היום אנו שמחים לארח במדור “חמש עם…” את ד"ר אורן איתן – מנכ"ל חברת האבטחה אודיקס (Odix), לשעבר מפקד יחידת מצו"ב (מרכז צופן וביטחון) האחראית על פיתוח יכולות הצפנה והגנת מערכות מידע בצה"ל. בראיון בלעדי ל- Chiportal אומר ד"ר איתן: " המהפכה הדיגיטלית החלה כבר לפני מספר שנים אבל המשבר הזה הוא מעין אזהרה שמי שלא נערך לפעול בזירה הדיגיטלית לא יוכל להתקיים. אנו משתתפים במספר מיזמים המסייעים לחברות הרוצות להעלות את רמת האבטחה שלהן בתקופה רגישה זו". להלן הראיון המלא עם ד"ר איתן.
1. כיצד מתמודדת חברתך עם משבר הקורונה? (האם פיטרתם עובדים, צמצמתם פעילות וכו’)
לשמחתי הרבה תחום הפעילות של odix (הגנה בסייבר) לא נפגע ישירות ממשבר הקורונה, ואפשר לומר שההיפך הוא הנכון. אנחנו עדים לגידול משמעותי בתקיפות בסייבר וניסיונות של האקרים לנצל את המצב לצורך פשעי סייבר. לאור זאת, ישנם ביקושים גואים למוצרי הגנה ייחודיים שיוכלו להתמודד עם התקיפות המתגברות. החברה איתנה פיננסית ויכולה לצאת מחוזקת ממשבר זה. עשינו את ההתאמות הנדרשות לתפעול שוטף של החברה. לא פיטרנו שום עובד אבל כמובן שאנחנו זהירים יותר בעקבות אי הודאות הגלובלית ומצמצמים הוצאות ככל שניתן.
2. איזה טיפ ניהולי להתמודדות עם המשבר אתה יכול לתת למנהלים אחרים בהייטק?
אני מאמין גדול בשקיפות והרתמות משותפת למען מטרה. זה משהו שאני מקפיד לשמור עם העובדים, השותפים העסקיים והלקוחות שלנו. זו הדרך היחידה לשמר מערכות יחסים לימים שאחרי המשבר.
3. האם אתם מפעילים עבודה מרחוק/מהבית – מה מסקנותיך מהשימוש בשיחות וידאו ועבודה מבוזרת?
כמעט כל עובדי החברה עובדים כבר כ-3 שבועות מהבית. כמו לכל דבר יש לזה יתרונות וחסרונות. היתרון הגדול שהישיבות הן יותר ממוקדות וענייניות, יש פחות שיחות חולין ומינגלינג ליד הקפה, אפשר גם להתחיל פגישות בזמן כי אין תירוץ של "נתקעתי בפקקים". מצד שני העבודה מהבית עבור חלק מהאנשים מאתגרת ודורשת הערכות מבחינתם לסביבה שקטה (יש לנו עובדים עם ילדים קטנים). בסופו של דבר, בשיחות וידאו מבוזרות חסר הקשר האישי וזה מבחינתי החיסרון הגדול.
4. האם אתה צופה שינויים בהייטק ו/או בעולם העסקי בעקבות המשבר או שהכל יחזור לקדמותו?
אני מאמין שהעולם העסקי ישתנה ללא ספק. ישנם מגזרים כמו תיירות וקמעונאות שייקח להם זמן רב להתאושש. אני מאמין שחברות מסורתיות עם מרכזי שירות לקוחות ישנו את הדרך שבה הן פועלות. המהפכה הדיגיטלית החלה לפני כבר מספר שנים אבל המשבר הזה הוא מעין אזהרה שמי שלא נערך לפעול בזירה הדיגיטלית לא יוכל להתקיים.
אני מאמין שיהיו יזמויות חדשות בעולם ההייטק שיתנו מענה לעסקים קטנים ויסייעו להם להיערך לעידן החדש.
5. מסקנות כלליות ותובנות שלך ממשבר הקורונה (מה היית צריך לעשות אחרת, מה צריכה לעשות ממשלת ישראל למען התעשייה, מה הציפיות שלך בתקופה זו מהתעשייה/ספקים/לקוחות/עובדים?)
ממשלת ישראל צריכה לתת מעטפת הגנה כלכלית אמיתית לעסקים קטנים, עצמאיים וחברות על מנת שהמשק הישראלי לא יקרוס. זה אינטרס לאומי. מנהלי חברות צריכים לחשוב איך הם יכולים לפעול על מנת לא למוטט את השרשרת הכלכלית אותה הם מזינים וניזונים. אני רואה יזמויות רבות של חברות המציעות שירותים כחלק מתרומתן לקהילה. גם ב- odix חשבנו כיצד אנחנו יכולים לתרום את חלקינו ואנו משתתפים במספר מיזמים לדוגמא: מערך הסייבר הלאומי הקים Marketplace ובו מספר חברות המציעות מוצרים ושירותי סייבר לחברות בהנחה משמעותית לעסקים ישראלים. odix החליטה לתת רישיון ל-60 יום בחינם עבור פתרון הלבנת הקבצים לחברות הרוצות להעלות את רמת האבטחה שלהן בתקופה רגישה זו.