המהלך מתבצע על רקע מגבלות הייצוא של ארה"ב
על פי חברת הקניין הרוחני Mathys & Squire, מספר בקשות הפטנטים העולמיות בתחום השבבים זינק ב-22% והגיע ל-80,892 בשנים 2023-24, לעומת 66,416 בשנת 2022-23. סין מובילה את המגמה עם עלייה של 42% במספר הבקשות, מ-32,840 ל-46,591 – הרבה מעבר לכל אזור אחר בעולם.
מגבלות הייצוא של וושינגטון מונעות מסין גישה לשבבים המתקדמים ביותר בעולם, ופחד מפני החמרה נוספת על הפרק, תעשיית השבבים הסינית המקומית יוצאת למשימה ברורה. בייג'ינג הדגישה את הצורך בחדשנות טכנולוגית כדי להימנע מהתלות בשבבים חיצוניים. תעשיית השבבים הפכה להיות בעדיפות עליונה, והמספרים מראים זאת.
למרות כל זאת, סין עדיין נמצאת בפיגור, כאשר העיצובים המקומיים מפגרים בכמה שנים מאחורי המוצרים המתקדמים ביותר. חברת השבבים הסינית Loongson הציגה לאחרונה מוצרים שלטענתה מציגים ביצועים דומים לאלו של מוצרי AMD ואינטל לפני כחמש שנים. יו"ר החברה, הוא וויוו, אמר כי יש להם מעבד שולחני מתקרב בשם 3B6600 שיכול להשיג את ביצועי מעבדי x86 בתהליך ייצור של 7 ננומטר.
פירוק של הסמארטפון Pura 70 של Huawei מוקדם יותר השנה חשף שהחברה משתמשת במעבד Kirin 9010 מתוצרת Semiconductor Manufacturing International Corp, ככל הנראה בשל כך שסנקציות ארה"ב מונעות מ-Huawei רכישה ממקורות אחרים.
אבל זו לא רק סין שנוקטת בצעדים. תעשיית השבבים בארה"ב, הנתמכת בחוק הפחתת האינפלציה, רשמה עלייה של 9% בבקשות פטנטים והגיעה ל-21,269 בשנת 2023-24. עם מדיניות שמזרימה כספים לייצור שבבים מקומי, כגון המפעל של TSMC באריזונה, ארה"ב שואפת להבטיח את יציבות שרשרת האספקה תוך הגברת מאמצי המו"פ.
לא ברור אם הדחיפה הנוכחית בפטנטים תוביל לשוויון טכנולוגי או לעצמאות בשבבים עבור סין בשנים הקרובות. הן ארה"ב והן סין שואפות להביא את הייצור של טכנולוגיות מתחת ל-10 ננומטר אל תחומן, והדוח של איגוד תעשיית השבבים בארה"ב (SIA) מעריך כי עד 2032, ארה"ב תייצר 28% מהמעבדים המתקדמים בעולם, לעומת 2% בלבד מסין.
הזינוק במספר הפטנטים בסין אינו נובע רק מגיאופוליטיקה. עלייתה של הבינה המלאכותית, ובמיוחד ההתפשטות של AI יוצר, גרמה לדחיפה בחדשנות בעיצובי שבבים. שבבי AI מתקדמים הפכו למצרך מבוקש, ויצרני שבבים מכל העולם ממהרים לרשום פטנטים עבור החידושים הבאים בחומרת AI.
כך שבזמן שמספר הפטנטים העולמי בתחום השבבים עולה, הזינוק של 42% בסין מעיד שהיא מכוונת לעצמאות טכנולוגית. אך ככל שארה"ב מחזקת את עמדתה בתחום ייצור השבבים, המרוץ רק הולך ומתחזק.