כך אמר מנכ"ל זוטא-קור ארז פרייבך במפגש הסיליקון קלאב שעסק בתעשייה בעת מלחמה
שבועות ספורים לפני פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר 2023, קיבל הסטארט-אפ הישראלי זוטא־קור דחיפה משמעותית קדימה, לאחר שהתאגיד היפני מיצובישי השקיע בחברה סכום של 8 מיליון דולר. זוטא־קור, הממוקמת בפארק התעשייה ספירים סמוך לשדרות, מפתחת טכנולוגיה ייחודית לקירור חוות שרתים באמצעות נוזל מבודד שאינו מוליך חשמל. לפי החברה, הטכנולוגיה שלה מסוגלת להוריד את צריכת החשמל של חוות השרתים בעד 40% ומפחיתה משמעותית את פליטות הפחמן .
"אנחנו עוסקים בתחום שמתקדם בקצב מסחרר", סיפר ארז פרייבך, מנכ"ל ומייסד זוטא־קור במפגש הסיליקון קלאב שנערך ב 30 בספטמבר, 2024. "אי אפשר לקרר יותר עם אוויר בלבד את כל הצ'יפים שמספקים את הכוח לדאטה סנטרים, במיוחד עם העלייה הדרמטית בצריכת האנרגיה שנובעת משימוש בבינה מלאכותית" . פרייבך, שנולד וגדל בקיבוץ נחל עוז, עמד מול האתגרים שהציבו ההסלמה במצב הביטחוני באזור והצמיחה המטאורית של החברה.
סמנכ"ל הטכנולוגיות של החברה, נחשון אידלסון, הוא תושב מושב שדי אברהם שבדרום. "נחשון הוא ממציא בחסד", סיפר פרייבך, "הוא ידע כל חייו להתמודד עם בעיות טכנולוגיות מורכבות ולמצוא להן פתרונות יישומיים. זה בדיוק מה שהוביל להמצאה של טכנולוגיית הקירור שלנו" . אידלסון הצליח לפתור בעיה פיזיקלית שעסקו בה שנים רבות באוניברסיטאות ובחברות מתקדמות בעולם. לדבריו של פרייבך, השימוש בנוזל הקירור המבודד של זוטא־קור מבטל את הצורך בנוזלי קירור מבוססי מים, ומונע סכנות כמו קצרים חשמליים .
ההשקעה של מיצובישי אינה מסתכמת בכסף בלבד. התאגיד גם יפיץ את הטכנולוגיה הייחודית של זוטא־קור ברחבי העולם, דבר המאפשר לסטארט-אפ מישראל להפוך לשחקן גלובלי בתחום . "חברה בסדר גודל של מיצובישי נותנת לנו את הגב שאנחנו צריכים כדי להיכנס לשוק הבינלאומי ולהיות מובילים בתחום", מוסיף פרייבך.
החברה כבר עובדת עם חברות ענק כמו אינטל ו-Dell, שהביעו עניין בטכנולוגיה החדשנית, במיוחד לאור הדרישות ההולכות וגוברות לצמצום פליטות הפחמן בדאטה סנטרים . "העולם מתקדם לקראת קיימות, והטכנולוגיה שלנו מאפשרת לקצור את האנרגיה שמיוצרת בחוות השרתים ולהשתמש בה מחדש" .
במהלך המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר, פעילות חברת זוטה-קור, הממוקמת סמוך לשדרות, הופסקה זמנית בעקבות מתקפת החמאס. פרייבך שהה באותו הזמן בקליפורניה וחזר במהירות לארץ. "כפי שאתם יכולים לראות ממצלמות האבטחה שלנו, היה טנדר של מחבלי נוח'בה בשער המפעל. כשהגעתי, חיכו לי שם עשרה חיילים כדי שאפתח את המבנה וטיהרו אותו.
"רבים מעובדי החברה, המתגוררים ביישובי העוטף, מצאו את עצמם במצב קשה: מחצית מהם פונו מבתיהם או גויסו למילואים. עם זאת, למרות האתגרים הקשים, זוטה-קור חזרה לפעילות מלאה לאחר הפסקה קצרה. במקביל, החברה החלה בתהליך גיוס הון בהיקף של 30 מיליון דולר, מהלך שהדגיש את החוסן של החברה ואת חשיבותה בתחום קירור חוות השרתים, גם בעיצומה של מציאות ביטחונית מורכבת."
בזמן שזוטא־קור צומחת בקצב מהיר, פרייבך לא שוכח את האתגרים שמציבה המלחמה בעובדים ובחברה כולה. "רבים מהעובדים שלנו גרים באזור שספג אבידות קשות, מחציתם פונו מבתיהם או גויסו למילואים", אמר פרייבך . אך למרות הקשיים, ההצלחה נראית ברורה. "השנה האחרונה הייתה שנה קריטית עבורנו, ולא רק ששרדנו, אלא צמחנו והתחזקנו",סיכם.