מלחמת הטכנולוגיה הקרה בין ארה"ב לסין מחייבת את הישראלים ללכת בין הטיפות. כך אומרת יעל עינב מנכ”לית חברת YChina לפיתוח עסקים בסין במפגש הרבעוני של הסיליקון קלאב בנושא "השנה הסינית – לאן פניה של סין ביום שלאחר הקורונה
מלחמת הטכנולוגיה בין ארה"ב לסין מחייבת את הישראלים ללכת בין הטיפות כך אומרת יעל עינב, מנכ”לית חברת YChina לפיתוח עסקים בסין במפגש הרבעוני של הסיליקון קלאב – פורום מנכ"לי הייטק בישראל שהוקדש לנושא "השנה הסינית – לאן פניה של סין ביום שלאחר הקורונה". במפגש השתתפו גם מנכ"ל אינואיטיב שלמה גדות, רמי לנגר, ה-COO של קמטק, פרופ’ חיים דותן, אדריכל גשר הזכוכית האייקוני ואיש אקדמיה בסין וכן שגריר ישראל בסין לשעבר מתן וילנאי העומד כיום בראש לשכת המסחר אסיה ישראל.
שלמה גרדמן, מנחה הפאנל שאל את עינב היושבת בשנחאי משנת 2017 כיצד רואים הסינים את ישראל?
"אני עוסקת בסין כבר שלושים שנה, ודבר אחד לא השתנה, ישראל כמותג, ולא חשוב באיזה תחום. ברגע שאתה מציג את עצמך כישראלי הם בהחלט רואים בנו משהו מיוחד. הם מעריכים את המוח היהודי והחדשנות הישראלית. לאורך השנים עשיתי הרבה מאוד עסקאות שבאו משילוב של הממשלה המרכזית, הממשלה המקומית ומשקיע בחברה מקומית ואז תופרים את העסקה ביחד. היום המודלים האלה צריכים להשתנות. מי שנמצא פה תקופה ארוכה כבר מבין שהתחושה שכל סטארט-אפ מוצא את מקומו אינה נכונה. קראנו לזה 'לשלוח את הסטרטאפים אל מותם'.
"היזם חתם על העסקה, הקים חברה בפארק תעשייתי באיזושהי עיר בסין ונראה שכולם יצאו מרוצים חוץ… מהסטארטאפ עצמו. מה שקרה הוא שהממשלה המקומית קיבלה קרדיט כי צריך להביא לחברה ישראלית לשם וזכתה בהרבה מאוד כבוד אבל הסטארטאפים האלה לא הצליחו להמריא בסין. כפי שהזכירו דוברים האחרים יש חשיבות גדולה ללוקליזציה, להקמת צוות מקומי אמיתי, וגיבוי של ההנהלה מישראל. כל זה ועוד חיוני להצלחה בשוק הסיני ובלעדיהם הצלחת החברה בסין נדונה לכשלון"
"אין איזור בסין שאין בו מרכז אחד או שניים המכונים 'מרכז חדשנות סין-ישראל'. כיום, המרכזים האלה ריקים לחלוטין. כל זה צריך להיעלם ועכשיו צריך להתחיל לבצע משהו הרבה יותר משמעותי. כבר לא מספיק לומר שאתם מישראל וגם לא מספיק להגיד טכנולוגיה ישראלית. צריך לבוא עם משהו משמעותי. חברות לא יכולות להגיע לפה לפני שהמוצר מוגמר והן מוכנות לכניסה לשוק. כאמור צרך להציע טכנולוגיות בתחומים שבאמת מעניינים את הסינים ולדאוג ללוקליזציה . אם תעשו זאת, יהיו מעט מאוד מכשולים."
"תחום השבבים מענין כיום את הסינים במיוחד . הם מתייחסים לשבבים כנפט החדש. הבעיה נובעת ממלחמת הסחר בין ארצות הברית לסין . המלחמה הולכת לכיוון הזה ולכן דווקא התעשייה הזו צריכה להיזהר יותר מכל תעשייה אחרת ממאבקי הכח בין סין לארה"ב אבל תחומים כמו מיכשור רפואי , סייבר, כל מה שקשור ב- AI ודור התקשורת החמישי (5G) מעניין היום את הסינים והם באמת רואים עצמם כמובילים טכנולוגים עולמים".
"הסינים עוברים להסתמכות עצמית ולהובלת שוק. כל דבר שנוכל לעזור להם לעשות עוד צעד לקראת ההסתמכות העצמית וההובלה יתקבל על ידם בברכה. מבחינת הצורך להכיר אותם, אני מסכימה עם קודמיי. זו מדינה של מיליארד ו-400 מיליון איש והממשלה מעודדת צריכה. לא משנה קורונה לא קורונה, יש פה ציבור ענק שגם כאשר הוא יוצא לחופשה הוא מסתובב ברחבי סין."
בתשובה לשאלה על מצבה של סין לאור החתימה של הסכם הסחר שנחתם לפני כחודש בין 15 מדינות (כולל סין) המייצגות כשליש מאוכלוסית העולם ענתה עינב:
"קודם כל אינני חושבת שמלחמת הסחר טובה. אני חושבת שזו מלחמה על עליונות טכנולוגית ומי הולכת להיות מעצמה טכנולוגית יותר גדולה וככזאת היא לא הולכת להיפתר גם אם היא נחתם הסכם סחר הכי טוב בעולם כי המלחמה היא באמת אמיתית על עליונות טכנולוגית. כשאנחנו מדברים על עליונות טכנולוגית אין מה לעשות כי אנחנו יושבים באמצע וצריך לפעול בין הטיפות. קצת רצים וקצת מסתתרים אבל הגשם הזה הולך לנחות עלינו בגדול. ארצות הברית לא הולכת לוותר כי ארצות הברית רואה בכל דבר כולל מכירת גרביים איום בטחוני עליה. חברות בתעשיית השבבים ובתעשיות קשורות צריכות לצפות פגיעה. אסור להתחיל עסקה ואז להפסיק בגלל לחץ אמריקני. יש רק הזדמנות אחת."
"למרות התקופה הארוכה בה אני פועלת בסין אני עדיין לומדת דברים חדשים כל יום. גם אם הגענו, חתמנו על הסכם ואפילו קיבלנו השקעה, צריך להיות כל הזמן עם היד על הדופק, הכל יכול להשתנות תוך שניה."
וכיצד את ממליצה לחברות ישראליות לפעול בסין?
"צריך לפעול מתחת לרדאר. זה משהו שאנחנו ישראלים לא יודעים. הישראלים אוהבים לפרסם. הסינים לא אוהבים את הפרסומים האלה. אפשר לעבוד מול ארצות הברית או מול סין. לא מול שניהם בו זמנית. אנו מורגלים שהמלחמה הקרה בין ארצות הברית לברית המועצות נעלמה והופיעה רוסיה אך זה משהו שונה לגמרי. במזרח הרחוק עדיין מתקיימת מלחמה קרה בין סין לארצות הברית ואסור לטעות, בעבר הסינים היו בנחיתות מוחלטת אבל הם בונים את עצמם לאט לאט . הם נעזרים בסטודנטים הסינים הרבים שלומדים בארה"ב וחוזרים לסין ומתחילים להבין איך לעשות עסקים עם מדינות מערביות כמו ישראל." סיכמה עינב.