ראיון עם נרקיס גאולי, מהנדסת שבבים המוכיחה שהכל אפשרי. מדוע החליטה להצטרף לתעשיית השבבים * מה היתה התקופה הקסומה בחייה * ומדוע אין מספיק נשים בהייטק?
מה המשותף לשלומית וייס, אוולין לנדמן, קארין אייבשיץ' ורחלי גנות? כולן נשים העובדות בתעשית השבבים הישראלית. על פניו אין שום דבר מיוחד במעשיהן אך בפועל מספר הנשים בתעשיית ההייטק נמוך למדי ובתעשית השבבים הוא אפילו שולי.
סקר חדש, שחובר לפני מספר חודשים על ידי רשות החדשנות וענבל אורפז, יוזמת " בלוג אישה בהייטק" חושף כי רק אחת מכל ארבעה עובדים טכנולוגים בהייטק (28% ליתר דיוק) היא אשה ומספר הנשים בתפקידי הניהול נמוך עוד יותר. גם כאשר אנחנו לוקחים בחשבון את כל הנשים המנהלות מגלים כי רוב הנשים בתפקידי ניהול עוסקות בתחום משאבי אנוש (HR) ורק 6.9% ממלאות תפקידי ניהול פרויקטים. אחוז הנשים בתפקיד מנכ"ל או נשיאה נמוך עוד יותר ומסתכם ב- 6.2% לעומת 93.8% לגברים.
נרקיס גאולי, היא דוגמא מצוינת למהנדסת בתעשיה המשלבת בין עבודה לגידול משפחה ואפילו מוצאת זמן לכמה תחביבים. ביקשנו להבין כיצד היא מצליחה להגשים את מה שנשים רבות מחליטות לוותר.
היא נולדה במושב עין העמק לזוג הורים שעסקו בחינוך. בת בכורה למשפחה מסורתית ובה שלוש בנות. בילדותה התחנכה באולפנת הבנות "צביה" בעפולה. כבר בתחילת לימודיה נמשכה למקצועות הריאלים כמו פיסיקה ומתימטיקה אך לא נחשפה למחשבים או תכנות. בגיל 18 החליטה להתגייס לצבא בו שרתה כרכזת כח אדם וכשסיימה את שירותה היה ברור לה כי תלך ללמד בטכניון. במסגרת היום הפתוח בטכניון שמעה על לימודי הנדסת חשמל והחליטה לבחור בתחום מבלי לדעת יותר מדי מה זה אומר.
הטכניון היה עבורה תקופה קסומה. למרות לחץ לימודים ושעורים מסביב לשעון, הרגישה נרקיס כי היא פורחת! הלימודים היו מעניינים, החברים ובמיוחד החברות שסביבה היו ממש לרוחה ובשנה השניה ללימודיה אף הכירה שם את רואי, בעלה לעתיד.
התחושה כי היא נמצאת במקום הנכון עבורה נמשכה גם כאשר לקראת סיום התואר הצטרפה לחברת צורן החיפאית, שם התברגה בקבוצת האנלוג וחשה כי הסביבה מעניינת ומאתגרת והאנשים כייפים. בצורן עבדה 6 שנים שבמהלכם גם נולדו שניים מילדיה. הלידות והטיפול בילדים לא העיבו על שביעות רצונה. מה שקצת קלקל את מצב רוחה היה השינוי שעברה צורן עם רכישתה בשנת 2011 ע"י חברת CSR הבריטית . זה מה שגרם לה להתראיין לחברות אחרות ולאחר התלבטות בין מלאנוקס לאינטל בחרה להצטרף לחברת מלאנוקס. במלאנוקס (שבינתיים נרכשה ע"י חברת אנבידיה) התמחתה בתחום ה- Circuit וה- Power וכיום היא מנהלת צוות של שישה אנשים המופקד על תחומים אלה במוצרי אנבידיה. השנים חלפו ועוד שני ילדים הצטרפו למשפחה וביחד עם רואי בעלה הצליחה להמשיך להתפתח בקריירה לצד דאגה למשפחתה.
ביקשנו מנרקיס לשמע כיצד היא מצליחה לאזן בין עבודה למשפחה?
לגדל ארבעה ילדים זה בהחלט מאתגר ולשמחתי בעלי (שגם הוא מהנדס באנבידיה) עוזר. גם במקום העבודה מתחשבים בי ומאפשרים לי לעבוד שעות עבודה גמישות וכך אנחנו מתחלקים. בחצי מימי השבוע אני יוצאת מוקדם ובחצי השני בעלי דואג לסיים מוקדם ולחזור לטפל בילדים. גם העובדה שאני יכולה להשלים שעות עבודה בבית עוזרת לנתב בין העבודה לדאגה לבית ולמשפחה.
ומה את עושה בשעות הפנאי?
כיום כשהילדים גדלו (הקטנה ביותר היא בת 4.5) אני מצליחה לשלב לא מעט ספורט. אני רצה כ-5 ק"מ שלוש פעמים בשבוע ובנוסף גם משתתפת בשעורי פילאטיס פעמיים בשבוע.
תחביבים יש?
כמי שאחראית על ניהול הכספים במשפחה, גיליתי שאני מאד מתענינת בהשקעות ובשוק ההון. נראה לי שאקח איזה קורס כדי להבין יותר בכלכלה ובמסחר במניות.
חוץ מזה, אני מאד אוהבת לבשל ולאפות ולכן מוצאת עצמי מבלה הרבה שעות במטבח. בכלל, קולינריה היא נושא חשוב במשפחה אז אנחנו משתדלים לבקר גם במסעדות טובות ובתכנון שלי לעשות קורסי בישול כדי להעמיק ידיעותי בתחום. מי יודע אולי אפילו אפתח איזה מקום של אוכל בפנסיה?
מדוע לדעתך אין מספיק נשים בהייטק בכלל ובתעשיית השבבים בפרט?
זה מאד לא מוצדק. נשים יכולות להיות מעולות בתעשיה שלנו, לא פחות מגברים ואולי אפילו יותר. אני חושבת שלנשים כישורים רבים כולל יכולת להיות מנהלות מעולות בזכות רגישות ואינטואיציות מצוינות. כאשה אני מרגישה שקל לי יותר להבין את העובדים שלי, להזדהות עם מצוקות או בעיות שיש להם ולספק להם פתרונות. נשים יכולות להיות גם חדשניות, ויצירתיות כך שהן יכולות לתרום למקום עבודתן בכל מובן.
כמו כן, בעידן של היום, צריך לעודד שויון בחופשות לידה כי פעמים רבות חופשות הלידה של הנשים עלולות לגרום להן לעצירה בקריירה כמו החלטה של המנהלים לבחור במנהל גברי על פני אשה. אני לא נתתי לזה לקרות. לשמחתי אנבידיה יזמה אפשרות לגברים לצאת לחופשת הלידה במקום נשותיהן. לדעתי זה צעד ענק וכמובן שעוזר לתחושת השיויון בין נשים לגברים.
לפי מה שאת מתארת אפשר לחשוב שהכל נפלא וטוב אבל בכל זאת נשים רבות בוחרות שלא להצטרף להייטק. מה גורם להן להחליט כך?
אני חושבת שיש נשים שמתחילות במסלול הלימודי הנכון אבל כשהן מגלות שהן במיעוט זה גורם להן לפרוש. אחרות חשות שהסביבה מצפה מהן לדאוג בעיקר למשפחה ולבית ולכן בוחרות במודע במקצועות "סלחנים" יותר בשעות העבודה ובכך מאפשרים להן להתפנות יותר לגידול משפחה.
והן צודקות?
אני חושבת שאפשר בהחלט לשלב בין קריירה בהייטק ומשפחה. ראשית, אפשר לדאוג לחלוקת הנטל בין שני בני הזוג, כשיש שתי משכורות הייטק בבית אפשר גם להיעזר במטפלת ולא לוותר על החלום. אמנם מדובר בחיים אינטנסיבים הדורשים ממך להיות יעילה, להתמודד עם לחצים ולפעול בקור רוח אבל זה בהחלט אפשרי.
סיפרת לי שחשבת פעם על לימודי רפואה. בהסתכלות אחורה האם את מרוצה שבחרת בתחום השבבים?
כל תחום שיש בו אתגר מחשבתי הוא טוב. מבחינתי אני מרגישה שהתחום בו אני נמצאת הוא מפתח, מלמד ומרחיב את אופקיי אז זה מענין לי וטוב לי איתו. קצרה היריעה מלתאר את כל מה שאפשר לעשות בתחום הנדסת חשמל. זהו תחום עצום ויש לי מזל שאני נמצאת בו.