היום אנו שמחים לארח במדור “חמש עם…” את דורון נבו, מנכ"ל חב' MultiVu – החברה הלוהטת בתחום החיישנים התלת מימדיים אותה הקים ביחד עם פרופ’ דוד מנדלוביץ ועידו יובל. בראיון בלעדי ל- Chiportal אומר דורון: "הקמת קרן הון סיכון ממשלתית, להשקעה במקביל להשקעת קרנות הון סיכון ישראליות בסבבים אותן הן מובילות בחברות ובתנאים שווים עשויה לתת מענה לקיצוצים צפויים בהשקעות זרות בארץ. לא מענק אלא השקעה!" לפניכם הראיון המלא והמרתק עם דורון נבו:
1. כיצד מתמודדת חברתך עם משבר הקורונה? (האם פיטרתם עובדים, צמצמתם פעילות וכו')
משבר הקורונה מחייב כל הנהלה של חברת סטארטאפ לעשות חישוב מסלול מחדש, בדגש על ההתנהלות הפיננסית. כחברה המפתחת טכנולוגיה חדשנית אין לנו הכנסות וגם לא צפויות כאלה בתקופה הקרובה. למזלינו סיימנו סיבוב גיוס סיד רק לפני שנה והחלטנו להוריד את עלויות התפעול המתוכננות ע"מ להאריך את פרק הזמן שבו נידרש לגיוס נוסף.
מאחר ומראש לא שילמנו משכורות מנופחות לא ראינו צורך בקיצוצי שכר רוחביים אבל כן עצרנו גיוסי אנשים נוספים. כמו כן, כפועל יוצא מהמצב היה קיצוץ דרסטי בטיסות לחו"ל ונהיה לגיטימי לקדם יחסים והתקשרויות בשיחות ועידה. בעבודה מול ספקים חיצוניים אנחנו מנצלים את המצב ומצליחים להוריד מחירים בסידרי גודל של 20-40% בהזמנות בארץ ובחו"ל.
2. איזה טיפ ניהולי להתמודדות עם המשבר אתה יכול לתת למנהלים אחרים בהייטק?
הטיפ העיקרי שייך יותר לתחום הרגשי. אל תוותרו על החלום. אל תרימו ידיים! תאמינו שתצליחו להתגבר. האמונה בהצלחה משחקת תפקיד חשוב בתהליך. היא הכרחית להצלחה מול משקיעים, מול עובדים ומול לקוחות.
3. האם אתם מפעילים עבודה מרחוק/מהבית – מה מסקנותיך משימוש בשיחות וידאו ועבודה מבוזרת?
בהחלט היתה תקופה של כשישה שבועות שהפעלנו עבודה מרחוק. תכננו את המהלך בקפידה במשך מספר ימים ועשינו ניסויים מבעוד מועד לוודא שכל נושא תפקיד יוכל לבצע את כל מטלותיו מרחוק, כולל העברה של פרטי ציוד לבתי עובדים שנדרשו להם לפיתוח.
גילינו שבתקופת הסגר התפוקה של מתכנתים אף עלתה ושייכנו את זה לעובדה שלא היו להם אלטרנטיבות אחרות…אני לא משוכנע כלל שאותן תוצאות יישמרו כשהשוק ייפתח ועל הזמן הפנוי של הצעירים יתחרו יציאה לבילויים וכו’.
כל יומיים דאגנו לעשות ישיבות של כלל החברה בשיחות ועידת וידאו על מנת לשמר את תחושת השייכות והשותפות. שיחות אלה בהחלט הוכיחו את עצמן.
4. האם אתה צופה שינויים בהייטק ו/או בעולם העסקי בעקבות המשבר או שהכל יחזור לקדמותו?
אין ספק שיהיו שינויים גדולים בעולם העסקי בעקבות המשבר. עד שימצא חיסון/תרופה ההתנהלות העסקית תהיה שונה ממה שהורגלנו. פחות מגעים פרונטליים ויותר תקשורת מרחוק. תהיה לכך השפעה על מערכות היחסים, יכולת בניית אמון בין צדדים וכו’.
ההשלכות הכלכליות של המשבר ישפיעו על כח הקנייה של ציבור הלקוחות. להערכתי תהיה גישה יותר פונקציונלית למוצרים ולמחיר המוצר יהיה משקל רב יותר במרחב שיקולי הרכישה. דבר זה יגרור חברות לפיתוחים שיביאו לחסכון ולא לדגש על תוספת יכולות.
יהיה מאתגר יותר לגייס כסף לחברות סטארטאפ. קרנות יעדיפו בתקופה זאת להמשיך לממן את ה"אסים" בתיק ההשקעות שלהם ולוא דווקא להשקיע בחברות חדשות. הרבה חברות ייאלצו להיסגר.
5. מסקנות כלליות ותובנות שלך ממשבר הקורונה (מה היית צריך לעשות אחרת, מה צריכה לעשות ממשלת ישראל למען התעשיה, מה הציפיות שלך מספקים, לקוחות, עובדים?)
המענקים השונים, שמציעה הממשלה לחברות טכנולוגיה, כרוכים במגבלות עתידיות המקשות על החברות בהתנהלותן העיסקית ולכן חברות רבות נמנעות מלקיחתן. הקמת קרן הון סיכון ממשלתית, להשקעה במקביל להשקעת קרנות הון סיכון ישראליות בסבבים אותן הן מובילות בחברות ובתנאים שווים עשויה לתת מענה לקיצוצים צפויים בהשקעות זרות בארץ. לא מענק אלא השקעה!
משבר הקורונה מציב אתגר גדול לתעשיית ההייטק הישראלית מהבחינות שציינתי לעיל, אבל יחד עם זאת המשבר יכול להיות מנוצל למיקוד טוב יותר של המוחות היצירתיים בהם התברכנו.