החקירה מתמקדת בשיטות אנטי-תחרותיות לכאורה שמטרתן להשיג שליטה בשוק הגלובלי
משרד הסחר האמריקני הכריז השבוע על פתיחת חקירה מקיפה לבדיקת פרקטיקות אנטי-תחרותיות שמיוחסות לסין בתחום תעשיית השבבים, במטרה לתמוך במעמדה הדומיננטי בשוק העולמי. החקירה מתבצעת תחת סעיף 301 של חוק הסחר האמריקני ומתמקדת בשבבים הנמצאים בשימוש תעשיות קריטיות כמו רכב, בריאות, תשתיות, חלל וביטחון.
במהלך החקירה נבחנות טענות לפיהן סין משתמשת באמצעים נרחבים שאינם שוקיים, כגון קביעת יעדי נתח שוק וקידום מדיניות תומכת עצמית, כדי לחזק את כוחה בתעשיית השבבים המקומית והעולמית.
הצעד הנוכחי מעורר חששות להפרעה משמעותית בשרשראות האספקה הגלובליות. במידה ויוחלט על הטלת מגבלות ייבוא או מכסים חדשים על שבבים מסין, ייתכן כי ההחלטה תשפיע על מוצרים יומיומיים כמו מכשירי חשמל ורכבים.
משרד המסחר של סין הביע התנגדות חריפה לחקירה וטען כי הפעולה תפגע באינטרסים של חברות אמריקניות וצרכנים גלובליים. סין אף הזהירה כי תנקוט צעדים נחוצים להגנת זכויותיה, וציינה כי תעשיית השבבים האמריקנית זוכה אף היא לסובסידיות משמעותיות מהממשל.
חשיבות השבבים המיושנים
בעוד שבשנים האחרונות התמקדה מדיניות השבבים האמריקנית בטכנולוגיות המתקדמות ביותר, החקירה הנוכחית מדגישה את החשיבות של שבבים מבוססי טכנולוגיה מיושנת (legacy semiconductors), ששימשו כפתרון קריטי בתקופת מגפת הקורונה.
עם המשך העימותים בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, מומחים מזהירים מפני ההשפעות האפשריות על תעשיית הטכנולוגיה הגלובלית והתחזקות המתחים בין המעצמות.