ראיון עם פרופ' יועד קנת, פורץ דרך על המנגנונים המוחיים המאפשרים יצירתיות. פרופ' קנת ייקח חלק במפגש הקרוב של הסיליקון קלאב
פרופ' יועד קנת, חוקר מוח בכיר בטכניון וחבר סגל הפקולטה למדע הנתונים וההחלטות (לשעבר הפקולטה לתעשייה וניהול, מוביל מחקר פורץ דרך על המנגנונים המוחיים המאפשרים יצירתיות. במחקריו הוא עוסק בניתוח תהליכי חשיבה גבוהים כמו חשיבה אסוציאטיבית, חיפוש בזיכרון ויצירתיות, הן באוכלוסיות תקינות והן באוכלוסיות קליניות.
פרופ' יועד קנת עומד בראש המעבדה לחקר מורכבות קוגניטיבית בטכניון, שבה הוא וחוקרים נוספים מנתחים את התהליכים המוחיים שמאפשרים יצירתיות. הוא פועל גם להנגשת המחקר לקהל הרחב ולשילוב תובנות מחקריות בפיתוח טכנולוגיות חדשות.
פרופ' קנת ייקח חלק במפגש הקרוב של הסיליקון קלאב, שיתקיים ב-6 בינואר 2025 באודיטוריום חברת יבמ בפתח תקווה. במפגש, תחת הכותרת "כוח המוח: יכולות המוח האנושי בעידן הבינה המלאכותית", יציג פרופ' קנת את הרצאתו "חשיבות יצירתיות המוח האנושי בעידן הבינה המלאכותית היוצרת".
"אחת השאלות הגדולות שמעלה המחקר שלי היא מי יותר יצירתי – האדם או המכונה?" אומר פרופ' קנת. לדבריו, יצירתיות היא מושג שאין לו הגדרה חד-משמעית, אך ניתן להתבונן בה כ"מילת מטריה הכוללת מגוון יכולות כמו דמיון, אלתור, אמנות, חלימה ואנלוגיות אסוציאטיביות." הוא מדגיש: "אפשר לחשוב על יצירתיות כתזמורת של כלי נגינה קוגניטיביים המנגנים בהרמוניה."
לדברי פרופ' קנת, "אחד ההבדלים המרכזיים בין יצירתיות אנושית למכונתית הוא הגברת השונות. בעוד שמכונות נוטות לצמצם שונות ולספק תשובות ממוקדות, בני אדם שואפים להרחיב את השונות, לשאול שאלות חדשות ולהתמודד עם עמימות." הוא מוסיף: "עמימות, גמישות ואקראיות הם מושגי מפתח ביצירתיות."
טכנולוגיה ויצירתיות: דואליות מורכבת
"עולם ה-AI משפיע עמוקות על חקר היצירתיות וגם על היכולת לפתח אותה," מציין פרופ' קנת. עם זאת, הוא מזהיר כי יש מחיר לצמצום החשיבה היצירתית שמכונות מביאות עמן. "השאלה הגדולה היא האם הטכנולוגיה בעתיד תעודד או תפריע לפיתוח יצירתיות," הוא אומר.
"בדוחות כמו 'עתיד העבודה' של הפורום הכלכלי העולמי, יצירתיות מדורגת כאחת התכונות החשובות לשוק העבודה העתידי," אומר פרופ' קנת. לדבריו, היכולת לפתח יצירתיות בדורות הבאים קריטית במיוחד לאור האתגרים הקיומיים של המאה ה-21, כמו משברים אקלימיים, מלחמות ומגפות. "עלינו לשאול שאלות מורכבות יותר ולמצוא פתרונות חדשים," הוא מדגיש.
פרופ' קנת מדגיש את הצורך בחיבור בין מחקר אקדמי למקבלי החלטות ומפתחי טכנולוגיה. "המטרה שלנו היא לשתף את התובנות שנאספו בשלושים השנים האחרונות ולפרק מיתוסים קיימים לגבי יצירתיות," הוא אומר. "זה דורש כיוון מחדש של השיח הציבורי והמקצועי."
חקר היצירתיות: אתגר מתמשך
"כל שבוע מתפרסם מאמר חדש העוסק במדידת יצירתיות," משתף פרופ' קנת. "זהו תחום מחקר דינמי שמשפיע על הדרך שבה אנו מבינים יצירתיות אנושית ומכונתית כאחד."