כך עולה מ סקר ZAG – IVC זיסמן אהרוני גייר ושות': גיוסי חברות היי-טק רבעון שני 2020
בעוד מגפת הקורונה מטלטלת את הכלכלה העולמית, גיוסי ההון של חברות היי-טק ישראליות מראים עמידות יחסית.
במהלך הרבעון השני של 2020 חברות היי-טק ישראליות גייסו 2.5 מיליארד דולר ב- 170 עסקאות: עליה של 33% לעומת מספר העסקאות ברבעון השני של 2019. במהלך ששת החודשים הראשונים של השנה התבצעו 312 סבבי גיוס שהסתכמו ב-5.25 מיליארד דולר, סכום שנמוך רק ב-17% מסך ההון שגויס ב-2018.
ממצאים עיקריים למחצית הראשונה של 2020:
- מספר סבבי הגיוס של חברות היי-טק ישראליות טיפס לשיא חדש – 170 עסקאות ברבעון השני.
- העסקאות בסבבי הגיוס המוקדמים באפריל – מאי פיצו על הירידה במספר העסקאות בפברואר-מרץ.
- התנופה בסבבי הגיוס המאוחרים נמשכת: ההון שהתקבל במחצית הראשונה שקול ל-84% מהסך שגויס בסבבים אלו ב-2019 כולה.
- 22 עסקאות של מעל 50 מיליון דולר כל אחת התבצעו במחצית הראשונה, לעומת 15 עסקאות בלבד בתקופה המקבילה ב-2019.
עו"ד שמוליק זיסמן, שותף מייסד של פירמת עורכי הדין הבינלאומית ZAG-S&W (זיסמן, אהרוני, גייר ושות') וראש תחום ההיי-טק בפירמה אומר כי: "אחרי שבחודש מרץ החיים של כולנו נעצרו במקום, היה נראה כי סך הגיוסים ברבעון השני של 2020 יהיה נמוך משמעותית מהסכומים אליהם התרגלנו בשנים האחרונות; גם האופטימיים שבינינו – הופתענו לטובה. לשם ההמחשה, למרות הנגיף הרפואי והכלכלי, סך הגיוסים ברבעון השני הוא מהגבוהים בכל הזמנים, וסך ההשקעות בחברות Seed המהוות את שורש ההייטק הישראלי, עלה דרמטית ביחס לרבעון הקודם."
עו"ד זיסמן מוסיף: "האיתנות של תעשיית ההייטק הישראלי מוכיחה את עצמה שוב. כך למשל, סך ההון הזר שהושקע בחברות ישראליות נמוך מהרבעונים האחרונים, אך עדיין גבוה משמעותית מהממוצע של השנים האחרונות. לעומת הקרנות הזרות, נראה כי קרנות הון סיכון ישראליות זיהו הזדמנויות והשקיעו יותר מאשר ממוצע השנים האחרונות. כפירמת עורכי דין ותיקה שראתה מקרוב את כל המשברים בעשורים האחרונים, אנו מאמינים שתוצאות הרבעון השני מצביעות על איתנות תעשיית ההייטק, אשר תהווה בסיס לצמיחה של המשק ביום שאחרי הקורונה. אבל להיות אופטימיים חסרי תקנה גובל בחוסר אחריות; הנתונים מצביעים בכל זאת על ירידה בסך הגיוסים ביחס לרבעון הראשון, תופעה שבהחלט יכולה לחזור על עצמה ברבעון השלישי והרביעי של 2020. גם אם זו לא עצירה, זה בהחלט סוג של האטה."
מריאנה שפירא, דירקטורית מחקר ב- IVC ציינה: "ככל ששנת 2020 מתקיימת תחת האיום של נגיףCOVID-19 , תעשיית ההיי-טק הישראלית נחשפת לעליות וירידות בגיוסי הון. ברבעון השני הייתה הקלה מסוימת. לאחר השפל בנתוני פברואר-מרץ. למרות אי הוודאות הכלכלית, ההיי-טק הישראלי חווה מחצית ראשונה חזקה בגיוסי הון, עם תמיכה נרחבת מקהילת המשקיעים. אך המחצית השניה של 2020 עלולה לחשוף האטה משמעותית בפעילות גיוסי ההון של חברות ההיי-טק בישראל בכלל, ובסבבי גיוס מוקדמים בפרט."
עסקאות מגובות הון-סיכון
ההון שגוייס בעסקאות מגובות הון סיכון ברבעון השני של 2020 הגיע ל-1.96 מיליארד דולר – 79% מסך ההון שגויס. מספר העסקאות מגובות הון סיכון הגיע ל-96 והיווה 57% מכלל העסקאות ברבעון, בדומה לממוצע הרבעוני בשנים הקודמות. האפקט של משבר הקורונה הוביל לירידה משמעותית בעסקאות אלו במהלך חודש מרץ – נרשמו רק 17 עסקאות מגובות הון סיכון בחודש זה, אולם מספר גבוה יותר של סבבים שהתבצעו ברבעון השני פיצה על כך.
גיוסי הון לפי סבבים
ברבעון השני של 2020 מספר שלבי הגיוס המוקדמים (Seed + A) עמד על 90, בהתאם לממוצע לאורך השנים האחרונות, ועלייה של 36% לעומת הרבעון הראשון. הגיוסים בשלבים המאוחרים (D וסבבים מאוחרים יותר), המשיכו להוביל את גיוסי ההון עם 62 עסקאות בחצי הראשון של השנה, והסתכמו בכ-2.43 מיליארד דולר.
גיוסי הון לפי גודל עסקה
מספר סבבי הגיוס שהתבצעו בסכומים נמוכים מ-5 מיליון דולר משכו עניין במיוחד ברבעון השני, בהמשך לירידה במספר סבבי הגיוס המוקדמים ברבעון הראשון. ברבעון השני פעילות ההשקעות הייתה משמעותית בסכומים נמוכים (>M5$) וגבוהים (<M$30 ), כך שנתוני הפעילות עבור החצי הראשון של 2020 הם מעבר לממוצע שראינו בשנים האחרונות. 149 עסקאות בסכומים הנמוכים מ-5 מיליון דולר התבצעו בחצי הראשון, קרוב ל-61% מכלל העסקאות שהתבצעו ב-2019 כולה.
48 עסקאות נעשו בינואר – יוני 2020 בסכומים הגבוהים מ-30 מיליון דולר, והסתכמו ב-3.43 מיליארד דולר, מעל לסכום עסקאות גיוס ההון מסוג זה שהתבצעו ב-2018 כולה. 22 עסקאות שבהן גוייס סכום העולה על 50 מיליון דולר יצאו לפועל בחצי הראשון של השנה.
פעילות משקיעים ישראלים מול זרים
רמת המעורבות של המשקיעים בביצוע עסקאות עלתה באופן משמעותי במהלך הרבעון השני בהשוואה לרבעון הראשון של השנה וכן לעומת הרבעון המקביל ב-2019. עיקר הגידול בפעילות המשקיעים נבע מהשקעות המשך, ככל הנראה על מנת לתמוך בפורטפוליו החברות הקיים. המספרים של ההשקעות הראשוניות במהלך הרבעון הראשון והשני היו דומים לממוצעי עסקאות מסוג זה לאורך השנים האחרונות.