אז מה באמת קרה בויזאייר?
אתר האינטרנט של חברת השבבים ויזאייר ( (Wisair ממשיך לפעול גם בשעה זו כאילו לא מדובר בחברה שנסגרה כבר בתחילת שנת 2012 לאחר אירועים חריגים בנוף חברות ההייטק והסטארטאפים בישראל.
אז מה באמת קרה בויזאייר?
אתר האינטרנט של חברת השבבים ויזאייר ( (Wisair ממשיך לפעול גם בשעה זו כאילו לא מדובר בחברה שנסגרה כבר בתחילת שנת 2012 לאחר אירועים חריגים בנוף חברות ההייטק והסטארטאפים בישראל.
הכל החל בשנת 2001 כאשר דוד יעיש הגיע לאחים זיסאפל והציג להם רעיון לפיתוח מוצר אלחוטי לקישוריות בין מוצרי אלקטרוניקה ביתיים. ליעיש היו כל הכישורים הדרושים . עתודאי, בוגר הטכניון, בעל עבר מוצלח בן 10 שנים באחת מיחידות העילית לפיתוח בצה"ל ונסיון בן 3 שנים כמנכ"ל חברת CTP (חברה בת של חברת DSPC) שנרכשה בעצמה ע"י אינטל ב-1999.
האחים זיסאפל אהבו את הרעיון של פיתוח שבב לתקשורת אלחוטית רחבת סרט לטווחים קצרים בתקן UWB, נתנו ליעיש את ההון הראשוני וויזאיר יצאה לדרך. בשנת 2002 כבר ביצעה החברה סבב גיוס משמעותי בסך 4.3 מליון דולר בהובלת אייפקס פרטנרס ובהשתתפות תמר ונצ'רס וקבוצת רד-בינת.
ההתלהבות של המשקיעים מההנהלה המנוסה ומהשוק הגדול לתקשורת אלחוטית ביתית היתה גדולה ולמרות שמכירות החברה בוששו לבא המשיכו להזרים לה הון נוסף. בינואר 2006 ביצעה החברה סבב גיוס נוסף של 20 מליון דולר ובפברואר 2008 גייסה עוד 24.5 מליון דולר. סכום זה סייע לה לעבור את המשבר הכלכלי שפקד את העולם בשלהי 2008 . אך למרות הגיוסים הרבים לא הצליחה החברה להראות מכירות משמעותיות ועד לשנת 2009 הסתכמו מכירותיה המצרפיות בכמה מליונים בודדים. ב- 2009 ,לאחר שמונה שנות פעילות נראה שחלה התפנית שכולם חיכו לה כאשר החברה קיבלה הזמנה משמעותית ראשונה בסך 6 מליון דולר מחברות פוג'יטסו ו־XEL ונראה כי היא עולה על דרך המלך. הנהלת החברה אף טענה כי ב-2010 היא צפויה להכפיל הכנסותיה ולהגיע לאיזון תפעולי מאחר והיא שולטת (לטענתה) על 85% משוק החיבור האלחוטי באמצעות התקני USB. אך בפועל שוק החיבור האלחוטי כמעט ולא היה קיים ומחיר ההתקן עם השבב של ויזאייר הגיע למחירים של בין 120-150 דולר [מה שהפך אותו ללא כל כך אטראקטיבי]. בהסתמך על הערכותיה הוורודות של הנהלת החברה קיבלה ויזאייר ממשקיעיה השקעה נוספת בסך 5.7 מליון דולר וכן הלוואה בסך 3 מליון דולר מקרן פלנוס. בסך הכל הצליחה החברה לגייס למעלה מ-70 מליון דולר משורה ארוכה ומכובדת של משקיעים שכללו את הקרנות אפקס, אינטל קפיטל, וורטקס, תמר, טומן, NTT , קבוצת רד, Advent Ventures ואחרות.
אך תחזיות לחוד ומכירות לחוד. לצ'יפסים נודע כי בתחילת 2012 כשביקש דירקטוריון החברה להבין מה קורה בה גילו חברי הדירקטוריון אי סדרים בדיווחי ההנהלה. הנתונים שנמסרו לחברי הדירקטוריון לא תאמו את המכירות בפועל ונראה כי הדירקטוריון איבד אמון בהנהלת ויזאייר. בשלב זה הוחלט לא להמשיך לתמוך כספית בחברה והיא נקלעה למשבר ולאי יכולת לעמוד בפירעון ההלוואה שלקחה מקרן פלנוס. תהליך זה הוביל את הדירקטוריון להחליט על הגשת בקשה לפירוק החברה ולמינוי כונס נכסים – עמדה שהתקבלה בבית המשפט אשר מינה את עורך הדין פז רימר לכונס הנכסים של החברה. כך הגיעה החברה לסופה העצוב ולמעלה מ-70 מליון דולרים מכספי המשקיעים ירדו לטמיון .