צבע התראיין ל-CHIPORTAL לקראת השקת מעבדי לונר לייק למחשבים ניידים שפותחו בעיקר בישראל ויוצרו ב-TSMC המעבדים, בשמם הרשמי Intel Core Ultra 200V מכילים בינה מלאכותית מובנית בתוך השבב
אינטל הכריזה היום (ג') על סדרת המעבדים החדשה שלה, Intel Core Ultra 200V, שהיתה מוכרת עד כה בשם הקוד לונר לייק, המשקפת קפיצת מדרגה טכנולוגית בתחומי הבינה המלאכותית (AI) ויעילות האנרגיה. המעבדים החדשים, שנחשפו במסגרת אירוע שנערך בברלין לקראת פתיחת תערוכת IFA, נועדו למחשבים ניידים ומציעים שילוב של ביצועים גבוהים עם צריכת חשמל מופחתת, תוך שימת דגש על תמיכה בעולמות ה-AI ההולכים ומתפתחים.
המעבדים עצמם מיוצרים באמצעות תהליך ייצור חיצוני ב-TSMC בטכנולוגיית N3B, דבר שמהווה שינוי באסטרטגיה של אינטל, שהתמקדה בעבר בייצור עצמי והיום נותנת לכל יחידת תכנון מעבד היכן ליצרו."
"בנקודת הזמן שבה עמדנו, לפני שנתיים-שלוש, כשהתחלנו לתכנן את Lunar Lake, ההחלטה הנכונה הייתה לייצר אותו ב-TSMC, והיום אנחנו מבינים שזו הייתה החלטה מוצלחת." אומר זוהר צבע, סגן נשיא (VP) בקבוצת המחשוב האישי (Client Computing Group) של אינטל ומנהל הפרויקט של Lunar-Lake ו-Panther-Lake בראיון ל-CHIPORTAL לקראת ההכרזה.
"אחד הנושאים המרכזיים שעליהם התמקדנו באינטל בפיתוח המעבדים החדשים הוא שיפור משמעותי ביעילות האנרגטית. המעבדים החדשים מסוגלים להציע חיי סוללה ארוכים במיוחד של עד 20 שעות צפייה בווידאו ללא צורך בטעינה. עבור משתמשים יומיומיים, מדובר בחיי סוללה ממוצעים של 11 שעות ומעלה, ובחלק מהדגמים המגיעים ל-17 שעות."
"שיפור זה בולט במיוחד לעומת הדור הקודם של המעבדים, שבו צריכת החשמל הייתה גבוהה בכ-50% יותר. המעבדים החדשים מציגים ארכיטקטורה הכוללת ליבות ביצועים (P-cores) חדשות וליבות יעילות (E-cores) משופרות מסוג Skymont, אשר נועדו למקסם את הביצועים תוך שמירה על יעילות אנרגטית גבוהה." מסביר צבע.
חיזוק יכולות ה-AI
"תחום נוסף שבו המעבדים החדשים מביאים שיפור משמעותי הוא תחום הבינה המלאכותית. המעבדים מסוגלים לבצע עד 120 טריליון פעולות בשנייה (TOPS), בזכות שילוב של המעבד הראשי, כרטיס גרפי (GPU) ויחידה מיוחדת לעיבוד AI (NPU). יכולת זו מאפשרת למחשבים המריצים את המעבדים החדשים להפעיל יותר מ-300 יישומי AI חדשים, דבר שלא היה אפשרי במחשבים מהדור הקודם."
"מנוע ה-AI, שהוא חלק בלתי נפרד מהמעבד, חזק פי ארבעה מהדור הקודם ומסוגל לבצע עד 48 טריליון פעולות בשנייה. כתוצאה מכך, המשתמשים יוכלו ליהנות מביצועים משופרים במגוון תחומים כמו עריכת וידאו, זיהוי שינויי סצנה אוטומטי, יצירת אמנות דיגיטלית באמצעות פקודות טקסט פשוטות, וזיהוי זיופי עומק (deep fakes) באינטרנט לצורך שיפור האבטחה."
על כך אומר צבע: "לפני כשלוש שנים, זיהינו את הפוטנציאל העצום של AI במחשבים אישיים. החלטנו להשקיע בפיתוח מנוע AI חזק, למרות שבאותה תקופה לא היה ברור כיצד ישתמשו בו. היום אנחנו רואים שזה היה הימור נכון."
״פרוייקט Lunar Lake מובל מישראל מתחילתו ועד סופו״, מסביר צבע. ״הצוות הישראלי אחראי על כל השלבים הקריטיים – הגדרת המוצר, פיתוח הקונספט, תכנון הארכיטקטורה, העיצוב, וההוצאה לפועל. הפרויקט כולו כלל מאות רבות של מהנדסים ואנשי מקצוע, שעבדו על פיתוח המעבד הזה, שהביאו איתם ניסיון עשיר בתכנון מעבדים מתקדמים ויכולת לחשוב 'מחוץ לקופסה', מה שאפשר לנו לפתח מעבד עם יכולות AI מתקדמות עוד לפני שהשוק הבין את הצורך בהן. "
"אחד ההיבטים המעניינים בפרויקט Lunar Lake, שמאחורי פיתוח המעבדים החדשים, הוא העובדה שהוא מובל מישראל. הצוות הישראלי של אינטל היה אחראי על כל השלבים הקריטיים בפרויקט, כולל הגדרת המוצר, פיתוח הקונספט, תכנון הארכיטקטורה, העיצוב, וההוצאה לפועל.
"במקביל, אינטל כבר עובדת על המוצר הבא בסדרה, Panther Lake, שגם הוא מפותח בישראל, אך ייוצר במפעלי אינטל פנימיים. הבחירה לייצר את המעבדים החדשים מחוץ לאינטל נבעה משיקולים אסטרטגיים, אך אינטל מתכננת לחזור לייצור פנימי בדורות הבאים." מסכם צבע.