפ. השותפות של פייסבוק בארגון ליברה מתכננות ליצור כלים משלהן או לשלב כלים בישומים קיימים. במקביל יאפשר הארגון גם למפתחים עצמאיים ליצור באמצעותו כלים.
ואיך כל זה מתקשר לתעשיית השבבים? ובכן המודל של מערכת מטבעות קריפטוגרפים ללא מערכת בנקאית מבוסס בד"כ על כמות מוגבלת של מטבעות הניתנות לכריה. כריית מטבעות קריפטוגרפים דורשת כח עיבוד עצום שרק הולך ומתעצם עם הזמן. חברת ביטמיין ((Bitmain הסינית, הנחשבת כיום לחברה הגדולה בעולם לכרית מטבעות קריפטוגרפים הציגה ב-2017 שבב הכולל בינה מלאכותית ולימוד מכונה בשם Sophon. השבבים הללו תוכננו בטכנולוגיה של 16 ננומטר אך לאחרונה כבר הכריזה ביטמיין על דור חדש של שבבים המבוססים על טכנולוגית 7 ננומטר FinFET ומיוצרים ע"י TSMC . שבבים אלו מספקים ביצועים משופרים משמעותית ומצד שני צורכים הרבה פחות אנרגיה לעומת הדורות הקודמים.
ביום שני הקרוב יקיים הסיליקון קלאב – פורום מנכ"לי חברות ההייטק בישראל מפגש מיוחד שיתמקד במהפיכה בבנקאות הדיגיטלית וכן במטבעות הקריפטוגרפים. זו תהיה הזדמנות מצוינת למנהלים רבים להתעדכן בכל מה שקורה בתחום המטבעות הדיגיטלים בארץ ובעולם. להרשמה לחצו כאן.
{loadposition content-related} |