רוסיה היא אחת הספקיות הגדולות בעולם של ניאון ארגון והליום המשמשים לייצור מוליכים למחצה, בפרט הדבר קריטי כעת משום שגם אוקראינה שהיא יצואנית גדולה של גזים אלה מנועה מליצאם בשל המלחמה
רוסיה הפסיקה לייצא גזים אציליםלרבות ניאון, ארגון והליום למדינות "לא ידידותיות" בסוף מאי, כך דיווחה סוכנות הידיעות הממלכתית הרוסית TASS. חומרים אלה משמשים בתהליך ייצור השבבים, שגם כך נמצאים במחסור.
לניאון תפקיד חשוב בתהליך הליתוגרפיה. הגז מבקר את אורך הגל של האור המיוצר על ידי לייזר כשהוא צורף את התבניות לשבב הסיליקון שממנו עשויים השבבים. ההערכה היא שיצרני השבבים משתמשים ב-75% מייצור הניאון השנתי. בנוסף למבלת היצוא הרוסית גם אוקראינה מנועה מלייצא בשל המצור הימי וכן בשל פגיעה במתקני הייצור.
זהו אחד העונשים האחרונים של הנשיא פוטין נגד מדינות שהטילו שורה ארוכה של סנקציות על מוסקבה בתגובה למתקפה שלה על אוקראינה. לפני המלחמה, רוסיה ואוקראינה סיפקו יחד כ -30% מאספקת גז הניאון של תעשיית השבבים.
העיתוי בעייתי כשהחברות החלו לצאת ממשבר האספקה החמור שגרם בין היתר לייצור של 10 מיליון כלי רכב פחות מהמתוכנן בשנת 2021.
עם זאת, חברות השבבים לא הופתעו משום שהחלו להתכונן מאז סיפוח חצי האי קרים על ידי רוסיה מאוקראינה לפני שמונה שנים. אם בעבר – עוד בימי ברית המועצות, היוו שתי המדינות היריבות כיום מקור ל-90% מהניאון בעולם, כאמור כיום הנתון הוא 30%, יקח קצת זמן אך המקורות האחרים של החומרים הללו יצליחו לסגור את הפער.