יש אומרים שהיתה זו אחת מאבני היסוד של תעשיית ההייטק בישראל אך ללא ספק היתה זו אבן הפינה של תעשיית השבבים בישראל. בדיוק היום (1 ביולי) לפני 46 שנה נפתח בחוף שמן בחיפה המשרד הראשון של חברת אינטל בישראל.
זמן קצר קודם לכן חזר לישראל דב פרומן ( אחרי שפיתח את ה – EPROM הראשון ואת רכיב זיכרון ה- 1702 באינטל ארה"ב ובילה כשנתיים באוניברסיטה ב-גאנה). דב הצליח לשכנע את הנהלת אינטל לפתוח את מרכז הפיתוח בחיפה – בקרבת הטכניון. הוא עצמו שימש כ'ועד המנהל' – אבל לא היה מעורב בפעילות השוטפת אלא השתלב כפרופסור לפיזיקה באוניברסיטה העברית בירושלים. רק כאשר הוחלט ב-1980 להקים מרכז ייצור ( FAB ) בירושלים עזב את משרתו באוניברסיטה והצטרף שוב לאינטל כדי להקים ולנהל את פעילות הייצור.
ב – 1 ביולי 1974 נפתח מרכז הפיתוח הראשון של אינטל מחוץ לארה"ב, למעשה הראשון מחוץ לעמק הסיליקון כאן אצלינו בחיפה! ללא ספק גאווה ישראלית. ההתחלה היתה צנועה. 4 מהנדסים ישראלים : עמוס וילנאי, אשר קמינקר, יוסי מנהיים ורפי נוה ומנהל אמריקני אחד ( טום אינס ). פתיחת מרכז הפיתוח שמה את מדינת-ישראל על מפת ההייטק העולמית תרתי משמע והיתה למעשה יריית הפתיחה ממנה התפתחה תעשיית המוליכים למחצה המהווה כיום כרבע מכלל תעשיית הטכנולוגיה העילית בישראל. כמעט כל החברות המובילות בתחום השבבים נוסדו, או מנוהלות על ידי יוצאי אינטל-ישראל שצמחה בעצמה מאז וכוללת היום למעלה מ-10,000 עובדים במפעלי היצור ובמרכזי הפיתוח של אינטל בישראל.
מספר רפי נווה שהיה בין חברי הצוות המקורי שנבחר להקים את מרכז הפיתוח: "מדי שנה, בהתקרב ה- 1 ביולי – גואה בי ההתרגשות עצומה! אמנם התאריך לא מופיע בלוחות הרשמיים של אינטל, אבל זהו בעצם יום ההולדת של אינטל-ישראל! כשהתחלנו לעבוד לא היו מחשבים במרכז הפיתוח והתיכון היה 'מלאכת יד': סכימות משורטטות ועריכה של פוליגונים על מיילאר משובץ. סימולציות ב-כרטיסים מנוקבים נעשו על מחשב הטכניון…" מאז גדלה אינטל והתפתחה לענקית שבבים עולמית אך עד היום השבבים המתקדמים ביותר של אינטל מפתוחים כאן אצלינו ע"י מהנדסים תוצרת כחול לבן.
מזל טוב לאינטל ביום חגה!