מנתונים של גרטנר ומסקר של י KPMG Global Semiconductor Alliance, עולה תמונה אופטימית של שוק שצפוי לצמוח ולעבור את רף ה-700 מיליארד דולר ב-2025
בשנת 2024 רשמה תעשיית הסמיקונדקטורים העולמית הכנסות של 626 מיליארד דולר, עלייה של 18.1% לעומת השנה הקודמת, על פי נתונים ראשוניים של Gartner. הצמיחה המרשימה נבעה בעיקר מביקוש גובר למעבדים ומעבדי גרפיקה (GPU) עבור מרכזי נתונים, אשר הפכו לשוק השני בגודלו בתחום הסמיקונדקטורים, אחרי שוק הסמארטפונים. על פי תחזיות, צפוי השוק להמשיך לצמוח ולהגיע להכנסות של כ-705 מיליארד דולר בשנה הנוכחית.
ביקוש למרכזי נתונים ושינויים בדירוג החברות
הביקוש למעבדים ול-GPUים עבור מרכזי נתונים תרם תרומה משמעותית לצמיחה, כאשר הכנסות הסמיקונדקטורים במגזר זה כמעט הוכפלו, מהגיעות מ-64.8 מיליארד דולר ב-2023 ל-112 מיליארד דולר ב-2024. ג'ורג' ברוקלההרסט, סגן הנשיא האנליסטי של Gartner, הסביר: "הביקוש הגובר לעומסי עבודה מבוססי בינה מלאכותית ו-GenAI הפך את מרכזי הנתונים לשוק השני בגודלו בתחום הסמיקונדקטורים, אחרי סמארטפונים." תוצאה של ביצועים אלה היא שינוי במצעדי החברות בענף. חברת Samsung Electronics שחזרה לתפקיד הספקית הגדולה בעולם עם הכנסות של 66.5 מיליארד דולר, בעיקר בזכות עליית מחירי מכשירי הזיכרון, והשארתה את Intel, שהצליחה לצמוח בקצב של 0.1% בלבד. Nvidia התקדמה למקום השלישי עם הכנסות של 46 מיליארד דולר, עלייה של 84% לעומת 2023, הודות לאימוץ נרחב של כרטיסי ה-GPU ומאיצי הבינה המלאכותית במרכזי נתונים.
התאוששות שוק הזיכרון והתחזיות לעתיד
שוק הזיכרון חווה התאוששות משמעותית ב-2024, כאשר הצמיחה בהיקף ההכנסות עמדה על 71.8% והאזור מהווה 25.2% מסך מכירות הסמיקונדקטורים. הכנסות מ-DRAM עלו ב-75.4% ומ- NAND ב-75.7% בשנה שעברה, כאשר זיכרון ברוחב פס גבוה (HBM) תרם ל-13.6% מסך הכנסות ה-DRAM. ברוקלההרסט ציין כי תחום הזיכרון ומעבדי הבינה המלאכותית ימשיכו להניע את הצמיחה לטווח הקרוב, כאשר צפוי שיחס ה-HBM יגדל ויגיע ל-19.2% מסך הכנסות ה-DRAM ב-2025, עם עלייה מוערכת של 66.3% בהכנסות HBM עד 2025, מה שיביא אותן לסכום של 19.8 מיליארד דולר.
על פי סקר שנערך על ידי KPMG ו־Global Semiconductor Alliance, רוב מנהלי החברות בענף (92%) מצפים להמשך צמיחה, בעיקר בעקבות יישומי בינה מלאכותית, מחשוב ענן, תקשורת אלחוטית ויישומים בתחום הרכב. לפי הסקר, האופטימיות לגבי הצמיחה הייתה גבוהה יותר בקרב חברות קטנות (ציון ממוצע 68), לעומת חברות בינוניות (ציון 54) וגדולות (ציון 58). יחד עם זאת, סיכונים גאופוליטיים, השפעות על שרשראות האספקה ומחסור בכישרונות בעיצוב שבבים ובייצור סמיקונדקטורים מהווים אתגרים משמעותיים, כאשר רמות מלאי השבבים מתחילות להתייצב לאחר עודפי מלאי בשנת 2023, מה שתורם ליציבות השוק.
המגמות של שנת 2024 מעידות על עתיד מבטיח לתעשיית הסמיקונדקטורים, כאשר הביקוש לטכנולוגיות מבוססות בינה מלאכותית ושיפורים בתחום הזיכרון ממשיכים להניע את הצמיחה. ככל שהשוק ימשיך להתפתח, צפויים שינויי דינמיקה נוספים בדירוגי החברות והזדמנויות חדשות שימשכו את ההתקדמות הטכנולוגית בעולם.