חברות כמו ASML, טוקיו אלקטרון ואפלייד מטיריאלס שיחקו תפקיד מרכזי, למרות הסנקציות האמריקניות המתמשכות שנועדו לבלום את ההתקדמות הטכנולוגית של סין
ייבוא ציוד מוליכים למחצה של סין הגיע לשיא של 26 מיליארד דולר עד יולי 2024, בהנעת רכישות של מכונות מדור קודם. חברות כמו ASML, טוקיו אלקטרון ואפלייד מטיריאלס שיחקו תפקיד מרכזי, למרות הסנקציות האמריקניות המתמשכות שנועדו לבלום את ההתקדמות הטכנולוגית של סין.
ייבוא ציוד המוליכים למחצה של סין מזנק על רקע הסנקציות האמריקניות, ומגיע לשיא של 26 מיליארד דולר
על פי נתונים ממשלתיים שנאספו על ידי בלומברג, סין ממשיכה לייבא ציוד מוליכים למחצה בקצב שובר שיאים, כשהרוב המוחלט של ההזמנות הוא עבור מכונות מדור קודם. בשל תפקידו הקריטי בהפעלת תעשיות מתקדמות, כולל בינה מלאכותית ומחשבי על, ציוד מוליכים למחצה הפך לאחד מהמכונות התעשייתיות הנבדקות ביותר בעולם.
ארצות הברית הטילה סנקציות על סין מחשש לשימוש לרעה בטכנולוגיות שמקורן באמריקה כדי לפגוע בביטחון הלאומי האמריקני. כתוצאה ממגבלות אלו, סין נאלצה לרכוש ציוד מיושן כדי להתאים לדרישות המקומיות של מוצרים מוליכים למחצה.
חודש לאחר דוח הרווחים של ASML לרבעון השני, שבו נחשף כי סין הייתה הלקוח הגדול ביותר של החברה זה רבעון שני ברציפות, יפורסם הדוח ב-25 באוגוסט. סין היוותה 49% ממשלוחי ASML ברבעון הראשון והשני של 2024, מהלך חריג בהשוואה לשנים 2022 ו-2023. למרות שב-Q3 ו-Q4 2023, 46% ו-39% מהמשלוחים היו לאותה מדינה, מכירות יצרנית ציוד המוליכים למחצה ההולנדית לסין עמדו על 14% ו-29% ב-2022 ו-2023 בהתאמה.
על פי נתוני בלומברג, סין רכשה כ-26 מיליארד דולר בציוד לייצור מוליכים למחצה ביולי, שיא חדש. השיא הקודם נקבע בשנת 2021, כאשר המדינה האסייתית רכשה ציוד בסך של כ-25 מיליארד דולר באותה תקופה. ASML, טוקיו אלקטרון, ואפלייד מטיריאלס, יצרנית ציוד אמריקנית, הן בין החברות שמכרו ציוד לסין. המגזר הפרטי והממשל חוו גם הם חיכוכים בשל הסנקציות המואצות של ארה"ב על מוליכים למחצה בסין תחת ממשל ביידן.
הגבלות מחמירות בארה"ב משבשות את הגישה של סין לטכנולוגיית ייצור שבבים מתקדמת
הממשלה יישמה חלק מהתקנות המחמירות ביותר, שאסרו על אזרחי ארה"ב או תושבי קבע לעבוד בחברות הפועלות בסין וב-ASML. אפלייד מטיריאלס ככל הנראה נתונה לחקירות פליליות רבות בשל עקיפת מגבלות המכירה לסין.
בנוסף, עקב הגידול במכירות, הולנד היא היצואנית הגדולה ביותר של ציוד לייצור ווייפרים לסין, שמסווג תחת הכותרת HS-8486. בשל המגבלות האמריקניות, ASML אינה יכולה לשלוח את מכונות ה-EUV המתקדמות ביותר שלה, שהן הכרחיות לייצור השבבים המתקדמים ביותר, כולל אלו המיועדים למחשבים עם בינה מלאכותית. מכונות ה-EUV מתאימות ליישומים אלו מכיוון שיש להן אורך גל קצר יותר מאשר למכונות קונבנציונליות.
עם זאת, ניתן לייצר שבבים מתקדמים באמצעות מכונות ישנות יותר, בתנאי שהיצרנים יכולים להשתמש באלמנטים עיצוביים מרובים דרך מסכות במהלך הייצור. זה מביא להארכת זמן הייצור והגברת המורכבות התפעולית. גישה חלופית להקל על החסרונות הללו היא הפעלת מספר מכונות בו זמנית.
מכונות ה-DUV הישנות יותר הושפעו גם הן מהסנקציות האמריקניות נגד סין; עם זאת, הן מוגבלות למספר רב של מפעלים. סין ניסתה לשמור על שוויון עם הסטנדרטים הגלובליים בייצור שבבים לנוכח ההגבלות המהודקות; עם זאת, ההתקדמות שלה נבלמה. הדיווחים מצביעים על כך שרק אחד מכל חמישה שבבים עומדים בקריטריוני האיכות הנדרשים, למרות הבאז התקשורתי סביב שבב הבינה המלאכותית Ascend 910B של Huawei, שלכאורה מתחרה בשבב A100 של NVIDIA.