כמו כן "ברגע שהלקוחות יתחילו לעבור לשרתי ARM, יהיה קשה לשכנע אותם לחזור ל-X86" כך אומרים אנליסטים על מבול ההכרזות הצפוי בתחום מעבדי ARM מצד חברות כמו אנבידיה קוואלקום ואפל שיתחרו בטכנולוגיה הותיקה של אינטל וAMD. ההכרזה אתמול של אנבידיה על מעבד גרייס בטכנולוגית ARM למרכזי נתונים היא רק הראשונה
אתמול התבשרנו על כניסתה של אנבידיה לשוק המעבדים המרכזיים עם ההכרזה על גרייס, CPU למרכזי נתונים מבוסס על ליבות ARM, שיתחרה בעיקר באינטל שמחזיקה בנתח ניכר משוק זה. אמנם ה-GPU של אנבידיה נמצא באותם מרכזי נתונים ומחשבי על ממש, אבל כפי שהסביר אתמול מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג, מה שמעכב את הגדלת הקיבולת של מרכזי הנתונים על אותו משטר אנרגיה, הוא לטענתו העוצמה של המעבדים והזכרון. חשוב לזכור כי NVIDIA נמצאת בעיצומו של תהליך אישור רכישת ARM על ידה, דבר שמעורר ויכוחים רבים אודות עצמאותה של הטכנולוגיה שהיום משמשת יצרנים רבים.
לדבריו, מרכיב חשוב בביצועים של מרכז הנתונים הוא המהירות שהנתונים עוברים למעבדים ולזיכרון. שבב GRACE תומך בלמעלה מ- 500 GB / s באמצעות LPDDR5 עם קידוד תיקון שגיאות. NVIDIA .אומרת כי ניתן לאמן מודלים של טריליון פרמטרים תוך שלושה ימים לעומת כחודש עם חומרה ישנה יותר ויכולים לספק הסקה בזמן אמת על מודל של 500 מיליארד פרמטרים.
כמובן שהיו עוד הכרזות ואפילו חשובות, למשל גרסה חדשה לDPU Blue-Field 3 (מעבד נתונים מושג שהומצא עם רכישת מלאנוקס) שכמובן פותח בישראל, והפיכת הרכב למרכז נתונים על גלגלים (דבר שאנבידיה מדברת עליו כבר כמה שנים אבל לטענתה עכשיו זה הפך ממדע בדיוני למציאות) אבל החדשה העיקרית כמובן היא הכנסת מעבד חדש לשוק, אחרי שנים של קפאון.
האנליסט ג'ואל הרסקה מנתח את המצב במאמר שכותרתו תתכוננו לשוק המעבדים הכי מעניין מזה עשרות שנים באתר ExtreamTech .
"עברו עשרות שנים מאז ששוק המעבדים היה כל כך דינמי. RISC-V עושה גלים. M1 של אפל עשה רושם עצום בהשקה בשנה שעברה ויש לו אח גדול שמגיע בעתיד הלא כל כך רחוק. המעבדים המדרגיים Xeon מהדור השלישי החדשים של אינטל הם צעד משמעותי בחזרה למעמד תחרותי עבור "שבבזילה" והארכיטקטורה Zen 3 של AMD עלתה להתקפה במחשבים נייחים סלולר ושרתים."
בין היתר מסביר הרסקה כי "במשך רוב שניים וחצי העשורים האחרונים, שלטה בתעשיית המעבדים (המרכזיים) למחשבים אישיים ארכיטקטורה אחת: x86. שנות התשעים אמנם התחילו עם כמה ארכיטקטורות שטכנית עדיין התחרו באינטל, אבל עד סוף העשור AMD עמדה לבדה מול ענקית השבבים. IBM ויתרה על דור 5 באמצע שנות האלפיים. נראה שאינטל ניצחה."
"הניצחון הכמעט מוחלט של אינטל בשנות האלפיים נראה עכשיו יותר כמו הפסקה זמנית מאשר ניצחון תמידי – ושוק המעבדים מתחמם עכשיו כפי שלא ראינו כבר עשרות שנים. סיפייב טוענת שהיא יכולה לבנות שבב RISC-V למחשבים נייחים בעתיד. הזנקים כמו נוביה נרכשו על ידי קוואלקום, שמתכננת להשיק שבב לפי הזמנה משלה עד סוף 2022 – תחילת 2023."
"גם AMD וגם אינטל הציגו לאחרונה ארכיטקטורות חדשות — AMD הרחיבה את Zen 3 לשרתים וסלולר, ואינטל השיקה את השרתים Rocket Lake ו-Ice Lake. ויש את אפל וה-M1. המעבד הוא לא מכת מחץ טוטאלית נגד AMD ואינטל, אבל הוא קובע רף חדש בביצועים ויעילות הספק ששתי חברות ה-x86 יצטרכו להשתוות אליו בטווח הארוך."
"אפל לא מתכוונת להשתלט על שוק המחשבים האישיים הרחב או להתחיל לייצר מחשבי חלונות, אבל קוואלקום כבר הודיעה שהיא מתכוונת להביא לשוק מחשבים ניידים המבוססים על תכנון המעבד החדש של נוביה. לאינטל ו-AMD יש קצת מרחב נשימה כדי להביא חומרה חדשה לשוק, אבל הקרב שנדחה זמן רב בין x86 ו-ARM מגיע. לא יעבור זמן רב עד שנוכל לעשות השוואות הרבה יותר טובות בין שתי משפחות המעבדים." כמו כן הוא מציין את אנבידיה כמועמדת לייצור מעבד כזה (המאמר פורסם לפני ההכרזה האחרונה).
אינטל מכינה תגובה
הוא מוסיף כי "לאינטל יש תוכנית להגדיל את הייצור של 10nm ולהתקדם הלאה אל 7nm, אבל Sapphire Rapids לא צפוי לפני סוף 2021 במקרה הטוב. מנכ"ל אינטל פט גלסינר הבטיח ש-Alder Lake יגיע למחשבים הנייחים בסוף 2021, ויחליף את Rocket Lake במחזור החלפת החומרה הכי מהיר שראינו אי פעם. כל המעבדים האלה מבוססים על 10nm, ה-7nm של אינטל לא צפוי לפני 2023, כך שיש לנו עוד קצת זמן לחכות."
"ברגע שהלקוחות יתחילו לעבור לשרתי ARM, יהיה קשה יותר לשכנע אותם לעבור בחזרה ל-X86." הוא מסכם.
אבל גם ARM לא לבד בשטח. היא מתמודדת מתחרות עם מעבד הקוד הפתוח RISC-V. האנליסט רובין מיטשל מסביר כי אם ARM אמור לשרוד את התחרות שמציבה RISC-V, היא תצטרך להסתמך על נתח השוק הגדול שלה, להציג את עצמה כבחירה טובה יותר עבור מעצבים. אמנם טקטיקה זו עובדת עבור אינטל, אך היא עשויה שלא לעשות זאת עבור ARM שכן אינטל לא רק פיתחה את הארכיטקטורה, אלא גם מעבדים פיזיים. ARM, לעומת זאת, לא מפתחת חומרה, וככזו עשויה לדחות מעצבים להשתמש בה."
"השימוש ב- RISC-V הולך וגדל, וגם פתיחת משרה לאחרונה באמזוןמחפש מועמדים עם ניסיון RISC-V. מהלך זה מראה כי חברות גדולות כבר בוחנות חלופות ל- ARM, וניסיון הרכישה של ARM על ידי NVIDIA אינו עוזר לכך."