בשיחה עם CHIPORTAL אומר אריק גיחון, ארכיטקט SoC של Alder Lake באינטל ישראל בפיתוח השבב שערך שלוש שנים השתתפו אלף מהנדסים ומהנדסות ישראלים, והוא עבר בארץ את כל השלבים מהפיתוח ועד הייצור * אלדר לייק מיוצר בטכנולוגית 10 ננומטר משופרת * במקביל הוכרז על שיתוף פעולה בין אינטל וגוגל
"אלדר לייק" הוא המעבד עם הכי הרבה תכולה ישראלית בתולדות אינטל. כך אומר בשיחה עם CHIPORTAL אריק גיחון, ארכיטקט SoC של Alder Lake באינטל ישראל בפיתוח השבב שערך שלוש שנים השתתפו אלף מהנדסים ומהנדסות ישראלים, והוא עבר בארץ את כל השלבים מהפיתוח ועד הייצור. עוד אמר גיחון כי אלדר לייק מיוצר בטכנולוגית 10 ננומטר משופרת (N7) אך דורות המעבדים הבאים שכבר נמצאים בפיתוח מתקדם ייוצרו בטכנולוגית 7 ננומטרים".
את סדרת המעבדים החדשה השיקה אינטל במסגרת כנס המפתחים המחודש שלה בשם Intel Innovation, שהתקיים הלילה בארה"ב בהובלתם של מנכ"ל החברה העולמית פט גלסינגר, ומנכ"ל קבוצת המחשבים העולמית של אינטל, גריגורי בריאנט.
לדברי גיחון, סדרת המעבדים החדשה פותחה במשך כשלוש שנים על ידי כ-1,000 מהנדסות ומהנדסים מישראל, לצד קבוצות פיתוח נוספות של אינטל בכל רחבי העולם, ומוגדרת כמוצר "כחול- לבן" אשר עתיד להגיע לכל פינה בעולם – דבר שהיה נכון אמנם לכל מעבדי אינטל עד כה, אך החלק הישראלי הפעם היה משמעותי ביותר.
"מלבד העובדה שאלדר ליק הוא פיתוח בקנה מידה ענקי עולמי, החלק הישראלי במוצר הוא מאוד משמעותי. גם הארכיטקטורה גם התכנון, גם האימות, גם העברה לייצור המוני וגם התוכנה ואפילו הייצור של אלדר לייק בקרית גת. אלדר לייק הוא באמת גאווה ישראלית." מסביר גיחון.
השינוי המשמעותי ביותר של אינטל מזה עשור
לדברי גיחון, הסיבה לקפיצה הגדולה בביצועים שמציגה סדרת האלדר הלייק מקורה בין היתר בשינוי משמעותי ומהותי שאינטל ביצעה במבנה המעבד שלה. כפי שחשפה לפני כחודשיים, לראשונה מזה עשור, מהנדסיה של אינטל, ובראשם צוותי הפיתוח בישראל, שינו את ארכיטקטורת המעבד כך שתכלול שני סוגים שונים של ליבות- ליבות ביצועים (גדולות) וליבות יעילות (קטנות), באמצעותן תיועל משמעותית עבודת המעבד וביצועיו. כך לדוגמה, כאשר המשתמש מריץ משחק עמוס, ומנסה במקביל גם לראות סטרימינג או לבצע כל פעולה אחרת במחשב, הליבות הגדולות יקחו עליהן את המשחק והקטנות יטפלו בשאר היישומים כדי לא לפגוע בביצועים שלהם.
הליבה היעילה (Efficient Core) מספקת 40% יותר ביצועים עם אותה צריכת החשמל בהשוואה לסקיילייק, וליבת ביצועים (Performance Core) מספקת את ביצועי ה-CPU הגבוהים ביותר שאינטל פיתחה ומהווה קפיצת מדרגה בביצועי ה-CPU שלפי אינטל תיצור את הבסיס לעשור המחשוב הבא. ליבת הביצועים תוכננה על ידי עדי יועז, הארכיטקט הראשי של אינטל ל-Core, והצוות שלו בישראל, שאחראי על פיתוח הליבות באינטל.
שיתוף פעולה ראשון מסוגו בין אינטל וגוגל
במהלך כנס המפתחים בו השיקה רשמית את סדרת האלדר לייק, אינטל חשפה שיתוף פעולה עמוק וראשון מסוגו עם גוגל במסגרתו תשתמש האחרונה ברכיב ה- IPU לדאטה סנטרים עליו הכריזה אינטל בחודש יוני האחרון. אינטל וגוגל יפתחו ויתאימו את רכיב ה-IPU ליישומים וצרכי המפתחים בדאטה סנטרים של גוגל קלאוד, כך שה-IPU המותאם (מבוסס ASIC) ינהל את כל פעילות תשתיות התקשורת והענן בדאטה סנטרים של גוגל קלאוד במקום המעבדים, שכעת יתפנו הודות לעומסים המשמעותיים שיופחתו מהם ויוכלו לשמש למשימות עיבוד ייעודיות בלבד. הסכם זה בין השתיים הופך את גוגל להיות הראשונה להשתמש בצ'יפ החדש שפיתחה אינטל וצפוי להיות משמעותי במיוחד עבור השוק העסקי והארגוני, ובמיוחד עבור ספקיות הענן.
ה- IPU (Infrastructure Processing Unit) הוא רכיב תקשורת המאפשר להוריד עומסי עבודה מהמעבד המרכזי (CPU), ולנהל באופן חכם יותר את התקשורת בין השרתים בענן. הכרזתו הייתה לאחת מהבשורות המשמעותיות והגדולות של אינטל בתחום הדאטה סנטרים נכון לשנת 2021, והוא פותח על ידי קבוצת התקשורת של אינטל לדאטה סנטר, המונה כיום כ-450 מהנדסות ומהנדסים בישראל, ועוד מאות נוספים בעולם. מחקרים שערכו גוגל ופייסבוק על חוות השרתים שלהן הראו כי 22% עד 80% ממחזורי העיבוד של מעבד CPU עוסקים בטיפול בניהול המערכת והמשאבים במקום להתמקד בעיבוד נתונים וביצוע משימות עבור הצרכן הסופי, וכעת, בעזרת ה-IPU, ספקיות הענן הגדולות יוכלו לשלוט ולנהל באופן מלא, יעיל ומאובטח את מערך הדאטה סנטרים שלהם.
רן ברנסון, סגן נשיא בקבוצת הפיתוח Intel Core & Client Development, האמון על 2,000 מהנדסים ומהנדסות שכמחציתם אחראים בין היתר לפיתוח של אלדר לייק וליבת המחשוב שלו, מספר כי סדרת המעבדים החדשה צפויה להניב לאינטל הכנסות בסדר גודל של עשרות מיליארד דולרים בעשור הקרוב. "אין לנו ספק כי מעבד האלדר לייק עתיד לככב בשוק המחשוב ולהגיע לכל פינה בעולם בזכות מאות מיליוני בני אדם שייבחרו בו בשנים הבאות. מדובר בפרויקט פיתוח החומרה בתחום השבבים הגדול ביותר בישראל ואנו צופים כי ימכר בהיקפים הגדולים ביותר מכל מוצר 'כחול לבן' אחר שהושק עד כה. כיום אנו משיקים את המעבדים הראשונים למחשבים שולחניים מתוך סדרה, ולאחר מכן נשיק את מעבדי אלדר לייק למחשבים ניידים ולקהל העסקי. אני גאה מאוד בכל קבוצות הפיתוח של אינטל ישראל שלקחו חלק בפרויקט המדהים הזה. אינטל מחזיקה בנתח שוק של 80% משוק המחשבים העולמי, ומרגש לראות שהמעבדים שפיתחנו בארץ עתידים להמשיך ואף לחזק את המגמה הזאת".