כך אמר האלוף ראסן עליאן, מתאם פעולות הממשלה בשטחים במפגש מיוחד של פורום מנכ"לי הייטק הידוע בשמו הסיליקון קלאב. במפגש ראיין שלמה גרדמן, יו"ר הפורום את אלוף אליאן,על פועלו ועל הסכנות הבטחוניות הניצבות בפני ישראל. לטובת כל קוראינו אנו מביאים כאן את עיקרי הראיון הבלעדי.
"האתגר מספר אחת של ישראל היום הוא חיזבאללה", אומר האלוף ראסן עליאן. "יש לנו לא מעט אתגרים לצערי הרב. יש לנו את חמאס בדרום, ואת הג'יהאד האיסלאמי במזרח, ואפילו בגבול שקט מאוד כמו הגבול המצרי, ראינו מה קרה רק לפני כחודש, כשחייל מצרי הרג לנו שני חיילים, אבל האתגר המשמעותי ביותר של מדינת ישראל, ובוודאי של צה"ל, אם נשאיר לרגע את טהרן בצד, הוא חיזבאללה. זה האירוע המרכזי. חיזבאללה היום שונה לגמרי מזה של שנות התשעים. הארגון שבו אני נלחמתי משנות התשעים ועד שנות האלפיים בתפקידים שונים ברצועת הביטחון הפך מארגון גרילה לארגון צבאי. הוא אומנם עדיין ארגון טרור, אבל הוא גם ארגון פוליטי-מדיני-צבאי, עם סממנים של צבא מאורגן לכל עניין. והצבא הזה מתפתח טכנולוגית, יש לו פיקוד ושליטה, יש לו מפקדים, ותתפלאו, יש לו גם ערכים. במהלך הלחימה וההיתקלויות שלנו איתו ראינו חלק מהערכים שלו. למשל, הוא לעולם לא משאיר פצועים או הרוגים מאחור. והוא רק הולך ומתפתח בשנים האחרונות. ומול הדבר הזה אנחנו משקיעים הרבה מאוד משאבים ונערכים גם לפשיטות של חיזבאללה לגליל. זה כבר לא משהו חשאי ולא משהו שהוא לא מדברים עליו. היכולת שלו לעבור את הגבול לפשוט על מרחבים כאלה ואחרים עם כוחות מיוחדים ומיומנים טובה מאוד".
האלוף עליאן אמר את הדברים במפגש הסיליקון קלאב שהתארח במרכז DTEC, המכון הטכנולוגי לצעירי העדה הדרוזית, המכשיר אותם לעבודה בהייטק בראיון לשלמה גרדמן, מנכ"ל חברת איי אס ג'י ויו"ר הפורום. המפגש עסק בנושא "סודות המנהיגות האישית והמקצועית".
עליאן, המשמש כיום כמתאם פעולות הממשלה בשטחים, נולד ב-1972 וגדל בשפרעם, שם הוא מתגורר עד היום עם רעייתו ושלושת ילדיהם. הוא היה חניך בתנועת הצופים הדרוזים, ובאוגוסט 1990 התגייס לצה"ל ושובץ בגדוד 51 של חטיבת גולני. הוא שירת כלוחם בגדוד, ולאחר שסיים קורס קציני חי"ר שימש בשורה של תפקידי פיקוד בגדוד. בהמשך מונה לקצין המבצעים של חטיבת גולני. את רוב שירותו בשנות התשעים עשה ברצועת הביטחון בלבנון. בשנת 2002 מונה לסגן מפקד יחידת אגוז, ושימש בתפקיד בין היתר במהלך מבצע חומת מגן. ב-2003 הועלה לדרגת סגן אלוף ובנובמבר אותה שנה מונה למפקד גדוד דוכיפת. ב-2005 חזר לחטיבת גולני ומונה לסגן מפקד החטיבה. הוא שימש בתפקיד זה בין היתר גם בזמן מלחמת לבנון השנייה. לאחר מכן מונה למפקד גדס"ר גולני והוביל אותו בלחימה, בין היתר במהלך מבצע עופרת יצוקה. ביוני 2014 הוא מונה למפקד חטיבת גולני, והיה הקצין הראשון ממוצא דרוזי הממלא תפקיד חשוב זה.
בספטמבר 2016 הועלה לדרגת תא"ל ומונה לתפקיד קצין חי"ר וצנחנים ראשי, תפקיד שאותו מילא עד ספטמבר 2018, כאשר מונה לראש מטה פיקוד המרכז. בתפקיד זה שימש עד יוני 2019, ואז מונה לראש המינהל האזרחי. במרץ 2021 הועלה עליאן לדרגת אלוף, ובאפריל אותה שנה נכנס לתפקידו כמתאם פעולות הממשלה בשטחים.
הייתי חייב להיות עם הלוחמים
במהלך מבצע צוק איתן ב-2014 הוביל עליאן את החטיבה כשבמהלך הלחימה בשכונת סג'עייה בעזה נפצע ואושפז בבית החולים סורוקה בבאר שבע. ואולם, כמה שעות לאחר הפציעה כבר נכנס שוב לרצועה וחזר לפקד על החטיבה. "אני חוזר להמשיך את המשימה ולהצטרף ללוחמים שעדיין עושים את העבודה", הוא אמר אז. "אנחנו חזקים ויציבים".
"להיפצע זה שטויות", הוא אמר. חטפתי טיל ליד הראש. הפצעים היו בפנים, ובראש יש לי קצת רסיסים עדיין, אבל זה באמת לא הדבר החשוב. הסיפור המרכזי הוא לעזוב את החיילים שלך. אחרי הפציעה, התווכחתי עם הרופא, שלחץ עלי להתפנות. לא הסכמתי, ובסופו של דבר הוא אמר לי את האמת, שנכנס לי רסיס מתחת לעין. אז הסכמתי להתפנות, אבל אז בבית החולים הגיע החלק היותר קשה – החלק של לשכב בבית החולים ולשמוע את המסוקים בלילה. אתה שוכב שם ויודע שכל מסוק שמגיע מביא פצועים או הרוגים. זה היה קשה מאוד, וזה מה שגרם לי לחזור כמה שיותר מהר. הייתי חייב להיות עם הלוחמים".
לדאוג ללכידות של הלוחמים
כמי שבמשך שנים שימש בשורה ארוכה של תפקידי פיקוד, מהשדה ועד לתפקידי מטה בכירים, עליאן אומר שבעיניו התפקיד המרכזי של מנהיג, בצה"ל ובכלל, הוא לדאוג לאנשיו וליצור לכידות. "הדבר המרכזי זה אנשים. זו היכולת שלך לטפל באנשים, לאהוב אותם ולתת להם תחושה שאתה מאמין בהם, מהלוחמים ועד למפקדים. האמון הזה הוא מה שמאפשר לך להוביל 4000 לוחמים לתוך שכונת סג'עייה, גם אם הם יודעים שחלקם לא יחזרו משם.
הדבר השני שחשוב למנהיג בצבא הוא איכות הביצוע. "אין הנחות", הוא אומר. "הייתי מפקד בשתי יחידות מיוחדות. שם אתה לא יכול להניח להיות בינוני. בתוך מחנה הפליטים ג'נין, בלחימה מאוד קשה ומורכבת, אתה לא יכול להיות בינוני. רק מי שהיה שם מבין מה המשמעות של איכות הביצוע. כמות תשתיות הטרור שהרסנו היא רק תודות לסיבה אחת – איכות הביצוע והדיוק של הלוחמים".
האיכות, הוא אומר, מבוססת בראש ובראשונה על האמונה של הלוחמים בעשייה ובמטרה שלהם, ובלכידות של האנשים. "בסוף צוק איתן שאלתי את הלוחמים: 'מה גורם לך לעשות את מה שאתה עושה, פעולות שבהן איבדת חברים ורבים אחרים נפצעו לידך, ועדיין המשכת לעשות את מה שאתה עושה?'. התשובה הייתה – החברים והצוות. הלכידות והיכולת לסמוך על המפקדים היא הגורם הקריטי.
"וזה באמת אחד הדברים שהכי חשובים למפקד – לדאוג ללכידות של הצוות שלו ושל האנשים שלו. אני גיליתי שהלכידות למטה שעבדתי עליה בשיגרה היא זו שהחזיקה את החטיבה. אתה חייב לעשות את זה ביום יום. זו הסיבה המרכזית שאיפשרה למפקדים צעירים להמשיך להוביל את האנשים שלהם ולגרום להם ללכת אחריהם לאירועים מורכבים, שבהם חלק מהלוחמים היו צריכים לעשות מעשה, לחלץ את החבר שלהם מתוך שטח אש, ולמרות שהם ידעו שהולכים למשימה שבה הם עלולים בעצמם להיפגע, הם עדיין עשו את זה, ויש כאלה שגם נהרגו.
בשביל להביא את החייל לעשות משהו שהוא לא טבעי, הוא צריך להאמין בך באמונה שלמה שהוא סומך עליך ושאתה מוביל אותו בצורה הכי טובה. שאתה גם דואג להחזיר אותו בשלום. לא תמיד מצליחים, אבל אתה עושה הכל לשם כך".
לאפשר למפקדים לטעות
באחד הראיונות איתו אמר עילאן שבלבנון הוא למד לסמוך על המפקדים הזוטרים. "אחד הדברים החשובים בהכנה של מפקדים הוא לאפשר להם לטעות. אני חושב שבעידן של המלחמה החדשה, שבו הלוחמה היא בשטח בנוי, זה קריטי", הוא אומר. "במחנה הפליטים ג'נין, שטח צפוף בגודל של בקושי 500 מטרים שבו מתגוררים יותר מ-13 אלף אנשים, כשאתה נכנס לתוך סמטה ובקושי רואה את החברים שלך, זה אומר שכשאתה שולח מפקד זוטר למשימה, אתה חייב להכין אותו לזה. לתת לו תחושת ביטחון שהוא יכול להעז, וגם יכול לטעות, כי אני מעדיף שיטעה בשיגרה, ושנשלם מחיר קטן, מאשר שיטעה במלחמה. כמובן שאנחנו לא עושים טעויות גדולות של רשלנות ומסכנים חיילים. אני חושב שצריך לתת לאנשים לטעות וזה לא נורא, והתפקיד שלך כמפקד הוא להכיל את הטעות הזאת. כי אם המפקדים שלך מבינים שאתה תעמוד איתם על כל טעות ושאין לך את היכולת להכיל טעויות, יהיה לך קשה מאוד לחנך אותם, כי בסופו של דבר, מה שיחזיק אותם ויאפשר להם להיות מפקדים טובים הוא היכולת לקבל החלטות לבד באירועים מורכבים ובשטח מאוד מורכב".
מנהיגות מסוג אחר
לצד האומץ והיכולות הבלתי רגילים שדורשים תפקידי הפיקוד בשטח, התפקיד של פיקוד מטה שאותו ממלא עילאן כמתאם פעולות הממשלה בשטחים מצריך מנהיגות מסוג אחר. "לא משנה כמה אתה לומד לאורך השנים, עד שאתה לא משתתף בקבינט או בישיבת ממשלה, אתה לא באמת מבין. זו מנהיגות שבאה לידי ביטוי בדרכים אחרות לגמרי ודורשת אומץ לב בלתי רגיל. בתפקיד מתאם פעולות הממשלה בשטחים, בדיוק כמו שזה נשמע, אני אחראי על כל הקשר עם הרשות הפלסטינית – על הצד הביטחוני שלו, הצד האזרחי, הצד הכלכלי, ואפילו במקרים מסוימים על הצד החברתי. ולא מדובר רק בתיאום וקישור, אלא בכל המרכיבים. כל מה שקורה בין משרדי הממשלה לבין הרשות הפלסטינית. הדבר הזה הופך להיות יותר מורכב, כי אין מה לעשות, לא דומה ממשלה כזאת לממשלה אחרת. הסיפור הפלסטיני באופן כללי, הוא לא מעניין יותר מדי ישראלי. לצערי הרב אני אומר את זה. זה מעניין קבוצה מסוימת של אנשים. כי להתעניין בסיפור הפלסטיני, זה לא רק להבין את הסוגיה הפלסטינית זה הרבה יותר מורכב מזה. בסוף אנחנו מדברים פה על מערכת מורכבת מאוד. שניים וחצי מיליון אנשים בעזה – המקום הכי צפוף בעולם. 50 אלף ילדים נולדים בעזה בשנה. 3.2 מיליון בתוך יהודה ושומרון. המספר הכי גדול של פלסטינים נמצא מחוץ לגבולות המדינה, כולו בעזה. הדבר הזה דורש ממך מנהיגות ואומץ לב להגיד מה שאתה חושב גם כשהדברים מאוד קשים, ולפעמים אגב, גם בזמן שהתותחים רועמים. להגיד משהו שנוגד את מה שאומר כל מי שנמצא מסביב לשולחן בזמן שהתותחים רועמים. דוגמה לכך היא המבצע האחרון בעזה – מבצע מגן וחץ, כשתוך כדי זה שיורים עלינו טילים מעזה, אתה מתעסק בלהכניס סחורה לתושבים בסיוע חיצוני דרך קרן שלום. זה לא נתפס ואפילו נשמע הזוי. תוך כדי שיורים עליך טילים אתה עושה פעולה אזרחית הומניטרית? זה אירוע קשה, ובוודאי שלא פשוט לעמוד ולהתעקש על כך מול דעות מנוגדות של חברי הממשלה או הקבינט, אבל כשאתה מאמין בלב שלם שהפעולה שאתה עושה היא נכונה ומשרתת את ישראל אתה עושה את זה.
"היבט נוסף של התפקיד שלי הוא הקשר עם העולם הערבי סביבנו, וכל מה שקשור לסוגיה הפלסטינית – מצרים, הירדנים, מדינות המפרץ ואחרות, וכל מה שקשור למערכת הפלסטינית, כולל הקשר עם האמריקאים והאירופאים, כי אין משרד חוץ שעוסק בזירה הפלסטינית. יש הרבה מאוד גורמים חיצוניים, הרבה מאוד שגרירים וארגונים בינלאומיים שעוסקים בתוך יהודה ושומרון, בין אם בתרומות, בפרויקטים או בסוגיות רבות אחרות. זה מורכב מאוד ושונה מאוד מהתפקידים שמילאתי בשטח, אבל חשוב לא פחות. לפעמים התרומה של המהלכים האזרחיים כלכליים יכולה להיות הרבה יותר משמעותית מהפעולה הצבאית, אם זה ברמה הטקטית, או אפילו ברמה האזרחית. יש לזה השפעה בלתי רגילה, וזה נותן סיפוק עצום".
אחד האירועים המורכבים שבהם לקח עילאן חלק בתפקידו כמתאם פעולות הממשלה בשטחים הוא החזרת גופתו של הנער הדרוזי טיראן פרו מדליית אל כרמל, שנחטף על ידי מחבלי הגיהאד האיסלאמי הפלסטיני בנובמבר 2022 מבית חולים בג'נין שבו אושפז לאחר שנפצע קשה בתאונת דרכים. "זו הייתה משימה מורכבת בצורה בלתי רגילה", הוא אומר. "ובתפקיד הזה באה לידי ביטוי היכולת להיות מקושר לכל כך הרבה אנשים בעלי השפעה בלתי רגילה, אם זה בכיר ברשות הפלסטינית ואם זה איש עסקים מחברון. אתה מנצל את היתרון היחסי שיש לך יכולת לדבר ולרתום את האנשים. גם פה יש מנהיגות. וזה מתבטא ביום יום. זה דורשת מנהיגות מסוג אחר, בדגש על אומץ לב, להגיד את הדעה שלך גם אם היא נשמעת מבודדת ולפעמים הזויה. עדיין צריך להגיד אותה".