שנת 2019 היתה שנה של צמיחה ושגשוג לאקו-סיסטם החדשנות הישראלי. בשנה זו נרשמו שיאים בהיקף גיוסי ההון, ביצוא, בתוצר ובכמות המועסקים בתעשיית ההיי-טק , אך גם התרבו האתגרים למשק ההיי-טק הישראלי
שנת 2019 היתה שנה של צמיחה ושגשוג לאקו-סיסטם החדשנות הישראלי. בשנה זו נרשמו שיאים בהיקף גיוסי ההון, ביצוא, בתוצר ובכמות המועסקים בתעשיית ההיי-טק. היקף גיוסי ההון גדל בכ-%15 לכ-9 מיליארד דולר, סך יצוא ההיי-טק גדל בכ-%2.1 והגיע לשיא של 45.8 מיליארד דולר. חל גידול מואץ במספר העובדים בענפי ההיי-טק, ולראשונה מזה 15 שנה, עלה אחוז עובדי ההיי-טק מעל רף תשעת האחוזים מכלל העובדים במשק. הדבר בא לידי ביטוי גם במדד ההיי-טק של רשות החדשנות, שמצביע על המשך הצמיחה.
בהשוואות בינלאומיות ממשיך אקו-סיסטם החדשנות הישראלי להיות מהמובילים בעולם. ישראל שיפרה את מקומה במדדי חדשנות בינלאומיים שונים, והיא ממוקמת בעשיריה הפותחת במדדים דוגמת מדד החדשנות של בלומברג וה-Index Innovation Global. ישראל נמצאת במקום השני בקרב מדינות ה-OECD בשיעור ההוצאה על מו"פ מהתמ"ג, שמקורה בהון פרטי, והיא מובילה עולמית במספר חברות ההזנק לנפש.
הנתונים מראים כי בשנת 2019 נמשכה המגמה המבורכת של התבגרות ההיי-טק הישראליץ מספר החברות היי-טק בצמיחה, שיש להן מכירות, עומד על כ-4,500 חברות ונרשמה עלייה במספר החברות שנמצאות בשלבי צמיחה. מגמה זו משתקפת גם במספר הרב של "חדי הקרן" (חברות הזנק ששווין מעל מיליארד דולר)בשנת 2019 היו כ-30" חדי קרן" כאלו שהוקמו על ידי יזמים ישראליים.
בשנת 2019 נרשמו הישגים משמעותיים בפעילות הממשלתית התומכת בהיי-טק. בשנה זו, תמכה רשות החדשנות ב1,650 פרויקטי מו"פ בסכום כולל של כ-1.73 מיליארד ש"ח. בנוסף, בסיועה של רשות החדשנות, זכו חברות ישראליות במענקי מו"פ מהאיחוד האירופי (במסלול SMEs) בסך כולל של 89 מיליון יורו, כאשר ישראל מדורגת כמדינה המובילה הן במספר ההגשות והן באחוזי ההצלחה בקבלת המענקים. בין הישגי הפעילות הממשלתית שנרשמו בשנת 2019 ,אפשר למנות גם את ההתרחבות של "תוכנית הפיילוטים", המסייעת לצמיחה.
הרשות היתה שותפה של חברות הזנק בעלות טכנולוגיות חדשניות שלא נוסו בסביבה מסחרית לדוגמה בהשקת התוכנית הלאומית בתחום הקוונטים, שתסייע לישראל לשמור על הובלה עתידית בתחום. בנוסף, תמכה הרשות בהקמת מעבדות חדשנות וחממות יזמות המעובדדות הנבטה של חברות בפריפריה.
אתגרים לא מעטים
לצד נתונים חיוביים אלו, מזהה רשות החדשנות גם מגמות מדאיגות, המעידות על קשיים וחסמים, שעלולים לעכב את התפתחותו ושגשוגו של ההיי-טק הישראלי. ניתוח של תוצר ההיי-טק ושל יצוא ההיי-טק מראה כי לצד הצמיחה של ענפי התוכנה והמו"פ, ענפי הסחורות חוו ירידה בהיקף היצוא והתוצר. מגמת הירידה במשקלם של ענפי הסחורות ביצוא ובתוצר ההיי-טק היא מגמה מדאיגה. לענפי סחורות ההיי-טק חשיבות למשק הישראלי בתרומתם לתוצר וליצוא, בפריסה הכלל-ארצית שלהם ובהעסקת עובדים במגוון משרות – לצד אנשי מחקר ופיתוח. חלק ניכר מהחברות בתחום זה הן "חברות שלמות", המפעילות מרכזי יצור בכל רחבי הארץ. זאת ועוד, לענף זה חלק מרכזי ביצירה ובשימור נכסים ותשתיות החדשנות של ישראל. צמצום ענפי סחורות ההיי-טק מחד, ומאידך הישענות על תוכנה, ובכלל זה על מתן שירותים עבור מרכזי מו"פ רב-לאומיים מפחיתים את רב-גוניותו של אקו-סיסטם החדשנות הישראלי. מגמה זו עלולה לפגוע ביכולתה של ישראל להתחרות בסביבה הבינלאומית וביכולתה להמשיך להיות מובילה בזיהוי ובפיתוח "גלי הטכנולוגיה" הבאים.
זרם חברות ההזנק החדשות של היום הוא הבסיס להתחזקות חברות הצמיחה ולביסוס תוצרי ההיי-טק של המחר. אך ניתוח הנתונים המתייחסים לחברות הזנק בתחילת דרכן מעלה כי בשנים האחרונות חלה מגמה של ירידה בקצב יצירת חברות הזנק חדשות ונרשמה ירידה במספר הגיוסים של חברות בשלב ה-Seed .רשות החדשנות סבורה כי תופעות אלו מחייבות פעולה. מגמות אלו נובעות ממספר סיבות: התבגרות אקו-סיסטם החדשנות הישראלי, מגמות מימוניות וטכנולוגיות עולמיות המובילות לאלטרנטיבות מימון אטרקטיביות יותר, משיכת יזמים יצירתיים ומוכשרים על ידי חברות רב-לאומיות גדולות. כתוצאה מכך, נרשם צמצום במקורות המימון בשלבי הגיוס הראשונים. סקר שביצעה רשות החדשנות בקרב 275 אנג'לים ישראליים, לצד מחקר לגבי השתתפות סוגי המשקיעים, מעלה כי בשנים האחרונות יש פחות "כסף חכם" זמין לשלבי ה-Seed.
נתוני חברות בצמיחה מעידים על קושי בהשגת מימון באמצעות חוב שמקורו בישראל, הנדרש להמשך צמיחתן של חברות אלו. חוב הוא כלי מימון חשוב לחברות בצמיחה, הנזקקות להיקפי הון משמעותיים לצורך מימון עלויות השיווק והייצור להמשך צמיחתן, ללא פגיעה במבנה הבעלות של החברה. נתוני מדגם רשות החדשנות מראים כי יחס המינוף המימוני בקרב חברות צמיחה ישראליות, נמוך בצורה משמעותית מחברות דומות להן בעולם. קושי זה מהווה חסם אפשרי להמשך צמיחתן בישראל, ודוחף אותן להעביר חלקים מרכזיים מפעילותן לחו"ל, שם קל יותר לגייס חוב.
בהקדמה לדו"ח כותבים במשותף יו"ר הרשות עמי אפלבום ומנכ"ל הרשות אהרון אהרון שלמרות המצב הקשה, "אנו סבורים כי הנתונים המוצגים בדוח זה מעידים כי תעשיית ההיי-טק נכנסת למשבר הקורונה במצב טוב יחסית. שנת 2019 היתה שנת שיא של ההיי-טק הישראלי בכל הפרמטרים הנסקרים: גיוסי הון פרטי, יצוא, מספר מועסקים, הכנסות המדינה ממיסים ועוד. הישגים אלה מציבים את ההיי-טק הישראלי בעמדת פתיחה טובה להתמודדות עם האתגרים הצפויים לו, ומעידים כי להיי-טק הישראלי הפוטנציאל להיות "הקטר", שיוביל אחריו את ההתאוששות של כל המשק הישראלי."