כך אומר פרופ' רפי מלאך ממכון ויצמן לקראת מפגש הסיליקון קלאב שיעסוק בכוח המוח: יכולות המוח האנושי בעידן הבינה המלאכותית
"התפרצויות של פעילות עצבית במוח האנושי אחראיות לחוויה המודעת בעוד שגלים איטיים הם בבסיס תהליכי יצירה לא מודעים ". כך אומר פרופ' רפי מלאך ממכון ויצמן בראיון לקראת מפגש מועדון הסיליקון שיעסוק בנושא "כח המוח: יכולות המוח האנושי בעידן הבינה המלאכותית". הכנס יתקיים ביום ב' 6/1/2025 בבית IBM בפתח תקווה.
"אני חוקר דינמיקות של פעילות במוח האנושי והקשר שלהם להתנהגות," מסביר פרופ' רפי מלאך, חוקר מוח בכיר ממכון ויצמן. בשיחה זו, מלאך חושף את התובנות החדשות במחקר המוחי שלו, תוך התמקדות בשני סוגי פעילויות במוח ותפקידם הייחודי בתהליכים מודעים ולא מודעים וביצירתיות.
פרופ' מלאך מתאר שתי דינמיקות מרכזיות בפעילות המוח. הראשונה, התפרצויות מהירות, הן אירועים קצרים הנמשכים כ-200 עד 400 מילישניות, המתעוררים כאשר המוח עובר את סף ההצתה העצבית המינימלי. דינמיקות אלו משקפות חוויות מודעות, כמו ראייה של תמונה או שמיעה של צליל. לעומת זאת, הדינמיקה השנייה כוללת גלים איטיים, תהליכים הנמשכים שניות ולעיתים יותר, המתרחשים מתחת לסף המודעות. גלים אלו מנחים התנהגויות ספונטניות ותהליכים יצירתיים. לדברי מלאך, תהליכים אלו מבשילים מתחת למודעות ומספקים את הבסיס לפרץ של יצירתיות.
מחקרים נוספים מצביעים על הקשר בין גלי המנוחה הספונטניים לבין הופעת מחשבות יצירתיות. דימות תפקודי של גלי מנוחה אלו מצביע על כך שמדובר בתנודות איטיות מאוד של פעילות מוחית, אשר מתרחשות מתחת לסף התודעה. גלים אלו יוצרים תבניות מורכבות וסימטריות בקליפת המוח, ומשמשים כמעין "שומר מסך" כאשר המוח אינו עסוק בעיבוד מידע. למרות שמקורם ברעש ביולוגי אקראי, הם מעוצבים על יד דפוסים מסודרים בזכות רשתות התקשורת העצביות.
לדברי פרופ' מלאך, רעש עצבי מאורגן זה מאפשר למוח "לנער" ידע שנרכש, ולעבד אותו בצורה חדשה ובלתי שגרתית. דוגמאות רבות מההיסטוריה מאששות את תפקידם של תהליכים לא-מודעים ביצירתיות, כמו חוק הציפה של ארכימדס או סימפוניות של מוצרט. במחקרים שנעשו במעבדתו של מלאך, נמצא כי גל איטי מסוג זה מקדים לעיתים קרובות רעיונות יצירתיים, וכי מתאם גבוה בין דפוסי גלי המנוחה לתוצאות יצירתיות מצביע על קשר משמעותי בין התופעות.
המוח מייצר את הפעילות הדינמית משני מקורות. הראשון הוא רעש אקראי, הנוצר כתוצאה מתהליכים פיזיקליים טבעיים, כמו רעידות בממברנות של תאי העצב. המקור השני נובע מלמידה וניסיון חיים וטמון במבנה הקישוריות בין תאי העצב. חוזק החיבורים האלו בין תאי העצב שמעצבים את הגלים הספונטניים משקפים את האישיות, הניסיון והידע הנצבר של האדם. מלאך מדגיש כי ללא למידה מעמיקה, כמו למשל בלימודי מוזיקה, קשה להגיע ליצירה חדשה ומשמעותית.
כדי להמחיש את הדינמיקות המוחיות, פרופ' מלאך משתמש במטפורה של אש ומים. האש מייצגת את ההתפרצויות המהירות, כמו להבה המתלקחת ומאפשרת חוויה ישירה ומודעת, בעוד שהמים מסמלים את הגלים האיטיים, המייצגים את היציבות והעומק שבתהליכי המחשבה וההתנהגות הספונטנית.
מלאך מציין כי בעוד שהתהליכים היצירתיים הם ברובם לא מודעים, יש דרך להפעיל אותם בצורה מכוונת על ידי מנגנון מוחי של "הגברה" מכוונת. "במחקרינו הראינו שאדם יכול להגביר את עצמת הגלים האיטיים אם הוא משתוקק לכך," הוא אומר. השאיפה האישית והמיקוד בתהליך הם שמניעים את היצירתיות.
"הגילויים שלנו מצביעים על כך שהמוח האנושי פועל בשני מאפיינים עיקריים – התפרצויות מהירות וגלים איטיים – המשלימים זה את זה," מסכם מלאך. המוח יוצר תשתית לפעולה מודעת ולתהליכים יצירתיים, המשלבים ידע נצבר, למידה וחוויה אישית. הבנת הדינמיקה הזו עשויה לשפוך אור על האופן שבו בני אדם יכולים למנף את היכולות היצירתיות שלהם בצורה מודעת ומכוונת. החיבור בין הגלים האיטיים וההתפרצויות המהירות מהווה את הבסיס להתקדמות האנושית במדע, תרבות וטכנולוגיה, ומהווה מנוע מרכזי בקדמת היצירתיות האנושית.