תחליף את עודד כהן, מנהל המעבדה ב–16 השנים האחרונות שיפרוש בהמשך השנה. במקביל תמשיך סופר לכהן כסגנית נשיא לטכנולוגיות בינה מלאכותית ב- IBM Research
ד"ר איה סופר מונתה למנהלת מעבדת המחקר של IBM בחיפה. סופר תחליף את עודד כהן, מנהל המעבדה ב–16 השנים האחרונות שיפרוש בהמשך השנה. במקביל תמשיך סופר לכהן כסגנית נשיא לטכנולוגיות בינה מלאכותית ב-Research .IBM בתפקידה זה היא מובילה חוקרים בישראל ובעולם המתמקדים בעיבוד והבנת שפה טבעית ומערכות שיח מבוססות בינה מלאכותית למגזר העסקי.
המעבדה בחיפה היא הגדולה ביותר של IBM מחוץ לארה"ב ומתמקדת במחקר טכנולוגי עמוק במספר תחומי ליבה של החברה כגון בינה מלאכותית, טכנולוגיות ענן היברידי, סייבר הצפנה וקריפטוגרפיה, בלוקצ'יין, מחשוב קוונטי ורפואת העתיד. ב-49 שנות קיומה הולידה המעבדה שורה של פיתוחים חדשניים בעלי השפעה משמעותית על תעשיית ההייטק ועל IBM עצמה, בתחום הבינה המלאכותית, האינטרנט של הדברים, איחסון, וריפיקציה ורפואה דיגיטלית. בשנותיו כמנהל המעבדה ביסס אותה עודד כמובילה בתחומה בשילוב בין מחקר עמוק ויישומים עסקיים, כדי להבטיח שלחדשנות הטכנולוגית תהיה גם השפעה משמעותית על מציאות חיינו. עודד חתר למחקר מוכוון תוצאות פרגמטיות ובנה מערכת קשרים ענפה עם האקוסיסטם הטכנולוגי הישראלי – חברות צעירות וותיקות, מרכזי פיתוח של חברות בינלאומיות, משקיעים וגופים במגזר הציבורי והחברות הרב-לאומיות האחרות בישראל.
ד"ר סופר, שתיכנס כעת לתפקיד מנהלת המעבדה, היא בעלת תואר ראשון במדעי המחשב מהאוניברסיטה העברית ותואר שני ושלישי מאוניברסיטת מרילנד. היא החלה את דרכה ב-IBM Research אולם גם שימשה בתפקידי ניהול בכירים בחטיבות אחרות בחברה. ב-22 שנותיה ב-IBM היא הובילה מחקרים שהפכו לפתרונות מסחריים בתחומי ביג דאטה ובינה מלאכותית. בין היתר היא הייתה שותפה לפיתוח של ווטסון – פלטפורמת הבינה המלאכותית של IBM והייתה ממובילי פרויקט דיבייטר – מערכת שמסוגלת לייצר שיח עם בני אדם בזמן אמיתי וללא התערבות אנושית. היא השתתפה בכתיבת יותר מ-50 מאמרים אקדמיים וחברה בכירה בוועדות היגוי של כנסים אקדמאים בתחומי המחקר שלה. לפני שהצטרפה ל-IBM שימשה כחוקרת בנאס"א ועמיתת מחקר בטכניון.
"אני נרגשת לקבל עלי תפקיד כה משמעותי ב-IBM, שיש לו השפעה שמהדהדת גם מעבר למחקר טכנולוגי ואף מעבר לתחומי הפעילות של החברה. אני מקבלת עלי אחריות רבה להוביל מעבדה שהצמיחה דורות של חוקרים מצוינים ומחקרים פורצי דרך, והיא אחד מעמודי התווך של המחקר הטכנולוגי הישראלי מזה עשרות שנים. אני משוכנעת שנמשיך לשמש כמקור של ידע ומקצוענות, ומקווה שנוכל לשמש גם כמקור השראה, סקרנות וחתירה למצוינות עבור צעירות וצעירים. טכנולוגיה אינה מטרה כשלעצמה אלא נועדה לשרת את האדם ולאפשר לו לפתור את הבעיות העמוקות של האנושות ולהתמודד עם אתגרים ומשברים כמו זה שאנו חווים כיום – ובשביל זה אנחנו קמים בבוקר בכל יום והולכים לעבוד".